El Carnaval de Vilanova i la Geltrú arriba al seu punt àlgid amb les batalles de caramels

Més de 8.500 parelles han llençat unes 110 tones de caramels en 9 batalles, set adultes i dues infantils

Imatge d'arxiu d'una de les batalles de caramels a la plaça de la Vila. ACN

Més de 17.000 persones han sortit aquest diumenge als carrers de Vilanova i la Geltrú (Garraf) per participar en l’acte central del Carnaval de la ciutat, les Comparses. Les més de 8.500 parelles participants repartides en 149 banderes, 46 infantils i 103 d’adults, han recorregut els carrers de Vilanova i han anat passant per la plaça de la Vila per fer les tradicionals batalles. En total s’han fet nou guerres, set d’adults i dues infantils, en les que s’han llençat més unes 110 tones de caramels, gairebé la meitat de les quals de caramels amb embolcalls biodegradables després que l’Ajuntament modifiqués el passat mes de desembre l’ordenança de civisme per fer obligatori l’ús de l’ecocaramel per reduir els residus plàstics.

Com cada any, i després de la tradicional tonada carnavalesca ‘Turuta’ prèvia a la guerra, les diferents batalles de caramels s’han iniciat al crit de ‘Comparseres i comparsers! La plaça és vostra!’. Són els homes qui llencen els caramels, mentre les dones utilitzen el mantó com a escut protector.

Amb les particularitats de cada agrupació, les noies han dut vestit o faldilla, clavells al cap i l’imprescindible mantó de Manila amb el qual s’han protegit dels llançaments de caramels. Com marca la tradició, els nois s’han vestit amb camisa blanca, pantaló fosc, armilla o americana, el llaç o corbatí, la barretina i alguns d’ells la faixa.

La d’enguany han estat les primeres Comparses des que el passat mes de desembre el ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va modificar l’ordenança de civisme per fer ús de l’ecocaramel. Tot i que el redactat preveu sancions per les colles que no els utilitzin, la mesura es vol aplicar de manera progressiva i en aquesta edició no s’ha multat.

Segons els consistori, de les 110 tones de caramels que s’han llençat aproximadament, la Federació d’Associacions pel Carnaval (FAC) n’ha distribuït unes 30 tones entre les comparses més les que cadascuna d’elles hagin pogut comprar a diversos establiments de la ciutat que s’han proveït de caramels amb embolcalls ecològics.

Amb un material o un altre, l’asfalt de la plaça, com el de bona part dels carrers del centre de la ciutat, ha quedat encatifat de llaminadures després de les nou guerres que molts veïns han pogut seguir des dels seus balcons o de les grades instal·lades a la plaça.

Des d’un lloc encara més privilegiat ho han viscut les autoritats i personalitats convidades, com la diputada de JxCat al Congrés, Laura Borràs la consellera dela Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, el president del Parlament, Roger Torrent,, o l’actor Toni Albà, entre molts d’altres.