El Camp de treball de Darró recupera cada any una mitjana de 4.000 fragments de material ceràmic

Restes de llànties i àmfores, trossos d'estuc policromat de les parets i una petita pota de bronze representant la cama d'un faune són algunes de les troballes fins ara

Imatge del voluntariat realitzant treball de camp. Foto: Aj. VNG

La dotzena de voluntaris de la cinquena edició del camp de treball de Darró avui concentren esforços en la neteja de les restes de material ceràmic recuperades al llarg dels primers dies d’excavació. La pluja de diumenge dificulta treballar sobre el jaciment així que s’ha concentrat l’esforç en la neteja de les restes que han aflorat els darrers dies.

Aquest no és un treball menor. En cada edició de camp de treball es recullen una mitjana de 4.000 fragments de materials. Es tracta principalment de restes de ceràmica, però també hi apareixen ossos i fragments de metall. Entre aquests han aparegut peces de plom que es podien utilitzar per recosir àmfores trencades, per fer abraçadores, grapes o taps.

La peça més curiosa que ha aparegut és una petita pota de bronze, amb el peu amb forma d’urpa. Podria ser part del suport d’algun petit moble i tot sembla indicar que representa la cama d’un ésser fantàstic, probablement un faune. També han aparegut restes de llànties d’oli, algunes de les quals presenten motius vegetals o fragments de la decoració mural de les cases. Es tracta de petites peces de l’arrebossat que cobria els murs i que encara conserven els colors de la decoració.

Segons expliquen Javier Fierro Macía i Joan García Targa, arqueòlegs del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Diputació De Barcelona (SPAL) que supervisen els treballs del camp, totes aquestes peces s’inventarien en funció de l’estrat on han aflorat i també segons la data de l’excavació. Finalment es dipositen al Museu Víctor Balaguer. Allà es procedeix a un treball més acurat d’identificació i catalogació de les peces. La Diputació de Barcelona és la que aporta els recursos necessaris en cada convocatòria de forma coordinada amb l’Ajuntament de Vilanova.

Els treballs d’aquesta cinquena edició del camp de Darró es concentren a un sector d’una vil·la romana que ja fou excavada a la dècada dels 50 i també durant els 80 i 90. Una vil·la que es trobava molt propera a la llera de l’antic torrent de Sant Gervasi.

Segons el regidor de patrimoni cultural, Jordi Medina “L’objectiu del camp de treball és consolidar el jaciment. La part ibera ho està i ens realça tot el que era el barri dels artesans ferrers. Ara ens toca treballar a la part romana. Excavem per aconseguir el màxim possible d’informació per poder documentar aquesta vil·la romana i que segurament era un dels ports històrics més importants del Penedès i que es dedicada a la importació i exportació de vi”

El camp de treball de Darró acaba aquest divendres. Posteriorment es programaran diverses accions de difusió del jaciment, bé sigui a través dels cicles de visites escolars o bé amb la convocatòria de diverses activitats per difondre la rellevància d’aquest jaciment arqueològic. Unes accions que des de l’Ajuntament es considera formen part d’un llegat que cal preservar i fer extensiu a tothom. “Volem aconseguir una oferta museística d’alt nivell a la ciutat i ens interessa presentar conjuntament tota aquesta oferta vinculada a la marca turística que vam presentar a principis d’any. D’aquesta forma es poden beneficiar tant els nostres escolars com la resta de la ciutadania i també tots els que ens visiten”, puntualitza el regidor de Promoció econòmica, projecció de ciutat i patrimoni cultural, Jordi Medina.