PSC Vilanova i la Geltrú: “Els sous del govern tripartit ERC-CUP-JUNTSxCAT”

Els socialistes assenyalen que el nou tripartit de la cupvergència, amb dos regidors més, incrementarà el cost fins a 542.349,92 euros, i fins a més de 755.540,26 € incloent els seus càrrecs de confiança

Imatge d'una part del grup municipal del PSC Vilanova i la Geltrú en roda de premsa. Cedida

Dilluns es va viure la segona part del ple del cartipàs, que segons van anunciar des del govern, tindrà una tercera part al setembre. Així, el nou tripartit format per ERC, la CUP i l’antiga CiU va dur per urgència la modificació dels salaris de l’equip de govern, per tal de poder-los cobrar i donar-se d’alta a la Seguretat Social durant el mes d’agost. Davant d’aquest fet, el PSC no va apreciar la urgència de votar sous per al mes d’agost que és quan es para la maquinària de l’ajuntament, no hi cap Ple, ni comissions informatives ni juntes de govern, i per tant, és èticament reprovable que es donin d’alta regidors i regidores que pràcticament no faran res durant aquest mes.Semblava que començar a capgirar les coses començava per les formes, però no, la primera decisió del govern s’ha fet a corre cuita, desprès de dos mesos de les eleccions.

Laproposta del tripartit es va aprovar per la seva majoria absoluta i amb l’abstenció del grup de SomVng. Una proposta que comporta grans contradiccions amb el que tant ERC com la CUP havien dit en el passat. Així, el cost d’aquest govern sumant els 5 càrrecs de confiança que disposarà (1 càrrec directiu, 2 càrrecs de confiança a plena dedicació per a ERC i l’antiga CiU i 2 persones a mitja jornada per la CUP) serà de 755.540,26 €/any.

La sorpresa és el silenci en aquest aspecte dels grups que sempre han criticat i han fet absoluta demagògia durant anys sobre el cost polític del govern. El PSC sempre hem defensat que els polítics d’un ajuntament com el de Vilanova i la Geltrú han de tenir una dedicació i també han de poder disposar de personal de confiança. Per això sempre hem trobat totalment incoherent l’actitud de la CUP i del grup d’ERCdes del 2015, amb  arguments simplistes i demagogs fins que, finalment, han votat els seus propis salaris. Així, la CUP al 2015 criticava els mateixos sous amb l’argument “un govern diferent, les mateixes pràctiques” deien, i criticaven que s’havia canviat mínimament l’estructura i augmentat  el cost.

Deien que es podia formar govern amb la meitat de cost per l’erari públic i que els salaris s’havien d’ajustar al sou mitjà de la classe treballadora, per acabar dient que el cost de personal eventual era una bajanada i que era innecessari que l’equip de govern tingués càrrecs de confiança (tres en aquell moment) perquè amb els treballadors municipals ja es podia cobrir.

Doncs bé, avui l’equip de govern disposarà de cinc càrrecs de confiança i quatre anys desprès d’aquells discursos, tot el govern tindrà sous molt per sobre de la classe mitjana treballadora, fins al punt que han hagut d’inventar-se regidories amb serveis que han seccionat d’altres departaments, o buidar-ne d’altres per justificar que alguns regidors tinguin fins a un 75% de dedicació que els permetrà a tots continuar percebent altres sous per les activitats privades. Finalment i amb la mateixa incoherència d’aquests dos grups a la oposició, i pel que hem llegit a la premsa, mantindran la mateixa estructura organitzativa de l’Ajuntament, que des de l’any 1999 amb els governs d’esquerres encapçalats pel PSC, ha estat més o menys la mateixa amb alguns canvis de nom.

Deia ERC al 2015, quan no donava suport al cartipàs: “la despesa desproporcionada en la partida de salaris de l’equip de govern que els allunya de la realitat que viu la ciutadania”. Ahir al Ple van aprovar incrementar-se els sous en més de 200.000 euros/any només sense comptar els càrrecs de confiança.

Al PSC aquest cop vam votar en contra, tant per les formes, sense haver tingut temps a estudiar-ho i, perquè no ens genera cap confiança que la primera decisió sigui l’augment del cost polític a partir de l’1 d’agost, sense que es conegui encara a què es dedicaran els membres del govern ni s’hagi explicat a la oposició el cartipàs del nou govern, com per la falta de coherència d’ERC i la CUP en un tema on pensaven exactament al contrari del que finalment han fet.

Efectivament, es podia i es pot fer un govern amb menys cost polític i dedicar aquest increment al manteniment de la ciutat o a polítiques socials. Així mentre el govern de l’any 2015 amb 11 regidors tenia  un cost de 333.559,52 euros el nou tripartit de la cupvergència, amb dos regidors més, incrementarà el cost fins a 542.349,92 euros, i fins a més de 755.540,26 € incloent els seus càrrecs de confiança.

Els discursos que s’ha fet a tots els plens de cartipàs durant anys, queden per a les hemeroteques i per la vergonya de les persones que durant anys feien lliçons d’austeritat i responsabilitat i que han utilitzat l’argument dels sous i les cadires amb absoluta demagògia, pel camí sembla que van deixant els principis i valors i sobretot la coherència.

Grup Municipal Socialista VNG