Sant Pere de Ribes última la posada en marxa d’una nova edició de Pressupostos Participatius

Avatar photo

Es podran presentar propostes a partir del 5 d’agost i fins al 29 de setembre a través del web o a les OAC

Imatge de l’alcaldessa presentant una nova edició de Pressupostos Participatius. Foto: Aj. SPDR

El pròxim Ple de Sant Pere de Ribes, previst pel 30 de juliol, portarà a aprovació les normes reguladores de la pròxima edició dels Pressupostos Participatius 2019 oberts a la ciutadania que enguany incorporen algunes novetats. A partir del 5 d’agost i fins al 29 de setembre es podran presentar propostes per aquest procés participatiu, impulsat per quart any consecutiu al Municipi, i que busca que la ciutadania pugui dir la seva, s’impliqui directament i decideixi algunes de les prioritats i projectes que consideri necessaris per al municipi. Així, les propostes més votades seran incorporades al Pressupost Municipal del 2020 per ordre de classificació fins a esgotar la quantitat econòmica global fixada en cada categoria.

Des de l’Ajuntament “valorem molt positivament les darreres edicions i sobretot l’augment de participació any rere any”, ha dit l’alcaldessa Abigail Garrido, que també ha recordat que “l’any passat va haver-hi rècord de participació en les votacions” i ha animat a les entitats i ciutadania a participar en els pressupostos perquè “és la manera de què ciutadania també tingui veu a l’hora de decidir i de què tots i totes sumem per millorar el nostre municipi”.

Novetats de la nova edició

Com a novetat d’enguany, s’incorporarà una nova categoria a les dues habituals. En concret, continuen les categories per a projectes d’inversió en el municipi (amb una dotació econòmica de 300.000 euros en comptes del 20% de les partides d’inversions reals del pressupost municipal, com es venia fent fins ara) i l’altra destinada a propostes d’activitats socials o culturals (dotada amb 15.000 euros) considerades com a despesa corrent i de servei, i es crearà una de nova per a projectes de perspectiva de gènere, igualtat, LGTBI i feminismes (amb 5.000 euros).

Pel que fa a les normes reguladores també s’han millorat tenint en compte l’experiència d’anys anteriors i per exemple les votacions d’aquesta edició es faran únicament de manera telemàtica i digital (s’eliminaran les urnes físiques perquè no es feien servir) des de qualsevol ordinador o des dels que s’habilitaran a les OAC, al CC El Local i al CC l’Espai. A més, el recompte dels vots es farà en un acte públic obert a la ciutadania.

Una altra de les novetats és que les propostes presentades que hagin estat sotmeses a votació i no hagin sortit escollides o posteriorment incloses en el pressupost municipal, s’incorporaran al procés de votació de l’any següent. Tindran així una segona oportunitat de ser votades i escollides sempre què la persona o entitat que la presenti no manifesti el contrari.

Totes les persones majors de 16 anys empadronades al municipi i entitats inscrites al registre municipal podran presentar fins a un màxim de tres propostes per separat a cada categoria omplint el formulari establert i lliurant-lo presencialment a les oficines de l’OAC o telemàticament a través del web municipal lwww.santperederibes.cat/ajuntament/participacio-ciutadana/pressupostos-participatius-2018 (on també es pot obtenir tota la informació i documentació de l’edició d’enguany).

Quatre anys de Pressupostos Participatius a Sant Pere de Ribes

L’any passat es van recollir 39 propostes (8 van ser descartades) i van votar-les prop de 2.000 persones, el que va constatar un rècord de participació en les votacions dels projectes des que es van posar en marxa els pressupostos participatius a l’inici de l’anterior legislatura, l’any 2016.

Alguns dels projectes guanyadors d’aquestes tres primeres edicions ja s’han executat, com és la instal·lació de desfibril·ladors automàtics d’ús públic als equipaments municipals i les noves graderies del camp de futbol de Ribes, propostes guanyadores dels pressupostos participatius 2016.

Alguns altres projectes seleccionats de l’edició del 2017 ja s’han realitzat (com la instal·lació de taulells d’escacs als carrers del municipi, la carretillada de les Roquetes o les xerrades sobre salut mental als instituts) i d’altres començaran en breu, com la creació del nou espai menjador a la llar d’infants municipal El Cargol de Ribes. També algunes es troben ja redactades, en procés de licitació i s’espera executar-les aviat, com les millores de les instal•lacions de les pistes de tenis i pàdel de Ribes, l’adequació i millora del vestíbul d’accés al Mercat Municipal La Sínia o els carrils bici a l’Avinguda Montseny de les Roquetes.

A la passada edició, els projectes guanyadors van ser: “Poble ben il·luminat, poble segur per a totes”, que es farà durant el 2019 i 2020, “Recuperació del model tradicional de timbal de les colles de ball de diables de Ribes” (finalitzada), “Salva peatones”, “Projecte de pati a Jardí de la llar d’infants municipal Els Tres Pins” i el projecte de “Marquesina al pati de l’Escola Santa Eulàlia”. Pel que fa a la categoria de projectes socials, culturals i/o solidaris, els més votats van ser “Sumem experiències és Salut Mental als instituts”, el Servei d’acompanyament emocional o “counseling” a l’alumnat que presenta conflictes emocionals propis de l’adolescència i la promoció de diferents actes per commemorar “111è aniversari de la primera ballada de sardanes a Ribes”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Vilanova i la Geltrú rebrà ajut del Pla de suport per la inserció de joves acollits

Notícia següent

La pintora Marga Miret plasma el seu llenguatge plàstic en una mostra al Centre Cultural Miramar de Sitges

Notícies relacionades