Nova campanya de donació de sang a Sitges

Prop d’un centenar d’alumnes de cinquè i sisè de primària de l’Escola Esteve Barrachina impulsa el proper 10 de març una campanya de donació de sang

Prop d’un centenar d’alumnes del cicle superior de l’Escola Esteve Barrachina promouen una campanya de donació de sang amb l’objectiu de captar nous voluntaris. Per aconseguir-ho, estudiants de cinquè i de sisè de primària fan una crida a la ciutadania per convertir-se en donants el proper 10 de març de deu del matí a dues del migdia. El projecte forma part del treball realitzat en el marc de les Jornades Solidàries que enguany estan dedicades al voluntariat. Donar sang és un acte altruista que requereix de voluntaris perquè la sang és un bé comú que no es pot comprar ni vendre.

Per poder tirar endavant la campanya, els alumnes han rebut una sessió de formació a càrrec d’un responsable del Banc de Sang i de Teixits, i alhora han treballat l’àrea coneixement de medi natural per estudiar l’aparell circulatori. També han adquirit coneixements de comunicació i d’educació en valors com l’altruisme, la responsabilitat o el treball en equip.

Sota el lema “Un donant +, una vida +. Ho portes a la sang”, els estudiants han fet els materials per promocionar la donació de sang i han organitzat la seva difusió per sensibilitzar la ciutadania amb el repte de contribuir a millorar les reserves de sang. En el marc de la campanya de comunicació els alumnes han creat el logotip, el cartell, els fulletons i també han preparat l’obra teatral ‘Els superherois de la sang’. L’espectacle és una versió adaptada del conte homònim, que ha escrit Núria López, mare d’una alumna del centre. Divendres, 2 de març, se’n representaran 4 funcions només per als estudiants del centre, mentre que dissabte 10 de març l’obra es posarà en escena a les 12 del migdia per al públic en general.

Durant el dia de la donació, els alumnes de sisè s’encarregaran d’entregar els formularis als voluntaris i també de repartir el refrigeri un cop acabada la donació, que inclourà galetes artesanes que han elaborat ells mateixos i que estan decorades amb glaça en forma de cor per entregar als donants.

Amb aquesta campanya, l’Escola Esteve Barrachina se suma al programa de formació als centres educatius que des de l’any 2006 impulsa el Banc de Sang i Teixits amb la voluntat d’involucrar infants i joves en la difusió de la importància de donar sang. L’escola Esteve Barrachina és el segon centre públic de Sitges que s’adhereix a aquest programa per fomentar la idea de com un petit gest pot salvar moltes vides. L’Escola Miquel Utrillo va fer la jornada de donació de sang el 19 de gener del 2018.  

Requisits per donar sang 

Pot donar sang qualsevol persona sana major d’edat, d’entre 18 i 65 anys, que pesi 50 quilos o més. El Banc de Sang i Teixits recomana que les dones donin un màxim de tres vegades l’any i els homes, un màxim de quatre, sempre respectant un interval de dos mesos entre donació i donació. Els que ja són donants habituals poden fer-ho fins als 70 anys. No es pot donar sang fins a 15 dies després d’haver superat un procés gripal.