Sant Pere de Ribes contra la violència envers les dones

L’Ajuntament també porta a terme durant tot l’any tallers de coeducació i prevenció a les escoles i instituts

Amb motiu del Dia Internacional per a l’eradicació de la violència envers les dones que se celebra el dia 25 de novembre, el pròxim divendres 24 l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes farà una concentració a les 12 del migdia davant dels edificis institucionals de la masia Can Puig i de la Vinya d’en Petaca on es llegirà un manifest de rebuig a la violència masclista. També durant aquests dies romandrà penjada una pancarta als balcons d’aquests mateixos edificis contra la violència de gènere i la façana de les dependències municipals de les Roquetes i la rotonda de l’olivera de Ribes s’il·luminaran de lila en commemoració de la jornada.

Al municipi, d’altres iniciatives se sumen cada any a aquesta commemoració, com la que es durà a terme al Cinema Ribes, en col·laboració amb la Xarxa Feminista, aquest dijous 23 a les 19.30h amb la projecció del documental “Chicas nuevas 24h”, que explica la vida en un prostíbul. Posteriorment s’obrirà un debat conduït per Ma. Piedad Espitia, historiadora i activista.

Per eradicar precisament conductes sexistes, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes porta a terme durant tot l’any uns tallers de coeducació i prevenció de les diferents violències masclistes a totes les escoles i els instituts del municipi. Conduits per l’Associació Candela per a la Investigació i l’Acció Comunitària, aquests es porten fent des de fa tres cursos i formen part de les accions de sensibilització i prevenció que requereix qualsevol intervenció àmplia i continuada en el temps amb la finalitat de millorar la resposta institucional i també social davant les diferents manifestacions de les violències masclistes.

Els tallers han tingut molt bona rebuda i implicació per part de totes les escoles i instituts, adequant-se la temàtica a tractar a l’edat dels infants amb els objectius principals d’educar en igualtat i en el respecte als drets i llibertats fonamentals i, dotar al professorat d’un coneixement suficient per detectar qualsevol tipus de violència que es produeixi en les famílies o en el si de l’entorn escolar. En el cicle superior de les escoles (5è i 6è de primària) es treballa la coeducació i la prevenció del bullying a partir de metodologies participatives. A  secundària –fins a 1er de batxillerat– la formació se centra en fomentar el respecte i la cura del propi cos, promoure una actitud crítica respecte els estàndards publicitaris, ampliar el concepte d’atractiu físic i la construcció d’un model de bellesa propi i personal; desmitificar l’amor romàntic per construir relacions afectives i sexuals més saludables i lliures de violència; promoure una mirada positiva i apoderadora sobre les persones LGTBI i prevenir la discriminació i l’assetjament escolar LGTBIfòbic.