S’instal·len nous desfibriladors a Can Lloses i els Cards

El municipi compta amb 21 punts cardioprotegits, la majoria fruit de la proposta guanyadora dels pressupostos participatius del 2016

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha instal·lat dos nous desfibril·ladors externs automàtics (DEA), un a la urbanització de Can Lloses – Can Marcer, a l’exterior del local de l’Associació de Veïns, i l’altre a la urbanització de Els Cards, al parc infantil proper a la parada del bus del carrer Ull de Llebre. En particular, aquests dos dispositius es troben a l’interior de cabines per evitar ser malmesos en actes vandàlics.

Els nous DEA se sumen als 19 punts cardioprotegits que s’han instal·lat arreu del municipi en els últims dos anys, la majoria dels quals fruit d’una proposta guanyadora feta a la primera edició dels pressupostos participatius del 2016, i que es va dotar en el pressupost municipal del 2017 amb 20.000 euros. Precisament ara s’iniciarà una nova edició dels pressupostos participatius oberts a actuacions i projectes que la ciutadania vulgui presentar. Està previst que es puguin presentar les noves propostes de cara a l’agost i setembre.

D’entrada, l’Ajuntament va instal·lar 12 DEA arreu del municipi, en equipaments municipals esportius i culturals i d’altres on assisteix població en risc de patir un infart, fins a arribar a un total de 23 desfibril·ladors a tot el municipi. En aquest total s’inclouen dos desfibril·ladors portàtils equipats als cotxes patrulla de la Policia Local des de 2016.

A les Roquetes es poden trobar aparells a les instal·lacions municipals de Vinya d’en Petaca, al Centre Cívic l’Espai, al Casal de la Gent Gran, al pavelló poliesportiu, al camp de futbol, a l’Aulari Blanc, a les instal·lacions de tenis i piscines, a les pistes de Sant Agustí i al Mercat Municipal La Sínia.

Al nucli de Ribes, els DEA s’ubiquen a la Casa de la Vila, al Centre Cultural El Local, al casal de la gent gran, al pavelló poliesportiu, a la Biblioteca Manuel de Pedrolo, a la Masia de Can Puig, al complex esportiu Espai Blau i al camp de futbol. Les urbanitzacions també compten amb desfibril·ladors; al Club Tenis Ribes (Can Macià), a les instal·lacions esportives de Vallpineda, i els més recents, a l’exterior del local de l’Associació de Veïns de Can Lloses i al parc infantil de la urbanització Els Cards.

Els DEA que s’han instal·lat són màquines d’última tecnologia, de fàcil maneig i amb instruccions sonores i de text perquè qualsevol persona sense coneixements específics pugui fer-ne ús en situació d’emergència. A més incorporen una petita pantalla LCD per a lectura de dades d’electrocardiograma (ECG), especialment indicat per a l’ús de professionals sanitaris o d’emergències un cop arriben al lloc dels fets (ja que ells poden interpretar fàcilment aquests registres i actuar més ràpidament).

En paral·lel a la instal·lació dels DEA al municipi també s’ha impartit una formació homologada inicial en suport vital bàsic i d’ús del desfibril·lador a personal dels equipaments i de l’Ajuntament.