Canyelles celebra el Dia de l’Arbre

Durant la jornada es presenta el Catàleg d’Arbres local i es fa una plantada d’espècies autòctones

Canyelles celebra aquest diumenge 14 de gener el seu primer Dia de l’Arbre. Una jornada reivindicativa que vol conscienciar tothom de la importància de protegir els boscos i l’entorn natural. Durant la jornada es presentarà el Catàleg d’Arbres Centenaris de Canyelles i també es farà una plantada popular d’arbres i arbustos autòctons. La jornada l’organitza l’Ajuntament de Canyelles i l’AIDAC, l’Associació Infantil de Defensa dels Arbres de Canyelles.

La cita és a les deu del matí a la Sala Multicultural, on es presentarà aquest nou catàleg d’arbres local, que es pot consultar a https://sites.google.com/site/elsarbrescentenarisdecanyelles/ i en aquest enllaç<https://sites.google.com/site/elsarbrescentenarisdecanyelles/> que recull una quarantena d’exemplars de diverses espècies com pi blanc, oliveres o roures, entre d’altres.

Després es farà una petita ruta a peu al voltant del Torrent de Cal Deus i del Camí del Romanguer durant la qual Josep Maria Ravetllat i Joan Armengol faran una explicació de les diverses varietats de plantes i arbres que es poden trobar a Canyelles i al Garraf. En aquella mateixa zona està prevista per una plantada popular d’arbres i arbustos autòctons.

La defensa del medi ambient i del seu entorn natural és una de les prioritats del govern de Canyelles, que al llarg de l’any desenvolupa diverses accions de protecció de la natura i el medi natural que l’han dut a aconseguir el nomenament de Vila Florida, un reconeixement al compromís de l’Ajuntament per tenir cura del medi ambient i del seu entorn. Amb aquest objectiu, precisament, es va crear el Grup Natura, una comissió especial en què hi prenen part diverses entitats i associacions del municipi que treballen en aquest àmbit, com també tècnics municipals, per impulsar accions i iniciatives de protecció recuperació i respecte del medi ambient i l’entorn natural del municipi.

Una d’aquestes accions és el Dia de l’Arbre, que se celebra en diferents dates als diversos països del món, després que el desembre del 2012, l’Assemblea General de les Nacions Unides proclamés el 21 de març com el Dia Internacional dels Boscos. Una jornada per organitzar activitats de conscienciació de la importància que tenen els boscos per a la vida i el manteniment de totes les activitats humanes. Aquest dia es va triar perquè coincideix amb l’entrada de la primavera en l’hemisferi Boreal i amb la de la tardor en l’Austral. A Catalunya, els diversos municipis i col·lectius celebren el dia de l’Arbre entre els mesos de febrer i maig.

El dia de l’Arbre se celebra entre els mesos de febrer i maig, depenent de les condicions naturals de cada lloc.

A Canyelles, l’Associació Infantil de Defensa dels Arbres (AIDAC), amb el suport de l’Ajuntament de Canyelles, ha decidit fer-ho el segon diumenge després del dia de Reis (enguany el dia 14 de gener)  per situar-se enmig de l’època preferent per a fer la plantació d’arbres en el nostre territori.