El PSC replica Lloveras: “Això del procés no ha començat ara. Governar amb 4 de 25 regidors és una irresponsabilitat”

Juan Luis Ruiz assegura que l’última oferta del PDeCAT era fer un “govern de trànsfugues” en què tots els regidors abandonessin les seves sigles de partit

El cap de files del PSC a Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, ha sortit al pas aquest divendres a la tarda del trencament del pacte de govern fet pel PDeCAT, gest que ha situat únicament en “una motivació electoralista”. Ruiz ha defensat que no s’ha incomplert cap punt de l’acord signat l’any 2011 i no ha acceptat la justificació del Partit Demòcrata, que havia senyalat l’actitud del PSC en el procés sobiranista com a motiu clau en el trencament del pacte. “Això del procés no ha començat ara, i durant aquests tres anys ja hem votat diferent sobre la independència”, ha replicat Ruiz, advertint l’alcaldessa Neus Lloveras que “governar la ciutat amb 4 de 25 regidors és una irresponsabilitat”. D’altra banda, preguntat per l’oferiment del PDeCAT de mantenir els regidors socialistes al govern si abandonaven les sigles del PSC, el líder socialista local ha assegurat que la proposta dels demòcrates era fer un “govern de trànsfugues”. Segons Ruiz, els mateixos regidors del PDeCAT també estaven disposats a deixar el partit i continuar com a independents.
Ruiz ha assegurat que el seu grup no s’esperava “de cap de les maneres” que Neus Lloveras i el PDeCAT trencarien el pacte de govern, i ha posat com a exemple la reunió habitual de Junta de Govern celebrada aquesta setmana i la negociació interna que hi havia en marxa per aprovar els pressupostos. El fins ara primer tinent d’alcalde i portaveu del govern, ha detallat que dimarts l’alcaldessa el va citar per plantejar-li diverses divergències internes per efecte de la política nacional, però ha assegurat que en cap moment es va plantejar un trencament.

La versió del PSC contradiu les explicacions que fins ara havia donat el PDeCAT, que en diverses ocasions ha afirmat que dimarts ja va plantejar als socialistes un ultimàtum per mantenir el govern, demanant-los que abandonessin la militància del partit. Segons Juan Luiz Ruiz, però, aquesta oferta s’hauria produït tot just ahir dijous i també incloïa la possibilitat que els regidors demòcrates abandonessin les seves sigles. “Estaven disposats a marxar del PDeCAT per demostrar que l’interès era de ciutat més enllà dels partits polítics”, ha afirmat Ruiz entre riures d’incredulitat. “Què vol dir, això? Una mica de serietat!”, s’ha exclamat.

A parer del PSC, l’únic motiu que ha provocat el trencament del pacte de govern amb el PDeCAT rau en l’any escàs que falta per les eleccions municipals. “Sorprèn que ho facin justament ara, i no fa sis mesos, quan hi havia una pressió brutal per trencar el pacte, quan Lloveras era presidenta de l’AMI, quan l’ANC va fer un comunicat exigint que trenqués amb nosaltres i quan diferents formacions polítiques independentistes s’oferien a confeccionar una alternativa de govern”, ha etzibat Juan Luis Ruiz afegint que “segurament tot plegat respon a una tàctica electoral premeditada”.

Converses per crear govern alternatiu

Amb el nou escenari que es dibuixa després de l’expulsió dels cinc regidors socialistes, Juan Luis Ruiz ha anunciat que obrirà una roda de converses la setmana que ve amb la resta de grups per “buscar un acord d’estabilitat municipal que es centri en evitar la paràlisi de ciutat”. Ruiz ha negat que la seva intenció inicial sigui encapçalar una moció de censura, però s’ha mostrat esperançat en aconseguir el suport suficient per consensuar un candidat alternatiu per desbancar Neus Lloveras.

El PSC preveu començar les converses amb Esquerra, que compta amb quatre regidors al Ple. Per a què prosperés una hipotètica moció de censura, el candidat necessitaria sumar 13 vots, però l’aritmètica municipal i els diferents perfils polítics dificulten les negociacions a l’hora de tancar un acord. En paral•lel a ERC, l’altre grup amb més pes a l’Ajuntament de Vilanova és la CUP (5 regidors), que en reiterades ocasions s’ha mostrat divergent respecte el tarannà socialista. La resta de grups compten amb una representació minoritària que no permetria arribar als 13 suports.