Els alumnes de l’escola Sant Nicolau de Canyelles s’endinsen en la cultura emprenedora

Crearan la seva pròpia empresa cooperativa, idearan un producte i després el comercialitzaran, a través del programa CuEme

L’escola Sant Nicolau s’ha proposat aquest curs fomentar la cultura emprenedora entre els seus alumnes de cinquè i sisè de primària. Posa en marxa, a través de l’Ajuntament de Canyelles, la Mancomunitat Penedès-Garraf i la Diputació de Barcelona el programa Cultura Emprenedora a l’Escola, CuEme, que a banda de fomentar la cultura emprenedora també potencia les competències bàsiques en el cicle superior d’educació primària.

És un projecte que permet que els alumnes, durant un curs escolar, creïn i gestionin una cooperativa escolar amb el suport de la comunitat educativa, l’administració i altres agents socials de la població. El projecte s’inicia i finalitza en un curs escolar, amb els alumnes de cinquè i sisè de primària, durant el qual constitueixen una empresa, dissenyen un producte, el produeixen i, finalment, el venen en una fira o mercat. Els infants treballen en equip i simulen la constitució d’una cooperativa fent diferents tallers en què es tracten aspectes diversos com el finançament o el disseny d’una imatge corporativa. També aprenen a fer diferents tràmits administratius i presenten el seu projecte a l’Ajuntament de Canyelles, on són rebuts per l’alcaldessa del municipi.

El projecte que inicia l’escola Sant Nicolau, a més, té la seva vessant solidària, ja que un percentatge dels beneficis obtinguts per la venda del producte que creïn es destinaran a fins solidaris.

És un dels millors i més innovadors projectes per promoure la cultura emprenedora entre els escolars i perquè els joves coneguin l’esforç que requereix crear i tirar endavant la seva pròpia empresa, ha explicat l’alcaldessa de Canyelles i presidenta de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Rosa Huguet. És un primer contacte amb el cooperativisme. Mostra als joves la importància del treball transversal, de l’esforç conjunt per idear un producte, crear-lo, fer-ne difusió i comercialitzar-lo, afegeix. Haig de mostrar el meu agraïment a l’escola per fer-se seu aquest projecte, que ja es desenvolupa a altres poblacions del Penedès i del Garraf.

Un equip integrat per personal tècnic de l’Ajuntament de Canyelles i de la Mancomunitat Penedès-Garraf donarà suport, en tot moment, a l’Escola Sant Nicolau per desenvolupar el projecte, sent també la Diputació de Barcelona l’encarregada de formar als mestres i facilitar-los diferent material educatiu.

El programa CuEme va començar el curs 2011-2012 com a projecte pilot i ara enceta la setena edició. Hi ha participat 15.000 alumnes, de moment, i aquest curs ho faran 7.700 més. Canyelles és un dels 25 municipis de la demarcació de Barcelona que enguany se suma al projecte.

La metodologia educativa és el treball per projectes. Reforça valors com la solidaritat, la igualtat d’oportunitats i l’equitat i constitueix una eina d’inclusió social. La cooperativa centra l’activitat empresarial en la persona i no en el capital, i es gestiona de manera democràtica i participativa.