Garraf

Marta Verdejo: “Apostem per validar la depuració individual autònoma”

El passat mes de juny va fer un any que va prendre possessió com a alcaldessa d’Olivella per segona vegada. Com valora aquest primer any de mandat d’aquesta legislatura abans de l’aparició de la Covid-19?

Abans de la Covid-19 vam tenir el temporal Glòria que a Olivella ens va colpejar fortament. Ha estat un any atípic i molt complicat per tot. El temporal Glòria ens va exigir molt, això semblava una zona de guerra on van caure més de 800 arbres i per nosaltres va ser un moment molt dur. Es van causar desperfectes a la via pública per valor de 200.000 euros i per un municipi com el nostre això són molts diners. Després, quasi no ens havíem recuperat del cop que va aparèixer la Covid-19.

Han sigut moments difícils perquè ens han obligat a  canviar completament l’orientació del que és un any típic i ho hem orientat tot per donar resposta als nostres veïns i veïnes. El que ha marcat tot això és un gir de 180 graus en les prioritats i el que podia ser un mandat normal s’ha convertit en un mandat per donar respostes i poder actuar, a vegades de manera improvisada, anant darrere la pilota.

Desafortunadament en aquest segon mandat ha hagut de conviure amb la situació generada per la pandèmia del coronavirus. Com ha afectat a Olivella?

Crec que ens ha afectat més o menys com a la resta de municipis. Hi ha hagut dues afectacions, una a nivell personal i una altra a nivell econòmic. Les dues estan vinculades, però afecten de formes diferents. En el que més s’ha notat ha estat en gent que havia sortit del circuit de serveis socials i que estaven recuperant-se a nivell familiar i econòmic, ara han hagut de tornar. Tornem a tenir tota aquella bossa de gent que durant els anys 2008 i 2009 van acollir-se als serveis socials.  Hem tingut un increment molt gran en el Banc d’Aliments, que portem amb Creu Roja, i hem donat molts ajuts de lloguers. Hem adaptat els ajuts a tot allò que necessitava la ciutadania. La pandèmia en vulnerabilitat familiar l’hem notat i les empreses també ho han patit, però no hem tingut una pressió molt gran perquè en total només tenim 19 negocis.

A nivell d’afectació de la pandèmia som un municipi amb molt baixa densitat de població i la veritat és que hi ha famílies que ho han patit, però tenim molt baixa incidència. En aquests moments, des de l’inici de la pandèmia al març hem tingut un total de 39 contagis oficials. Fins al setembre se n’havien produït 13 i a partir de la segona onada els casos s’han duplicat. Desitgem que aquest sigui el màxim d’afectació que tenim al municipi.

Quines ajudes econòmiques i socials s’estan impulsant des de l’Ajuntament?

A partir de març vam mobilitzar tota una sèrie de partides. La primera acció va ser incrementar en 75.000 euros tot el que feia referència a serveis socials i al conveni amb Creu Roja pel Banc d’Aliments. Posteriorment vam fer unes modificacions pressupostàries incorporant romanents que per nosaltres van ser importants. Vam obrir una partida d’ajuts a les empreses de 40.000 euros i vam fer una primera convocatòria per un import màxim de 2.000 euros per les empreses i autònoms afectats. Ara, arran de la segona tancada que va afectar restaurants i estètiques, hem obert una exclusiva per la gent afectada durant els 40 dies del segon tancament per un import màxim de 1.900 euros per establiment. Crec que hem arribat suficientment a tot el teixit empresarial que tenim al municipi.

