Els cavalls del Parc del Garraf tornen a passar l’estiu als Pirineus

Els cavalls recuperats de la Fundació Miranda, que han passat l’hivern al Parc del Garraf, tornen en transhumància pel camí ramader de Marina fins al pla d’Orri a l’Alt Berguedà

0
241
Imatge dels cavalls al Garraf. Cedida

La setmana vinent, la seixantena de cavalls, rucs i ponis tornaran al Pirineu, havent passat l’hivern en el Parc del Garraf on han trobat aliment i una qualitat de vida que els ha ajudat a refer el seu estat de salut. Durant aquests mesos, han menjat unes 80 tones d’espècies herbàcies invasores i de sotabosc, actuant en benefici de la prevenció d’incendis forestals.
El Parc del Garraf acull des de fa dos anys als cavalls de la Fundació Miranda, on pasturen en les 1.000 hectàrees del Parc, 600 de les quals són cedides per propietaris privats. Els cavalls recuperats arriben al Parc del Garraf a principis d’hivern des del pla d’Orri de l’Alt Berguedà, en transhumància pel camí ramader de Marina.

Per fer possible que els cavalls de la Fundació Miranda, puguin fer estada en el Parc del Garraf, ha calgut la col•laboració dels ajuntaments de la comarca del Garraf, de la Xarxa Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, de les Agrupacions de Defensa Forestal del territori, així com el suport de l’Associació Garraf Coopera, els quals han fet una gran tasca de logística pel que fa a la rebuda, tanques, subministraments i de la recuperació de l’antic camí ramader de Marina.

Per a dinamitzar aquet camí, s’ha creat l’Associació del Camí Ramader de Marina, a la que l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú s’ha adherit recentment. L’objectiu d’aquesta és preservar, potenciar i promoure la transhumància i els camins ramaders a Catalunya, dedicant especial atenció a l’antiga ruta transhumant que ha permès el moviment de ramats entre el Pirineu i el litoral al Penedès i el Garraf des de l’edat mitjana.

El Servei de Medi Natural i Litoral del Consell Comarcal del Garraf, assumeix les tasques que realitzava l’antic Consorci dels Colls i Miralpeix – Costa del Garraf, referents a la coordinació i col·laboració amb aquests projectes de territori, així com la divulgació i difusió dels valors socials i ambientals per a la comarca del Garraf.

La Fundació Miranda, sense ànim de lucre, creada l’any 2008, es dedica a la recuperació de cavalls procedents de maltractament, facilitant la seva vida en manada en grans espais naturals, i divulgant les seves necessitats i del seu benestar. Fan una tasca social amb persones en risc d’exclusió social, connectant creativitat i natura com a recursos de salut, així com cultural i mediambiental, tenint cura del patrimoni i fent custòdia del territori, protegint i conservant els espais naturals on actuen.

FER UN COMENTARI