Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

El FIMPT 2019 es presenta amb una imatge trencadora a la recerca de nous públics per la música tradicional

Avatar photo

La banda holandesa Amsterdam Klezmer Band actuarà divendres al Festival

Imatge de la roda de premsal de presentació del FIMPT. Foto: Aj. VNG

El FIMPT, el Festival Internacional de Música Popular i Tradicional de Vilanova i la Geltrú, arriba del 14 al 16 de juny a la 39a edició amb la voluntat de sumar nous públics per la música d’arrel. La regidora de Cultura, Adelaida Moya, ha explicat que el festival “ha tingut sempre un públic molt fidel, però ens interessa sumar nous públics i situar la música popular durant uns dies al centre de l’activitat de la ciutat”.

En aquesta línia de sumar nous públics, s’ha presentat la imatge gràfica del FIMPT 2019. El dissenyador vilanoví Raúl Ramos, autor del cartell, diu que ha volgut “transmetre amb un llenguatge contemporani actual per captar nous públics, obrir. Per què no pot tenir un festival de música tradicional una imatge molt contemporània i un llenguatge visual propi?”

Una novetat del festival d’aquest any és la recuperació de la plaça de la Vila com escenari. Adelaida Moya ha explicat que “l’escenari natural de la música tradicional són les places, els carrers. Voldria destacar que en aquesta edició recuperarem l’escenari de la plaça de la Vila amb garanties de qualitat i de bona sonorització”. Fa algunes setmanes el festival ja va donar a conèixer la presència a Vilanova de de Miquel Gil, per presentar el seu últim treball, Geometries, diumenge 16 de juny a la plaça de la Vila. Després de cinc anys sense editar un treball en solitari, Gil torna amb un nou projecte, Geometries; en el que cantant valencià ofereix un treball polièdric de cançons, cants oberts, vocació modal i temes amb textures noves.

També actuarà a la plaça de la Vila la guanyadora del Concurs Sons de la Mediterrània 2018, en el que el FIMPT hi participa activament com a jurat, Clàudia Cabero. El projecte de Cabero va néixer l’abril de 2016, amb un repertori eclèctic que va des dels estàndards de jazz fins al fado, en el que incorpora versions, fusions i també cançons pròpies. Melic e’s el primer a`lbum i el resultat és una proposta amb la veu com a protagonista, de caràcter íntim i proper.

El director artístic del Festival, Jordi Paulí, ha donat a conèixer nous noms de la programació d’enguany, com ara la formació holandesa Amsterdam Klezmer Band, un grup experimental de música klezmer fundat el 1996 pel saxofonista, clarinetista i cantant Job Chajes. El seu repertori combina les melodies i cançons tradicionals de klezmer amb influències d’Europa oriental, elements de jazz contemporani , ska, hiphop i música de ball. Paulí ha destacat que “estem fent un festival molt digne, bonic, perquè la gent del Garraf pugui gaudir. Són propostes fresques, potents, vindran formacions amb catxés més alts perquè el FIMPT és un valor”.

Una altra de les apostes és per la música del territori proper. La regidora de Cultura ha recordat que “en les últimes edicions estem prestant una especial atenció a la música autòctona a la musica tradicional dels països catalans”. En aquesta aposta encaixa l’espectacle inaugural del FIMPT que es farà el dia 14 de juny al Teatre Principal. Sota el títol “La música dona”, el grup Clau de Mar i la Cobla Maricel estrenen al FIMPT un homenatge a la música tradicional, a la cançó i a la dansa com a elements indispensables de la vida. Perquè nosaltres estem de pas, però elles hi tornen un i altre cop. I també una reivindicació del paper de la dona en el món de la música tradicional. Perquè sempre hi ha estat, però ho ha tingut molt difícil per pujar a l’escenari. Es tracta d’un treball sobre la música i la dona, que comptarà amb la col·laboració d’una cantautora i d’una ballarina.

Aquest any també serà al Festival el grup de l’Empordà, La Puça, grup conegut fins fa poc com La Puça Diatònica, que ve al FIMPT a presentar el seu primer treball discogràfic L’any de la picor. El disc compta amb tretze temes ben variats però gens deslligats, un disc amb temes folk, mediterranis, amb clàssics de taverna …tot plegat fet amb instruments essencialment acústics i bàsicament de fusta, que segons el grup els dona molta arrel i una trempera particular.

La 39a edició del Festival Internacional de Música Popular i Tradicional repetirà propostes com ara la FIMPTeca i la cercavila dels alumnes de música tradicional de l’ECMMM, novetats de l’edició passada, i el Firasac, ja consolidat el diumenge al matí. Resta encara donar a conèixer una altre dels caps de cartell, que el FIMPT farà públic les pròximes setmanes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Campionat de Hip Hop Ciutat de Reus, aquest cap de setmana al Pavelló Olímpic Municipal

Notícia següent

Fins al dia 15 es poden votar les propostes dels pressupostos participatius de VNG

Notícies relacionades