Després, a nivell cultural també hem fet una promoció d’un festival online per músics d’Olivella per intentar donar a conèixer el teixit i donar activitat. En qüestió de promoció econòmica i social, vam obrir una bossa genèrica de 80.000 euros per poder cobrir aquelles activitats que no teníem clar com es podrien fer o necessitats que podrien anar sorgint amb la gent gran, els joves o amb famílies. Per exemple, ara s’estan duent a terme uns tallers de salut emocional que estan oberts a tota la ciutadania, vam obrir sessions d’activitat física per a la gent gran o aquest Festival Olivella. Hem intentat mantenir cohesionat el municipi i prestar serveis emocionals a la gent. Després vam obrir una altra partida de 100.000 euros per fer inversió en la qual intentàvem, a partir que la llei de contractes ho permetia, anar donant feina a les empreses locals.

S’han hagut de replantejar o suspendre algun projecte o inversió que tenien previst?

Hi ha hagut coses que han avançat més lentes perquè tot ha fet un gir i la prioritat del mandat ha estat donar resposta a les necessitats que anaven sorgint amb la Covid-19. Tot i això, amb un altre ritme, no hem deixat de fer coses que s’aniran materialitzant a partir de 2021.

Durant el 2020 el que vam fer són petites inversions en via pública que eren molt necessàries. Vam destinar uns 40.000 euros de la inversió prevista en adequar llar d’infants i escola per a l’inici de curs fent una important aposta en actuacions a les entrades per adaptar l’activitat escolar a la Covid-19. També vam destinar una altra partida important per incrementar 50.000 euros en la neteja dels edificis municipals, dels quals 30.000 euros van ser per l’escola. Per tant, hem pogut fer coses i donar resposta a activitats, però altres s’han hagut de veure aturades fins al 2021.

Fa unes setmanes es va aprovar de forma provisional un nou POUM. Quins detalls ens en pot donar?

Del POUM destacaria tres coses. La primera és que manté el model urbanístic de baixa densitat i molta extensió, però aposta per reduir els àmbits de creixement. És a dir, no fer créixer el municipi fins que es consolidi el que ja tenim. El que fem és desclassificar sectors que no han estat desenvolupats perquè no hi hagi construccions. En aquests moments, a Olivella tenim consolidat el 60% del parcel·lari edificat. Primer cal consolidar el que hi ha i després ja mirarem si creixem en més àmbits.

La segona acció destacada seria permetre l’activitat econòmica. Fins ara Olivella és tot residencial excepte algun punt concret com la zona de Mas Milà on es concentren tots els comerços. La resta són habitatges sense possibilitat de fer negoci i, per exemple, no es pot donar d’alta un despatx d’advocats. Amb el nou POUM es permet, complint les restriccions de cada sector, tenir activitat econòmica sempre que no sigui molesta.

La tercera pota i més important és que apostem per validar la depuració individual autònoma, el que la gent coneix com a fossa sèptica. A Olivella no tenim xarxa de clavegueram i la llei d’urbanisme demana que la depuració d’aigües tingui una xarxa de clavegueram. Per això, és molt important el vistiplau que ens va donar l’ACA perquè aquest sistema de depuració es pugui implantar. De fet, ja està implantat i totes les cases que es van construir des de 1997 el tenen, però no està legalitzat.

Després hi ha un quart tret important que m’agradaria afegir i del qual no parlem massa com és l’aposta perquè les noves edificacions siguin el més autònomes i sostenibles possible. La normativa contemplarà tota la implementació d’energies renovables, l’aplicació de mesures passives tant de refrigeració com de calefacció per l’estalvi energètic i després la doble circulació i l’aprofitament màxim d’aigua.

De tot, del que estem pendents per la validació definitiva és del Departament de Territori. Nosaltres fem  una aposta i defensem aquesta solució per Olivella, però és Territori qui ens ha de donar al final el vistiplau.

S’estan fent gestions per a la creació d’un institut-escola de cara al curs vinent. En quin punt es troben?

Ensenyament ens ha donat el vistiplau i la nostra intenció és posar-ho en marxa de cara al curs 2021-2022. El que ens demana Ensenyament és que durant un o dos anys puguem habilitar unes aules i ja hem anat a mirar l’espai amb ells. Nosaltres farem aquesta inversió per adequar les aules i després ells faran després l’ampliació de l’escola per poder tenir l’institut-escola. Nosaltres farem tots els possibles perquè es pugui iniciar ja de cara al curs 2021-2022.

