El Ple de VNG aprova la ‘Moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem’

La sessió extraordinària va comptar amb la presència de tots els grups excepte C's

Imatge durant la votació. Foto: Aj. VNG

El Ple municipal de Vilanova i la Geltrú ha aprovat la moció “de resposta a la sentència del Tribunal Suprem”, tot sumant-se als municipis catalans que també ho estan fent aquests dies. La moció recull el rebuig de la ciutat a la sentència condemnatòria als líders polítics i socials vinculats a l’organització de l’1-O, demana el seu alliberament immediat i defensa el dret a l’autodeterminació (consulteu-ne el text).

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha exposat el caràcter urgent de la convocatòria, donada la necessitat dels grups de “posicionar-se davant aquesta sentència injusta” i “recollint el sentiment d’indignació present en bona part de la societat civil”. Aquest Ple, extraordinari i amb un únic punt a debatre, no ha comptat amb la presència dels representants del grup de Ciutadans.

La moció s’ha votat amb el suport dels grups del govern -ERC, JxCat i Capgirem VNG-CUP-, i de Som VNG. El grup municipal del PSC hi ha votat en contra. Som VNG s’ha sumat també a la iniciativa de la moció, presentada originàriament pels grups del govern municipal.

El regidor Enver Aznar, en nom de Som VNG, ha defensat el seu posicionament argumentat que “més que una sentència, hem constatat que és una venjança” davant el fet que “l’1-O va significar una victòria del moviment popular”. Aznar ha denunciat que la sentència “ens colpeja a totes les que ens manifestem i protestem al carrer” i ha demanat la dimissió dels representants del govern de la Generalitat per les càrregues dels Mossos d’Esquadra en les mobilitzacions d’aquesta setmana.

En el mateix sentit, Marta Jofra, portaveu de Capgirem VNG, ha reclamat la retirada dels cossos de seguretat de l’Estat i la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch. La regidora ha denunciat que les forces de seguretat “estan utilitzant protocols prohibits pel Parlament de Catalunya” i ha demanat “la fi de la brutalitat policial contra el moviment independentista”. Així mateix, ha reivindicat l’amnistia “per a totes les represaliades de l’Estat” i el dret a l’autodeterminació com a requisits de l’única solució possible al conflicte.

Des de Junts per Catalunya, la regidora Blanca Albà ha expressat la “vergonya i indignació que et venen al cap davant aquesta sentència aberrant”. La portaveu del grup ha manifestat que “cal deixar enrere un estat espanyol que ens reprimeix i oprimeix” i ha exhortat el moviment independentista a “posar els fonaments per construir una Catalunya republicana i independent”.

En nom del grup d’ERC, el portaveu Jordi Medina ha afirmat que “la democràcia a l’estat espanyol ha fet fallida”, citant paraules del líder polític empresonat Oriol Junqueras després de conèixer-se la sentència. Medina ha recordat que no es tracta “d’una lluita de banderes, sinó de drets i llibertats” i ha encoratjat a persistir en la defensa d’aquests drets per “deixar un país i una societat millor, que es fonamenti en els valors republicans”. En aquest sentit, ha argumentat, “avui estem fent història, la sentència ens farà més forts”.

Finalment, la portaveu del grup municipal del PSC, Teresa Llorens, ha argumentat el vot en contra de la moció: “fa temps que defensem el diàleg dins la llei. Malauradament no hem estat escoltades”, ha expressat. La portaveu del PSC ha defensat l’estat de Dret i la separació de poders, i també que l’estat espanyol protegeix els drets de llibertat d’expressió i de manifestació “sense violència”. Així mateix, ha fet una crida a “obrir una nova etapa amb ferma voluntat de diàleg” i el “retorn a la política” del conflicte. Teresa Llorens també ha lamentat l’absència al Ple del grup de C’s. “Això és una manera d’amagar-se”, ha criticat.