Sant Pere de Ribes commemora l’Any Fabra

La primera activitat serà la conferència “El ciutadà Pompeu Fabra” que oferirà l’actual president de la Generalitat Quim Torra aquest dijous al Parroquial

Per commemorar el 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica Catalana, el Servei Local de Català de Sant Pere de Ribes, a través del CNL de l’Alt Penedès i del Garraf, organitza diferents actes durant aquest 2018. Per començar, aquest dijous 31 de maig, l’actual president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra (historiador, escriptor i editor) oferirà la conferència “El ciutadà Pompeu Fabra” que tindrà lloc al teatre del Centre Parroquial a les 19h.

Al novembre es realitzaran dues activitats més, tant a Ribes com a les Roquetes, i serviran per presentar els cursos de català per a adults i del Voluntariat per la Llengua. A Ribes se celebrarà el 14 de novembre a la Biblioteca Manuel de Pedrolo de Ribes i acollirà la presentació de la novel·la gràfica “Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua” i la xerrada “Dibuixant Pompeu Fabra”, a càrrec d’Oriol Garcia Quera, autor de les il·lustracions. I el 29 de novembre, a la Biblioteca Josep Pla de les Roquetes tindrà lloc la representació de l’espectacle de titelles per a tots els públics Mestre Fabra, caçador de paraules, de Clara Soler.

Les conferències estan organitzades per la Direcció General de Política Lingüística amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística, el Servei Local de Català de Sant Pere de Ribes, l’Ajuntament  de Sant Pere de Ribes, El Xulius, el Centre Parroquial i les biblioteques municipals Manuel de Pedrolo i Josep Pla .

Durant l’Any Fabra es faran arreu de Catalunya diverses activitats en memòria i reconeixement de qui fou un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. La celebració fa especial incidència en la seva aportació a la llengua, i també posa en valor el gran arrelament social de la seva figura i obra.