El mercat de cooperatives de les escoles clou el projecte de cultura emprenedora d’aquest curs

La fira ha servit per donar a conèixer les cooperatives creades per l’alumnat i posar a la venda els productes que ofereixen

L’alumnat de 5è de primària de les escoles de les Roquetes ha portat a terme aquest dimecres 16 de maig al matí una fira situada al mercat per donar a conèixer les cooperatives que han creat durant el curs i posar a la venda els seus productes com a última fase del projecte de Cultura Emprenedora a l’Escola (CUEME) en el qual han participat. El CUEME és un projecte de la Diputació de Barcelona impulsat per la Mancomunitat Penedès Garraf i l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes amb l’objectiu de promoure els valors de l’emprenedoria i l’economia solidària i cooperativa. La venda d’aquests productes, a més, també té unes finalitats solidàries, doncs es destinaran els diners recaptats a l’ONG que ells mateixos han escollit.

L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido; la presidenta de la Mancomunitat Penedès Garraf, Rosa Huguet;  i la regidora d’Educació, Paqui Carrasquilla, han estat les encarregades de lliurar a les 8 classes participants  un diploma de participació i reconeixement en un acte que s’ha fet abans de visitar les parades.

Durant el curs escolar els infants de les escoles Mediterrània, Santa Eulàlia i Les Roquetes han creat i gestionat la seva cooperativa, passant per les diverses etapes de desenvolupament com és la constitució de l’empresa, la fabricació d’un producte i, finalment, la venda d’aquest producte en un mercat local.

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha posat en valor l’aprenentatge en valors que ofereix l’experiència i considera que el cooperativisme “és un model socialment molt més just i equitatiu” i per això “des de l’Ajuntament també estem treballant des del primer moment en promoure oportunitats, formació a les persones per poder obrir camins cap a la autoocupació o emprenedoria, amb l’apertura d’espais de treball o cowork, ajuts i incentius a les petites empreses i de nova creació, etc.”. El CUEME és,  doncs, “un pas més en aquesta formació, començant des de petits, per poder tenir aquesta cultura emprenedora i de futur”, ha dit l’alcaldessa. A més, permetent a l’alumnat adquirir competències i valors bàsics com el treball en equip, l’expressió oral o la iniciativa en la presa de decisions. L’objectiu és que, en un context creatiu i lúdic, l’alumnat desenvolupi capacitats emprenedores mitjançant un aprenentatge transversal, a la vegada que manté contacte amb entitats i empreses del territori, facilitant la integració de l’escola amb l’entorn.

Per la seva part, la presidenta de la Mancomunitat, Rosa Huguet, considera que iniciatives com aquesta donen a conèixer als nens i nens i fer-los prendre consciència de “la importància que té el treball en xarxa i tot el procés que han de realitzar per fer una empresa”. “És molt bonic, no només per la il·lusió que hi posen sinó pel compromís que tenen i crec que l’èxit principal és de tots els equips directius i docents de les escoles”, ha volgut reconèixer en agraïment als professionals i tècnics que intervenen en el projecte.

El CUEME ja s’està començant a preparar pel curs vinent amb la incorporació d’una escola de Ribes.