Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

L’Ajuntament de Sitges suspèn la consulta popular de Les Botigues per l’advertiment de la Delegació del Govern espanyol

Avatar photo

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, assegura que “buscarem la manera de poder fer la consulta amb les màximes garanties”. El Govern Municipal i la CUP denuncien les formes de la Delegació del Govern amb les que s’ha comunicat la decisió de suspendre la Consulta Popular

La Delegació del Govern de l’Estat a Barcelona ha demanat a l’Ajuntament de Sitges, via trucada i correu electrònic, que no se celebri la consulta popular no referendària de caràcter sectorial sobre la segregació de Les Botigues convocada per a aquest dissabte, 26 de maig, perquè al seu parer requereix d’una autorització prèvia del Consell de Ministres. Davant el risc que, efectivament, la consulta sigui suspesa, des del Consistori s’ha avaluat la situació i s’ha considerat convenient desconvocar-la. Altres municipis en situacions similars, com Tossa de Mar, han vist suspesos procediments participatius com l’iniciat a Sitges a pocs dies de celebrar-se.

El Govern Municipal denuncia la decisió adoptada per la Delegació del Govern “perquè fa una interpretació extensiva i errònia del que és un referèndum. En el seu raonament, barreja la Llei de Bases de Règim Local, de 1985, que fa referència a consultes populars amb efectes jurídics, amb la iniciativa participativa engegada per l’Ajuntament de Sitges”, tal com ha explicat l’alcalde de Sitges, Miquel Forns.

El Batlle ha assegurat que “el que volíem era tirar endavant una consulta no referendària, fonamentada en la Llei de Consultes no Referendàries del Parlament de Catalunya. Cal recordar que la voluntat de la iniciativa és conèixer el que pensen els veïns empadronats a Les Botigues de Sitges per posteriorment sotmetre-ho a la consideració del ple de l’Ajuntament de Sitges, posteriorment al de l’Ajuntament de Castelldefels i en darrera instància a la Generalitat de Catalunya. Un procés participatiu en tota regla que cap semblança té amb un referèndum vinculant, més enllà de convidar a la ciutadania a ficar una butlleta en una urna”.

Miquel Forns denuncia que “si recriminable ens sembla la decisió i el raonament de la Delegació del Govern, més criticables ens semblen les formes amb què se’ns han comunicat per extemporànies i per allunyades del que hauria de ser el normal en un estat de dret i en una democràcia avançada del segle XXI. El correu electrònic s’ha enviat a pocs dies de la votació, prèvia trucada a l’alcalde, quan la decisió de tirar endavant la consulta ja es va fer pública fa tres anys en la presentació del Pla de Mandat 2015-2019; quan el ple hi va donar suport fa mesos, i quan portem setmanes de campanya comunicativa amb un ampli ressò mediàtic i a les xarxes socials”.

Per a la primera tinent d’alcalde, Aurora Carbonell “no dubtem que la voluntat de l’Estat ha estat aixafar sense contemplacions un procés participatiu modèlic. El que ha estat un treball de mesos s’ho volen carregar i dinamitar ara d’una revolada mitjançant un escrit a l’Advocacia General de l’Estat. Tot plegat, amb la finalitat d’imposar els plantejaments propis d’unes formes de governar autoritàries”. Aurora Carbonell destaca que “la manera de fer de l’Estat segueix un patró molt clar. Nosaltres denunciem l’atac vergonyant i flagrant a l’autonomia local, les polítiques de participació i les lleis catalanes i també denunciem la ‘urnafòbia’ que demostren”.

El govern municipal de l’Ajuntament de Sitges es manté ferm en “compartir amb la ciutadania les decisions més transcendentals. Nosaltres volem saber què pensen els veïns de les Botigues de Sitges sobre una qüestió tan important per a ells com ho és la seva pertinença a Sitges o a Castelldefels i seguirem buscant la manera de conèixer la seva opinió”, ha dit Miquel Forns. En aquest sentit, l’alcalde ha anunciat que “buscarem la manera de poder fer la consulta popular amb les màximes garanties per obtenir l’opinió majoritària dels veïns i veïnes, ja que ens hi obliga la nostra condició d’administració pública local democràtica i el compromís adquirit davant d’una ciutadania”.

Per al portaveu del Govern Municipal i regidor de Govern Obert, Josep Moliné, “aquest compromís ens fa avançar en formes de gestió més obertes i participatives. Nosaltres hem pitjat l’accelerador per garantir la participació i la transparència. Ho hem fet convençuts i molt orgullosos de tot el procés dut a terme. Acurat i respectuós. Per tant, és contradictori avançar cap a una societat transparent i que dos dies abans d’una consulta, ens l’aturin”.

Segons el regidor de la CUP, Pol Vigó, “avui s’ha produït un fet molt greu. Un atac a l’autonomia local i un atac també al dret a decidir de la ciutadania sobre el seu futur. I tot plegat, mitjançant un avís gens formal. L’Estat ens està convertint en una gestoria i vulnera qualsevol dret”.

Els antecedents

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, va signar el decret de convocatòria de la consulta el 26 de març de 2018. Amb el resultat de la consulta, el govern adquiria un compromís municipal amb la ciutadania sempre i quan se superés una participació superior al 35% del cens electoral.

La campanya electoral es va inicial el 4 de maig i finalitzava avui, dia 25 de maig, termini durant el qual s’han pogut escoltar totes les opcions. La votació es realitzava presencialment el dia 26 de maig de nou del matí a vuit de la tarda a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà situada al Passeig Marítim de Les Botigues, número 1.

En total, estaven cridades a participar en aquesta votació 1.858 persones majors de 16 anys. Els votants havien de respondre la pregunta plantejada en les tres llengües oficials de Catalunya (català, castellà i aranès): “Esteu d’acord que el nucli de Les  Botigues de Sitges se segregui del municipi de Sitges i es proposi la seva annexió al municipi de Castelldefels?”. I la resposta tenia una fórmula binària: sí o no.

Com a sistema de garanties, l’Ajuntament va crear una comissió de seguiment d’acord amb el que estableix l’article 16.1 de la Llei 10/2014 formada pel Jutge de Pau i responsables i tècnics municipals com el secretari general; el gerent; el cap d’Organització; el responsable del padró municipal i un referent de la regidoria de Participació Ciutadana.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Submergit un biòtop a la costa de Calafell per ajudar a regenerar la fauna marítima

Notícia següent

Es busquen pabordes i pabordesses per a la Festa Major de 2019

Notícies relacionades