Entrevista a l’alcadessa de Cubelles, Rosa Fonoll

"Em presento novament com a candidata a l'alcaldia per tornar a guanyar i així poder deixar enllestides totes les obres que teníem programades"

Imatge de Rosa Fonoll, alcaldessa de Cubelles

Com són els seus inicis en política?

Són una mica curiosos. Des dels divuit anys sempre he sigut militant de Convergència i fa tres legislatures, el 2009,  em van oferir anar en una llista. En principi havia d’anar la número onze, però vaig ser la quatre.  Quan estàvem a meitats de legislatura, el número tres de CiU va decidir marxar, i per tant, vaig entrar jo. El 2011, Convergència em va designar com a cap de llista, però després em van dir que no. No ens vàrem conformar i vam formar un altre partit, Unitat Cubellenca. Vàrem ser el segon partit més votat amb quatre regidors.

El primer va ser Iniciativa Verds, amb Mònica Miquel com a cap de llista, i amb qui vam formar govern amb ella com a alcaldessa. Per un problema de recursos humans, i per estar en contra de l’augment del sou a alts càrrecs, ens van fer fora. El 2015 ens vàrem tornar a presentar amb Unitat Cubellenca, i des d’aleshores sóc l’alcaldessa. En 20 anys, és l’únic equip de govern que no s’ha trencat, sinó que al contrari, hem cercat acords amb sis partits.

Quin creu que ha estat el balanç d’aquesta legislatura?

Hem aconseguit una estabilitat important, gràcies al treball exhaustiu que han realitzat tots els regidors. Val a dir que tots els regidors tenen la seva feina i que les regidories és una tasca que realitzen a part d’exercir la seva professió.  L’única persona amb dedicació exclusiva que hi ha al govern sóc jo. Em sap greu no poder deixar enllestida la biblioteca, la reforma del passeig Marítim o l’estació de bombament. En aquests tres casos no han començat les obres per motius administratius, però ja està tot enllestit. El que tenim clar, és que continuarem treballant fins a l’últim dia.

Remarca que el seu és un govern de consens. A l’hora de pactar, si tornés a sortir com a alcaldessa, amb qui creu podria traçar aliances municipals?

Amb tothom que tingui projectes semblants als nostres, entre tots hem de tirar Cubelles endavant. Quan nosaltres vàrem entrar a govern vàrem oferir la possibilitat de pactar amb tothom menys amb el PP. Sí que és veritat que en aquestes eleccions hi haurà molts partits nous com Ciutadans, VOX…

Per què et tornes a presentar?

Per acabar totes les coses que no podem acabar, per veure realitzats tots els projectes. Aquest any i mig que vàrem estar en minoria i que l’oposició ens tombava quasi qualsevol projecte que presentàvem, ens va fer enrederir molts dels projectes que han acabat tirant endavant. Si la legislatura durés sis anys, la biblioteca, el passeig Marítim o l’estació de bombament estarien acabats i aleshores sí que no em tornaria a presentar.

Quin creu que serà el resultat que obtindrà la seva candidatura el 26 de maig?

Em presento amb l’objectiu i la voluntat de guanyar, tot i que hi haurà molts partits i la cosa anirà molt dividida, però espero que els cubellencs i cubellenques valorin que han tingut un govern estable.

Quan creu que es farà pública la llista que l’acompanyarà els propers comicis?

Ja tenim totes les persones seleccionades, només cal acabar de definir l’ordre. Em complau poder dir que des que vàrem començar, ningú ha marxat del partit.

Per què Cubelles va decidir adherir-se al Pacte del Penedès Marítim? Creu que realment està funcionant aquesta nova plataforma?

El Pacte del Penedès Marítim era necessari, si no fèiem una cosa així, no ens en sortiríem a l’hora de reivindicar les necessitats reals que té la nostra comarca, sobretot pel que fa al transport amb l’excessiu preu dels peatges i de les tarifes del transport públic. Tothom que ha de sortir a fora de la nostra comarca i ha d’anar a treballar a Barcelona per necessitat, li costa un mínim de dos-cents euroscada mes.Tot i això, teníem una visita programada de tots els alcaldes que formem part del Pacte amb el Conseller de Territori,  Damià Calvet, però ens la va cancel·lar.