Balanç dels Pressupostos Participatius de VNG

Asfaltar un tros de carrer hauria de ser una obligació de l’ajuntament, no una proposta ciutadana

L’any 2015, al programa de govern del PSC vam plantejar nous mecanismes de participació reals i que tinguessin com a objectiu implicar realment a la ciutadania en la governança de la ciutat. Un model de ciutat a on les persones eren i han de ser al centre de l’acció municipal i a on també hi hagués cabuda a poder recollir projectes que fossin en benefici de la tota la comunitat.

Dèiem en aquella campanya, que si Paris, una gran capital europea, impulsava pressupostos participatius, Vilanova i la Geltrú també ho podia i ho havia de fer. Convençuts que la nova governança entre la ciutadania i el seu Ajuntament, passa per una escolta i una participació activa. Així, en el moment que vam ser decisius i vam poder elaborar el pacte de govern, va quedar recollida aquesta reivindicació. L’any 2016 vam treballar el funcionament i les bases, a on el procés mitjançant Internet i els mitjans tecnològics havia de ser el motor que fes funcionar tot el procés. L’any 2017 vam iniciar la prova, amb 150.000 euros del pressupost municipal i amb un import màxim  de 30.000 euros per projecte a executar, que vam repetir de nou al 2018.

Després de dues edicions, podem afirmar l’èxit d’aquesta iniciativa com l’eina de participació més important i rellevant que ha fet l’ajuntament els darrers anys, tant pel gran nombre de persones que s’han implicat, com la importància dels projectes i també, per haver generat a la ciutat un moviment positiu entre persones a títol individual, entitats i associacions per elaborar bons projectes que tinguin el millor impacte i puguin resultar guanyadors.

Malauradament hem vist com alguns projectes han vingut a suplir les mancances  en aspectes com el manteniment de la via pública, així, asfaltar un tros de carrer hauria de ser una obligació de l’ajuntament, no una proposta ciutadana, tot i així, benvinguda la possibilitat de poder intervenir-hi.  Però per evitar convertir aquesta eina en una suplència d’allò que ha de fer la institució de forma obligada, caldrà treballar-hi per fer una major difusió d’aquesta eina a les properes edicions, puntuar i donar cabuda a projectes innovadors que siguin beneficiosos per a la ciutat i el seu entorn, i que en definitiva, continuem impulsant una major i més participació a la institució, també amb una major dotació dels recursos que s’hi destinen, compromís que prenem en el moment que tornem a tenir responsabilitats al govern de la ciutat.

Fes més i millor Vilanova i la Geltrú ens correspon a tothom, a polítics però també amb la implicació de la ciutadania i de les entitats, i aquesta eina és una magnífica oportunitat per fer-ho.

Juan Luis Ruiz

PSC Vilanova i la Geltrú