Quins altres grans projectes poden ser una realitat en aquest mandat?

La inversió més important serà  d’1,5 milions d’euros per portar l’aigua d’ATLL a Mas Mestre, l’última urbanització que encara funciona amb pou després que en el mandat anterior ja la féssim portar a la Plana Novella. A més, també hi haurà la construcció d’un centre de calor de biomassa que ens ha de fer tot el sistema tant de l’edifici municipal de la Crivillera com de l’escola, una inversió de 300.000 euros en el dipòsit principal d’aigua de Colinas que està amb problemes estructurals, l’ampliació de la deixalleria o petites actuacions de millora a la via pública.

Fa unes setmanes es van aprovar uns pressupostos de 6,6 milions d’euros per al 2021. Que en destacaria?

Destacaria l’aposta que fem per dotar suficientment tot el sistema de serveis a les persones i garantir poder donar una resposta adequada i mantenir l’atenció a les famílies més vulnerables. Per exemple, ampliem el servei de teleassistència perquè volem que la gent gran se senti acompanyada o ampliem el conveni amb Creu Roja.  Hem blindat tot el que són els serveis socials.

Pel que fa a l’activitat econòmica, apostem per anar treballant i activant tot el nostre teixit i fer aflorar tots els petits empresaris que hi ha. En aquest sentit, estem fent una campanya d’artistes i artesans per intentar dissenyar fires o activitats periòdiques per promocionar el producte local. També fem una aposta pel turisme sostenible amb la regulació dels allotjaments turístics, promoció del que tenim i posar en valor i potenciar el patrimoni local. Fem una aposta molt important per la inversió i que el municipi pugui anar fent passes endavant i posant-se al dia.

Per acabar, quins reptes i desitjos té per aquest 2021?

El repte més gran és aconseguir que ningú es quedi enrere en la superació de la pandèmia que estem vivint i que sentin que l’Ajuntament en tot moment procura estar al seu costat. El capital humà és el més important i cohesionar el municipi és el major repte per davant de qualsevol inversió. Tot el que fem va en aquesta direcció. Qualsevol inversió o servei que es presta va orientat a aquesta finalitat i més en els temps que estem vivint ara.

Julio Collado

Missatges recents

Desarticulen una banda criminal a l’àrea metropolitana que venia productes robats al Marroc

La Policia Nacional ha desarticulat un grup criminal a Barcelona, Sant Adrià del Besòs i Montcada i Reixac que adquiria…

10 minuts fa

La renda garantida beneficiarà a milers de tarragonins amb sous inferiors als 1.500 euros

“És un pas endavant mot important perquè permetrà que les famílies que reben sous inferiors als 1.500 euros mensuals puguin…

16 minuts fa

Reus triplica el nombre d’auditories del Punt d’Assessorament Energètic

Durant l'any 2024, el Punt d'Assessorament Energètic (PAE), un servei gratuït que depèn de l'Àrea de Serveis a les Persones…

23 minuts fa

Tarragona arrenca la 32a Mostra de Teatre Jove

Aquest dimecres 7 de maig arrenca la 32a edició de la Mostra de Teatre Jove de Tarragona. Fins al 19…

26 minuts fa

Mor l’alcalde d’un poble de Segòvia en xocar contra un camió de bestiar

El conductor del vehicle que va morir ahir a la tarda a la CL-605, a Segòvia, després de col·lidir contra…

27 minuts fa

El naixement i l’evolució de la vila de l’Ametlla arriba en forma de llibre al Port de Tarragona

L’Arxiu del Port de Tarragona acull aquest dimecres, 7 de maig, la presentació del llibre ‘La gent de mar de…

31 minuts fa

Esta web utiliza cookies.