Antigues i noves tradicions culturals conviuen per Nadal a Sant Pere de Ribes

El ventall de propostes per a tots els públics és ampli i tindrà continuïtat al gener

Imatge d'un pessebre amb el castell de Sant Pere de Ribes. Cedida

El Nadal ja ha arribat a Sant Pere de Ribes i el municipi comença a gaudir d’unes festes que es presenten plenes d’activitats per a tota la família. Després de l’encesa de llums, el passat dissabte 30 de novembre, l’entitat Millenium portarà, un any més, la màgia del Nadal amb l’espectacle “El Món del Pare Noel” que es farà al Centre Cívic L’Espai de les Roquetes i a través del qual portaran a petits i grans per un món fantàstic amb fades i fullets fins a trobar-se amb el Pare Noel, a qui els més petits li podran entregar la carta de desitjos i fer-se una foto amb ell. Les sessions del Món del Pare Noel seran el divendres 13 de 15 a 21h, el dissabte 14 de 15 a 21h i el diumenge 15 d’11 a 14h. El preu de l’entrada és de 2€; tot i així, els nens i nenes de 12 anys o menys que donin una joguina en bon estat podran entrar gratuïtament.

A Ribes, el CC El Local acull un seguit d’activitats aquestes festes. La primera és l’exposició de fotografies Dones de Gambia, un homenatge a la dignitat i la fortalesa de les gambianes, sovint víctimes de la pobresa. La mostra l’organitza l’associació Kalilu Jemmeh, i ja es pot veure fins al 28 de desembre a La Sala Puput. Per altra banda, l’associació ACARI organitza el Taller Navideño “Haz tu pròpia decoración navideña” el dia 7 de desembre a les 17.30h; i l’endemà, el dia 8 de desembre, organitza un dinar popular per celebrar el Dia Mundial dels Immigrants, a partir de les 13h amb un preu de 12€. Seguint amb els actes de l’equipament, es farà la presentació del llibre “Las Subversivas”, sobre les dones representatives del feminisme i del món obrer des de la revolució francesa fins a la Guerra civil espanyola. La xerrada, organitzada per Globaliza’t-e anirà a càrrec de l’editor Pepe Gutiérrez-Álvarez, el divendres 13 de desembre a les 19h. Amés, el CBE Fox Ribes organitza un festival de ball esportiu el dia 21 de desembre a la Sala Merla.

A les Roquetes, al Centre Cívic L’Espai tindrà lloc el Festival de dansa de l’associació Siente el Ritmo, el dia 7 de desembre a partir de les 17.30h a la Sala Sol. L’exposició “Mira + enllà”, que visibilitza la ceguera evitable a l’Àfrica Subsahariana, s’inaugurarà el dilluns 9 de desembre i es podrà veure fins al dia 15 de desembre; més tard es traslladarà al CC El Local (Ribes), del 16 al 20 de desembre. També al CC L’Espai es farà la Cantada de Nadales, a càrrec de la Casa de Andalucía de la Comarca del Garraf, amb recital, actuació del quadre de ball de l’entitat i degustació de productes nadalencs elaborats pels socis/es, el dissabte 21 de desembre a les 19h a la Sala Sol i Mercuri. Una de les activitats tradicionals de Nadal, el Quinto, es donarà cita els dies 27 i 28 de desembre, organitzat per les entitats que formen les Nits de l’estiu a les Roquetes (Agrupació de Balls Populars, Associació de Veïns de les Roquetes, Associació de Festes de les Roquetes, Ball de Diables de les Roquetes, La Dragona de les Roquetes, Globaliza’t-e, Ateneu Roquetenc i Siente el Ritmo), de les 18 a les 22 hores a la Sala Sol.

