La Llotja posa proa al turisme gurmet

Durant tots aquests dies, la inèdita denominació d'origen Terra i Mar emmarca un seguit d'actes de diferent format i amb una diversitat de protagonistes

Imatge del xef i President de l'Institut Català de la Cuina, Sergi de Meià durant l'acte d'inauguració de la Llotja DO. Cedida

Aquest dilluns Sergi de Meià, reconegut xef i alhora president de la Fundació de l’Institut Català de Cuina i la Cultura Gastronòmica, ha obert la programació de la mà d’en Xavier Mestres, “restauranter de tota la vida” i artífex de nombroses fites al capdavant del Peixerot i L’Avi Pau. Aquest primer episodi de La Llotja ha estat a la Finca Mas Solers, a Sant Pere de Ribes, a les 11h30. Les primeres intervencions a càrrec de l’alcaldessa, Abigail Garrido; el diputat adjunt de l’àrea de Turisme, Juan L. Ruiz, i la presidenta de NODE Garraf, Rosa Huguet.

També hem escoltat els representants del Gremi d’Hostaleria de Vilanova i la Geltrú, Jordi Gasol, i del Gremi de Sitges, Alejandro Eguía, així com el director de l’Institut Joan R. Benaprès de Sitges, Samuel Valls; tots ells presentats per la regidora de Turisme de Sant Pere de Ribes, Antònia Pulido. El preàmbul de La Llotja ha conclòs amb un showcooking a càrrec de Sergi de Meià i la participació de l’Escola d’Hostaleria de Sitges.

Dijous 21 l’espigall serà l’estrella d’un dinar promocional que tindrà lloc a la mateixa Escola d’Hostaleria de Sitges, organitzat per Parc a Taula. Per aquest mateix dijous, a les 19h30, al Foment Vilanoví, s’oferirà un maridatge amb tast de vins del Garraf, organitzat per l’establiment 12 DOs.

Divendres 22, tots els esquers de La Llotja recauran en els productes del mar. D’una banda, es proposen visites a la subhasta de peix de Vilanova, a les 15h30 i a les 16h. D’una altra, hi haurà el Sopar del Peix Senzill, aquesta vegada a l’Institut Benaprès de Sitges, amb la col·laboració de l’Escola d’Hostaleria de Sitges i de la Confraria de Pescadors de Vilanova.

Dissabte 23, a les 10h, tothom que ho vulgui pot participar en la visita comentada al mercat de Vilanova i la Geltrú, amb el guiatge d’en Pere Arenas. Més tard, al mercat de Sitges també hi haurà un taller familiar d’entrepans saludables amb productes de proximitat; us podeu apuntar a les 11h o bé a les 12h30.

Sense deixar el dissabte, hi ha dues propostes igualment atractives: l’experiència gastronòmica Mar de Malvasia, al Centre d’Interpretació de la Malvasia, a Sitges, a les 11h, i la Festa del Vi Novell, a l’Espai Far de Vilanova, a partir de les 12h.

La primera setmana de La Llotja -encara en quedarà una altra- acabarà diumenge amb un doble programa: el Festival del Xató i Concurs nacional de Xató Pere Tapias, al Mercat de Mar de Vilanova, a partir de les 11h, i, a banda, el recorregut guiat per la ruta dels americanos a Ribes, amb tast final de producte artesà, també a les 11h.

D’aquesta manera la tercera edició de La Llotja composa un menú d’arguments que accentuen la tradició culinària, la cultura gastronòmica i els productes de proximitat. Així, productors. elaboradors, restauradors i comunicadors són els protagonistes de la moguda Terra i Mar. Tot plegat té un embolcall promocional amb etiquetatge enogastronòmic. Vet aquí que, en qüestió de poc temps, la nostra podria ser una destinació de turisme gurmet de primera referència a Europa.

Organitzada per NODE Garraf, la Llotja compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Mancomunitat Penedès Garraf i la col·laboració especial de l’Escola d’Hostaleria de Sitges, Finca Mas Solers i Confraria de Pescadors de Vilanova. Hi participen activament els ajuntaments de la comarca, entitats gremials, associacions, empreses i professionals del sector.