‘PolCat’, la producció pròpia del FIMPT 2018

El català Manu Sabaté i els polonesos Janusz Prusinowski Kompania protagonitzaran un dels darrers concerts del Festival

La formació polonesa Janusz Prusinowski Kompania i el català Manu Sabaté oferiran diumenge 17 de juny el concert de les 8 del vespre a la plaça de la Vila. Sota el títol “PolCat”, que juga amb els noms dels dos països i amb el de la polca, un gènere present en tots dos territoris, s’estrenarà aquesta col·laboració dins el FIMPT 2018.

La 38a edició del Festival Popular de Música Popular Tradicional arriba amb la força de la música de segell original, amb programació per a tot tipus de públic, i en dos escenaris principals immillorables, la plaça de la Vila i la plaça del Port.
Teresa Llorens, regidora de Cultura, es mostra molt satisfeta de comptar amb Manu Sabaté, “un dels joves músics del país amb més empenta dins aquest panorama”, i explica que “la música d’arrel tradicional és una manera de conservar el patrimoni i de generar espais compartits de trobada, d’identificació, i que crea vincles de pertinença i arrelament”.

Per la seva banda, Manu Sabaté ha explicat que li feia molta il·lusió estrenar aquesta producció en un festival de prestigi com el FIMPT, al qual ha participat en un parell d’ocasions, amb la Inxa Impro i amb la New Catalan Ensemble. També ha explicat que “el projecte està encara en fase de creació, volem mantenir les especificitats de cada territori, ja que els instruments tradicionals i els gèneres de ball noucentistes a tota Europa han evolucionat i s’han enriquit de manera diferent”. Per aquest motiu els dos artistes volen fer la seva pròpia música producte de la mescla de les dues cultures, no una mostra per separat de la música catalana i polonesa en un mateix escenari.

La col·laboració musical explora el diàleg entre les dues tradicions musicals, la catalana i la polonesa, de la mà d’aquests artistes cosmopolites i versàtils d’excepcional capacitat artística i comunicativa.
Janusz Prusinowski i els seus companys han portat l’emoció de la música polonesa per tot el món, una emoció que han trobat en les fonts vives de l’herència popular, que són els vells músics pagesos. A l’edició de 2010 del Festival de Masurques del món que ells organitzen van trobar-se amb Manu Sabaté, que aquell any actuava al festival. D’aquesta trobada, al cap de vuit anys n’ha sortit una col·laboració que explora el diàleg entre les dues tradicions musicals, la catalana i la polonesa.
Manu Sabaté és un dels músics joves amb més empenta en les músiques inspirades en els sons tradicionals catalans, especialitzat en instruments de vent. També és un dels primers músics catalans que ha portat la gralla fora del seu context habitual, la música tradicional, i ha experimentat amb nous gèneres i llenguatges com la improvisació.