Es detecta la presència de la medusa Rhizostoma pulmo a tot el litoral del Garraf

Tot i que es tracta d’una espècie amb capacitat urticant mitjana, es recomana evitar el seu contacte ja que pot produir irritacions a la pell

Tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), dels Ajuntaments de la costa central i de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) han detectat en les darreres setmanes la presència de Rhizostoma pulmo, un tipus de medusa típica de la Mediterrània que pot deixar anar a l’aigua, en situacions d’estrès, una substància que conté cèl·lules urticants.
La Rhizostoma pulmo o Born blau s’ha detectat en un ampli sector de la costa central, des del Maresme fins a Cubelles. Es tracta d’una espècie de grans dimensions i els seus tentacles en situacions d’estrès (moviment de l’aigua, altes temperatures, poca fondària, onatge…) poden desprendre una substància gelatinosa que conté cèl·lules urticants que queden suspeses a l’aigua i poden afectar els banyistes que hi hagi a prop, encara que la medusa no els hagi tocat.
El diàmetre de l’ombrel·la pot assolir els 40 cm. L’ombrel·la és acampanada de color blanc blavós i amb un rivet de color violeta. No presenta tentacles marginals però sí 8 braços orals gruixuts de color blanc blavós, fusionats i sense ramificacions.
És una de les meduses més grans de la costa mediterrània. Les meduses petites són visibles durant la primavera i els adults de major grandària són més evidents a l’estiu i al començament de la tardor. En aquestes dates de l’estiu la medusa es troba en la seva fase adulta i assoleix la seves dimensions màximes. És una espècie costanera, que es distribueix al llarg de la columna d’aigua. Solen estar acompanyades per crancs i juvenils de peixos.
Mesures preventives
S’ha detectat en amplis sectors de la costa central i en nombrosos municipis s’ha decidit hissar la bandera groga a les platges en avís de precaució.
La recomanació més important davant la presència de meduses (o de cèl·lules urticants a l’aigua) amb característiques urticants és protegir la pell amb barreres físiques (cremes de protecció solar o amb roba i/o samarretes nàutiques).
Tot i que es tracta d’una espècie amb capacitat urticant mitjana, es recomana evitar el seu contacte ja que pot produir irritacions a la pell.
Es desaconsella que es retirin les meduses de l’aigua o es manipulin a la sorra ja que això pot motivar que s’incrementi la capacitat urticant al fragmentar i dispersar els tentacles que contenen les cèl·lules urticants.