L’Ajuntament i la Generalitat treballen per millorar els recursos en inclusió als centres educatius de VNG

Avatar photo

La Regidoria d'Educació demana incrementar els professionals a les aules, disposar de places vacants per acollir la matrícula viva i iniciar un nou PFI per a joves amb trastorn mental.

Imatge de l’alcaldessa i la regidora d’educació. Foto: Aj. VNG

La preinscripció escolar per al segon cicle d’educació infantil, primària i educació secundària obligatòria per al curs 2020-2021 es preveu arreu del país del 23 de març a l’1 d’abril de 2020. A Vilanova i la Geltrú el Departament d’Educació de la Generalitat contempla 28 línies del primer curs d’ESO i 25 línies per al primer curs del segon cicle d’educació infantil P3.

Amb les dades de què disposa l’Oficina Municipal d’Escolarització de l’IMET actualitzades a dia d’avui, a la capital del Garraf hi ha empadronats 554 infants nascuts el 2017 que el curs vinent iniciaran el segon cicle d’educació infantil P3. A causa del descens demogràfic es preveu reduir dues línies de P3 respecte del curs actual. Pel que fa a 1r d’ESO, es calcula que caldrà obrir una nova línia en un dels cinc instituts que hi ha a la ciutat. Quant al nombre d’alumnes per aula, des de la Regidoria d’Educació es continua sol·licitant una disminució de la ràtio. En aquest sentit, la regidora d’Educació, VNG Inclusió, Dependència i Ocupació, Mercè Mateo, ha manifestat que “estem treballant amb el Departament per millorar la qualitat de vida a les escoles tant pel que fa als recursos de més docents com pel que fa als recursos destinats als equipaments”.

La regidora d’Educació creu que el malestar que hi pot haver actualment és conseqüència dels anys de crisi en que l’oferta de places era molt ajustada. Mercè Mateo ha explicat que “l’oferta que es farà el curs vinent és prou generosa. Una de les qüestions que vam instar al Departament d’Educació era a preveure la matrícula viva per evitar que en el futur calgui fer accions com l’obertura de grups intermigs”.

Vilanova ciutat inclusiva

El Ple de l’Ajuntament va aprovar aquest desembre de 2019 el Pla d’Acció per a la inclusió social 2019-2023. Un document que contempla incloure la mirada inclusiva en tots els àmbits de treball municipal amb l’objectiu de fomentar una societat que reconegui la diversitat i promogui la igualtat d’oportunitats. En l’àmbit de l’educació la capital del Garraf és ciutat inclusiva, en la qual diversos centres tant públics com concertats compten amb Suport Intensiu d’Escolarització Inclusiva (SIEI).

Des de la Regidoria d’Educació, ha explicat la regidora Mercè Mateo, s’està treballant estretament amb el Departament d’Educació amb l’objectiu que a mig termini totes les escoles de Vilanova i la Geltrú d’educació primària i secundària tinguin com a mínim una SIEI; que es realitzin accions de formació i acompanyament per al professorat; més inversió en infraestructures; un servei d’infermeria de referència; que s’incrementin els professionals a l’aula i que els centres amb més de tres SIEI disposin dels mateixos recursos que els centres considerats de màxima complexitat. A banda, també es demana iniciar a curt termini un Programa de Formació Inserció (PFI) adaptat dirigit a joves de 16 a 21 anys amb algun trastorn mental. En relació a aquest programa, Mercè Mateo ha explicat que “hem detectat que aquets joves que tradicionalment s’escolaritzen en una SIEI d’institut quan finalitzen el període d’ESO fins que no passen a un altre recurs de què disposem a l’IMET, que és el programa Matí, hi ha un buit que cal pal·liar. Des del Departament comparteixen aquesta visió però cal articular els temps administratius i veure si es pot oferir per al curs vinent o per més endavant”.

Respecte de la preinscripció per a la formació postobligatòria, el Departament d’Educació preveu que la preinscripció per als estudis de Batxillerat i cicles de grau mitjà de formació professional es realitzi durant la primera quinzena de maig. Mentre que la preinscripció per als cicles de grau superior es realitzarà durant la segona quinzena de maig de 2020.

Quant a la matriculació de nou alumnat, el de segon cicle d’educació infantil i primària i primer curs d’ESO, s’hauran de matricular del 16 al 22 de juny de 2020. Aquestes dates es concretaran quan es faci pública la resolució que regula el procés.

Com ja és habitual, des de l’Institut Municipal d’Educació i Treball s’enviarà a les famílies amb infants i joves que han d’escolaritzar-se en els cursos de P3 i 1r d’ESO informació relativa al procés de preinscripció amb la documentació que han d’aportar per poder realitzar tot el procés. Si no hi ha canvis en la regulació d’aquest procés, la sol·licitud es podà lliurar al centre escollit en primera opció o bé a l’Oficina Municipal d’Escolarització.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Noves entitats turístiques se sumen a la promoció conjunta de les Terres de l’Ebre sota el lideratge del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona

Notícia següent

L’Ajuntament de VNG, distingit amb el certificat Biosphere

Notícies relacionades