22 infants saharuís passen l’estiu a Vilanova amb el projecte “Vacances en pau”

L'entitat Acció Solidària amb el Sàhara treballa durant tot l'any per fer possible aquesta estada a la nostra ciutat

0
271
Imatge de la recepció a Can Papiol. Cedida

L’alcaldessa, Olga Arnau va donar la benvinguda a aquests 22 infants d’entre 10 i 12 anys que gaudiran dels dos mesos d’estiu al costat de famílies vilanovines. Fa més de 20 anys que Vilanova i la Geltrú acull infants sahrauís a través del projecte Vacances en pau, organitzat per l’entitat Acció Solidària amb el Sàhara.

El projecte pretén donar als infants la possibilitat de passar els mesos d’estiu lluny de la dura realitat als campaments de refugiats, on viuen habitualment.

L’acollida d’infants sahrauís, d’una banda, permet que aquests nens i nenes passin l’estiu en unes condicions i temperatures més confortables que les que tindrien als campaments de refugiats de Tindouf. D’altra banda, per a ells és una oportunitat de sortir dels camps, conèixer altres infants i altres maneres de viure, fer activitats diferents per a ells. Així mateix, per a les famílies l’acolliment significa crear un vincle molt especial amb les famílies sahrauís, de solidaritat, d’intercanvi cultural i d’amistat, així com la presa de consciència del conflicte polític.

Aquest acolliment temporal també pretén detectar possibles problemes de salut i proporcionar als nens i nenes una atenció mèdica i una alimentació equilibrada.

Durant la seva estada gaudeixen de diversos serveis i activitats, gràcies al suport municipal i a la col·laboració d’empreses i entitats.

L’acte de dimecres va ser una benvinguda institucional als 22 nens i nenes, i un reconeixement a les seves famílies d’acollida. Hi van assistir regidores i regidors del consistori, tant d’aquesta legislatura com d’anteriors, a més de membres de les entitats que han col·laborat a omplir la motxilla que es va donar a cada infant.

Tot plegat ha estat possible gràcies a la col·laboració de diferents empreses entitats, i institucions: Associació Kitxalla, Associació Tres Tombs Vilanova i La Geltrú, Colla De Geganters, Conteva Vadecontes, Agrupació de Balls Populars, Associació de veïns La Geltrú, Agrupació Excursionista Talaia, Associació de Mares i Pares d’Alumnes de l’escola Ítaca, JR Supermercats, Lavietnamitacooperativa, Associació La Crida, Associació La Gran Penya, Farmàcia Genís, Oficina Jove Garraf, les seccions sindicals de la UGT i la Intersindical, el Partit dels Socialistes de Catalunya, Junts per Catalunya – Vilanova, Partit Popular de Vilanova, Esquerra Republicana de Catalunya; i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

L’acte va comptar també amb les intervencions de Susana Sanahujes, representant de l’entitat Acció Solidària amb el Sàhara de Vilanova i la Geltrú, i del delegat del Front Polisari a Catalunya, Mah Iahtih.

La ciutat de Vilanova i la Geltrú té una llarga tradició de solidaritat amb el Sàhara. Des de fa 20 anys l’Ajuntament col·labora amb el programa Vacances en Pau; així mateix, des de fa anys forma part i ha presidit la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí.

La solidaritat vilanovina amb el Poble Sahrauí va en dues línies: d’una banda, incidir el la sensibilització i la denúncia del conflicte que pateix des de 1975, i de l’altra cooperant i oferint ajut humanitari. En aquest sentit, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, mitjançant subvenció a l’entitat vilanovina Acció Solidària amb el Sàhara, els darrers 10 anys ha col·laborat en la rehabilitació de dues escoles, a la millora dels sistemes de connexió entre escoles i en la reposició de cisternes familiars al camp de Tindouf, a més de l’obertura d’una aula d’informàtica per a formadores.

FER UN COMENTARI