Per què decideixes prendre el relleu a Neus Lloveras i es presenta com a alcaldable de Junts Per Catalunya Vilanova i la Geltrú?

És un moment històric per Catalunya i per Vilanova i he sentit que m’hi havia d’implicar al màxim. A nivell de país els darrers anys han estat molt transcendentals, una majoria de catalans i catalanes, després de molts anys, hem decidit que volem canvis, que volem construir un país millor i que no ens sentim còmodes dins d’un Estat que ens menysprea i que està posant en perill el benestar de Catalunya. D’altra banda, el municipalisme m’apassiona i els darrers 8 anys he pogut participar de la transformació de la ciutat. Una ciutat que ha començat a aprofitar tot el potencial que té i que, ara sí, es troba al mapa de Catalunya com una ciutat de referència.

Després de dues legislatures amb el seu partit a l’alcaldia de Vilanova i la Geltrú, quin creu que és el llegat que aquest deixa al municipi?

El resultat de 8 anys de govern a la ciutat és clarament visible, hem passat de ser una ciutat sense projecte, a una ciutat amb un present i un futur esperançador. Vilanova, després de la desaparició de les empreses industrials, només va saber orientar-se a la construcció i amb la crisi va quedar absolutament empobrida, tant a nivell de ciutat, amb un índex d’atur molt elevat, com a nivell d’ajuntament, en fallida econòmica l’any 2011.

L’última legislatura ha estat si més no convulsa amb dos governs: primer amb el PSC i després amb ERC. Creu que la ciutat n’ha sortit repercutida?

No ho crec, tot el contrari. Tot i els canvis en la composició del govern municipal, aquesta legislatura ha estat una continuació de l’anterior, en la qual vam governar sols. Si bé tant PSC com ERC han introduït en el pla d’actuació municipal la seva empremta, en grans termes s’ha mantingut una continuïtat, que ha estat molt positiva per a la ciutat.

Per a vostè, quines són les accions que portaven dins del seu programa i que han vist fetes realitat, que més favorablement han incidit en la vida dels vilanovins i vilanovines?

Totes són importants. A la primera legislatura (2011-2015) el programa de govern estava format per més de 300 accions i es va executar gairebé al 100% ,i a la legislatura que ara està acabant (2015-2019) també s’han executat gairebé totes les accions del pla d’actuació. En primer lloc, estic molt satisfeta del fet que des del govern hem estat sempre al costat de les persones amb més dificultats. Un cop fet això, la prioritat ha estat treballar sempre per fer de Vilanova i la Geltrú una ciutat rica, una ciutat plena d’oportunitats, perquè entenem que aquesta és la millor manera de garantir el benestar de les persones. En aquest sentit, estem especialment orgullosos de la redacció del Pla Estratègic d’Activitat Econòmica 2017-2025, instrument a llarg termini per potenciar l’activitat econòmica a la nostra ciutat. I en tercer lloc, parlaria de la manera de governar, ho hem volgut fer sempre conjuntament amb la gent i hem impulsat una millora dels mecanismes de transparència i de participació ciutadana.

Durant l’acte celebrat a Vilanova i la Geltrú amb el President Torra, es va presentar la llista que forma la candidatura. Com la definiria Blanca Albà?

Definiria la candidatura de Junts per Catalunya com la més diversa de totes les que es presenten a Vilanova i la Geltrú. Vam estar fent molts esforços per poder dissenyar una candidatura única de tots els partits independentistes, fet que es va desestimar. A partir d’aquí hem configurat una llista amb molts candidats independents, de diferents sectors de la ciutat, i considero que el resultat és molt bo, estic molt orgullosa de la candidatura i del programa de govern que presentem.

La seva formació, al mes d’octubre, feia una crida a les diferents forces sobiranistes presents a la ciutat a unir-se en una única llista. Lamenta que no s’hagi escoltat la vostra demanda?

Sí, la veritat és que ho lamento. Ara és moment d’anar tots a una i posar els partits per davant no és positiu. Dit això, crec que la feina que hem fet posteriorment ha estat molt profitosa, Demòcrates de Catalunya s’han sumat a la candidatura perquè ho entenen com nosaltres, i a partir d’aquí moltes persones de la ciutat que mai havien pensat en implicar-se en política ho han fet. Estem convençuts que la candidatura de JxCat és la més potent amb la gent i amb el programa.

Del seu programa que presenten per a aquestes eleccions municipals, quins punts clau en destacaria?

Nosaltres som els de la bona gestió i crearem un programa d’acompanyament per a empresaris i inversors, sense deixar de banda als més vulnerables. Facilitarem la creació de pisos de protecció oficial i de tutelats per la gent gran. Considerem la cultura com un eix fonamental, per això, impulsarem la Casa de la Cultura Popular i Tradicional als Josepets. Alhora, volem tirar endavant un procés participatiu per valorar què cal fer a la zona de l’Ortoll. I finalment, i entre moltes d’altres, construirem l’espai jove i la nova prefectura de policia.

Creu que les demandes que es reclamen en el Pacte Penedès-Marítim arribaran a prosperar?

Aquesta és una lluita molt antiga i que ens té bastant desesperants al territori, portem molts anys lluitant i els resultats han estat molt petits. Ara hem fet un pas endavant amb la unió dels dos territoris, tant amb l’àmbit polític com en l’associatiu. Per part meva, tinc la ferma voluntat de continuar lluitant per aquesta reivindicació en la propera legislatura.

 

Jordi Nieto