També a la Carpa Revolució, arriba l’Hivern de Circ 2019, novetat d’enguany de producció pròpia, amb l’espectacle “Un bon vent, un bon vin”, que es podrà veure el divendres 20 de desembre a les 20h i el dissabte 21 i el diumenge 22 a les 18h.
El Centre Parroquial participa de la programació de Nadal amb Els Pastorets de Ribes, amb l’obra Camí de Betlem, adaptació de Joan Rosquelles de l’obra de Josep M. Folch i Torras i a càrrec del grup teatral Bell-lloc i l’Esplai de teatre Xiroi. Es faran tres representacions de l’obra, al Centre Parroquial, el dijous 26 de desembre a les 19h, el dissabte 28 de desembre i el diumenge 29 de desembre a les 18h. Les entrades es podran comprar a partir del dia 13 de desembre al lloc web del Centre Parroquial i a taquilla a l’horari del Cinema i mitja hora abans de cada representació. Per altra banda, se celebrarà el Concert de Nadal amb la Coral Levar i el Cor Infantil Xic Levare el diumenge 15 de desembre a les 19h a l’Esgésia de Sant Pere.

Pel que fa a les iniciatives solidàries, l’Agrupació de Balls Populars de les Roquetes organitza la 9a Cursa de Nadal el dia 29 de desembre. A les 10.30h es farà una cursa infantil i adaptada i a les 11.30 es farà una cursa oberta de 5 km; ambdues sortiran de l’Avinguda Mas d’en Serra. La inscripció té un preu d’entre 1 i 10€ depenent de la modalitat de la cursa i si es vol una samarreta tècnica. Els diners recaptats es destinaran a l’associació Junts en acció que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament. Una altra acció és la recollida de joguines a la Carpa Revolució organitzada per Fes+Chapeu i ACARI el diumenge 22 de desembre d’11 a 17h.

Al municipi hi tindran lloc les cantades de nadales a les places i carrers. El dissabte 14 de desembre es farà la Zambombá, cantada de “Villancicos” a la Plaça Llobregat (les Roquetes) a les 20h a càrrec del Centro Cultural Andaluz Garcia Lorca. Al seu torn, els nenes i nenes de l’Esplai dels Xulius faran una Cantada de nadales pels pessebres de Ribes, el dijous 26 de desembre a les 11h a la Plaça Marcer (Ribes).
Continuant amb els actes de les festes, l’entitat Els Xulius organitzarà un any més el Pessebre Vinent parlat que en aquesta edició es farà a la masia del Carç, prop de Puigmoltó. En la representació del pessebre hi actuen al voltant de 100 persones de diferents edats que encarnen els quadres amb gran intensitat dramàtica. La seva particular itinerància fa del Pessebre Vivent organitzat pels Xulius un espectacle únic cada any. Les representacions seran els dies 25 de desembre, a partir de les 18.30h; 26 de desembre, a partir de les 18.00h, i els dies 27 i 28, a partir de les 17.45h. Les entrades es poden adquirir en línia o de manera anticipada al Bar Ca la Nisa (c/Major 13) a les tardes i els dies de representació de 12 a 14h i de 17 a 19h.

Els Xulius també faran l’Entrega de premis dels concursos nadalencs el diumenge 5 de desembre a les 12 del migdia al local social; a continuació es farà el Concert de la Coral dels Xulius de 18 a 19h. Altrament es fa el Concurs de pessebres populars i postals de Nadal, del 9 fins al 24 de desembre. L’entitat també inaugura l’Exposició de pessebres artístics i del pessebre tradicional (de borra) de l’entitat, el divendres 13 a les 20h; aquests es podran visitar els dissabtes i vigílies, de 18 a 20h, i diumenges i festius de 12 a 14h i de 18 a 20h, fins al 5 de febrer de forma gratuïta. Així mateix Els Xulius portaran el pessebre al Montgròs el diumenge 15 de desembre, des de la plaça de l’Església (Ribes) a les 8h; i organitzen una Silvestrada al Montgròs, que sortirà el dimarts 31 a les 17h des del pont de Les Parellades per anar a fer cim.

Per a més informació sobre les activitats de Nadal podeu consultar els llocs web i les xarxes socials de les diverses entitats esmentades.