Canyelles, Vila Florida, en reconeixement al treball de protecció del medi ambient i l’entorn natural

Canyelles ja forma part de les Viles Florides, una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya que reconeix la tasca dels municipis per millorar l’espai urbà

Canyelles ja forma part de les Viles Florides, una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya que reconeix la tasca dels municipis per millorar l’espai urbà. Les Viles Florides són aquelles que destaquen per desenvolupar actuacions reals, conscients i de llarga durada en matèria d’enjardinament, paisatge urbà i millora de la qualitat de vida dels seus habitants.

Ser Vila Florida és un reconeixement al treball que s’estan fent a Canyelles,  del compromís de l’Ajuntament per tenir cura del medi ambient i el seu entorn, assegura l’alcaldessa Rosa Huguet. Amb aquesta premissa es va crear el Grup Natura, una comissió especial en què hi prenen part diverses entitats i associacions del municipi que treballen en aquest àmbit, com també tècnics municipals, per impulsar accions i iniciatives de protecció, recuperació i respecte del medi ambient i l’entorn natural del municipi. El pertànyer a aquest grup de viles florides és un reconeixement a la nostra aposta per promoure el respecte al nostre entorn i per millorar i gaudir dels racons i els molts espais meravellosos que tenim a Canyelles, afegeix l’alcaldessa.

En aquest sentit, el moviment de les Viles Florides va més enllà de promoure espais agradables, ja que té en compte valors com la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida dels veïns, l’estat i la conservació del mobiliari urbà, la presència de parcs infantils, la conscienciació social vers les polítiques de sostenibilitat mediambiental o el desenvolupament de les economies locals a través de l’atractiu dels jardins i parcs urbans. En el cas de Canyelles, les intervencions i els treballs que es fan des de Serveis Municipals estan sempre orientats a l’adeqüació dels espais verds per al seu ús i gaudi per part dels veïns. I també per a la creació d’un impacte visual agradable i respectuós amb l’entorn, sempre prioritzant les espècies autòctones perquè el manteniment d’aquests espais sigui el més sostenible possible.

Accions de protecció de la natura i el medi ambient a Canyelles

Un jurat especialitzat format per professionals dels sectors del viverisme, la jardineria, el paisatgisme urbà i altres àmbits relacionats amb el programa és l’encarregat de certificar i renovar anualment La Flor d’Honor, allò que els certifica com a municipis florits. Actualment hi ha 89 municipis distingits com a Vila Florida. Es valoren aspectes com el patrimoni vegetal i paisatgístic, els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, el seu manteniment, el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat; i també l’organització d’esdeveniments relacionats amb les plantes i la natura, els programes d’educació ambiental i les accions de participació ciutadana que es desenvolupen al municipi.

A Canyelles, a banda de la tasca dels Serveis Municipals, al llarg de l’any es duen a terme diverses iniciatives de protecció del medi ambient i la natura. És el cas de les jornades de neteja de l’entorn i el bosc Let’s Clean Up; o la signatura de convenis amb entitats com la Federació d’ADF’s Penedès-Garraf i la col·laboració d’entitats com l’Associació Infantil Defensora dels Arbres de Canyelles (AIDAC). S’està fent, a més, un catàleg d’arbres emblemàtics del municipi i s’impulsen diversos projectes en l’àmbit d’educació ambiental en què prenen part els centres educatius del municipi i diversos voluntaris. Les plantes, a més, també són protagonistes en els esdeveniments firals del municipi com la Fira de Sant Ponç (dins del VADE Fires) i la Fira de Santa Llúcia.