Canyelles referma el seu compromís amb el Medi Ambient i amb el respecte als animals

El municipi té en marxa diversos projectes de protecció del medi ambient i l’entorn natural

Canyelles ha viscut una gran jornada festiva per celebrar el Dia del Medi Ambient i dels Animals de Companyia. El centre del poble es va omplir d’activitat dissabte 2 de juny al matí, que han comptat amb una destacada participació. Totes les activitats dissenyades amb l’objectiu de conscienciar tothom de la necessitat de tenir cura i protegir el medi ambient i els animals de companyia.

La jornada, celebrada coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient que té lloc el 5 de juny, incorporava activitats per a infants,  parades de quatre entitats animalistes, recollida solidària d’aliments, un taller de compostatge domèstic i una acció de neteja de la Riera de Cal Deus emmarcada en el programa europeu Let’s Clean Up! La jornada es fa amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, de l’ADF Garraf i l’AIDAC (Associació Infantil en Defensa dels Arbres de Canyelles).

Let’s Clean Up! Operació Neteja a la Riera de Cal Deus

Precisament, aquesta Operació de Neteja de la Riera de Cal Deus obria la jornada. Hi van prendre part una vintena de persones, que van netejar de deixalles i residus aquest cèntric espai de Canyelles. Tot el material recollit es va abocar a la deixalleria municipal. Aquesta acció s’emmarca en el programa europeu de neteja dels espais naturals Let’s Clean Up! És una iniciativa de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Canyelles, oberta a tothom, i que ja s’ha fet en anteriors edicions, buscant espais diferents de tot el terme municipal per dur a terme l’acció.

Taller de compostatge domèstic

Una altra de les accions que ha comptat amb una molt bona participació ha estat el taller d’iniciació al compostatge casolà, en una nova edició de la campanya A Canyelles fem compostatge a casa!, dins del projecte per a la millora del tractament de residus que es desenvolupa de la mà de la Mancomunitat Penedès-Garraf. Igual com en les anteriors ocasions, la convocatòria ha estat un èxit i hi han pres part una vintena de persones, que han rebut les nocions bàsiques per fer compost de les deixalles orgàniques domèstiques i vegetals. Es van repartir un total d’onze compostadors, que se cedeixen als ciutadans interessats a participar de la campanya i posar en pràctica el compostatge casolà. Durant tot el procés, uns dos anys, seran assessorats de manera personalitzada pels tècnics especialitzats. També tindran accés a l’ús d’una biotrituradora. Aquesta acció, a més, els permetrà obtenir una bonificació del 15% en la taxa municipal d’escombraries. L’anterior campanya es va fer a Canyelles el 2016 i l’èxit ha estat total, ja que pràcticament la totalitat de les famílies que van iniciar-se en el compostatge casolà, el mantenen.

Animals de Companyia

La jornada del medi ambient es completava amb una gran diversitat d’activitats per als més petits, com l’inflable Saltem amb energia i el Joc ActiWatt, cedits per la Diputació de Barcelona en el marc de la Setmana de per promoure l’estalvi energètic.

Per als més petits també hi havia un taller de maquillatge de cares amb temàtica animal. Precisament els animals de companyia també van ser els protagonistes de la jornada, amb la participació de quatre associacions i entitats protectores d’animals, que han donat a conèixer la seva activitat  (Huellas Felices, Adac, Voluntacaad i Boskan). Aquesta darrera, a més, proposa un circuit infantil amb gossos de teràpies integratives, i Voluntacaad proposav l’adopció de diversos animals

Canyelles, un municipi que té cura del medi ambient

A tot això cal afegir una recollida solidària d’aliments per a gats i gossos i una mostra de serveis i projectes locals de Medi Ambient. En aquest sentit, al llarg de tot l’any Canyelles duu a terme diverses accions per tenir cura i protegir el medi ambient i l’entorn, ja que aquesta és una de les prioritats del govern de Canyelles. Aquestes accions l’han dut, per exemple, a aconseguir el nomenament de Vila Florida, un reconeixement al compromís de l’Ajuntament per tenir cura del medi ambient i del seu entorn. Amb aquest objectiu, precisament, es va crear el Grup Natura, una comissió especial en què hi prenen part diverses entitats i associacions del municipi que treballen en aquest àmbit, com també tècnics municipals, per impulsar accions i iniciatives de protecció recuperació i respecte del medi ambient i l’entorn natural del municipi. Entre les moltes accions també hi hala protecció dels arbres, l’adhesió al Pacte Europeu de l’Energia, el projecte de recuperació de basses d’aigua i punts naturals d’aigua, l’especial atenció i neteja de les franges forestals i accions de prevenció d’incendis, programes de suport a la cria d’orenetes i òlibes, els punts de recàrrega de vehicles elèctrics…