Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Edició especial a Vilanova i la Geltrú del Dia Internacional dels Museus

Avatar photo

Edició especial a Vilanova i la Geltrú del Dia Internacional dels Museus

Imatge cartell Nit dels Museus al Museu del Ferrocarril. Cedida

La festa internacional dels museus, el proper 18 de maig es celebrarà de forma molt especial al Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú. A més d’ampliar la Jornada de Portes Obertes a tot el cap de setmana per possibilitar que un major nombre de persones acudeixin a veure les seves renovades instal·lacions, oferirà l’oportunitat de visitar per primer cop la Gran Nau (1200m2) de l’antic taller de reparacions de locomotores de vapor que ha estat rehabilitada l’últim any, així com de la nova Nau Panoràmica (220m2). Una destacada intervenció museològica que ha estat possible per una subvenció del Ministeri de Foment amb fons del’1,5% cultural.

El repte de convertir un antic dipòsit de locomotores en un Museu del segle XXI
El Museu s’ha marcat el repte de convertir les instal·lacions de l’antic Dipòsit de locomotores de vapor del segle XIX i d’un economat de Renfe dels anys setanta del segle passat en un museu del segle XXI. Un equipament accessible i inclusiu que pugui custodiar en òptimes condicions una col·lecció única de 50 vehicles històrics i d’altres valuosos elements de la història del tren. Per aconseguir-ho s’estan rehabilitant a fons les seves edificacions i ampliant espais i activitats. La presentació del resultat en aquesta primera fase dels treballs, iniciada el 2016 i allargada fins a aquest any 2019, s’ha previst que coincideixi amb el Dia Internacional dels Museus (DIM), jornada que tots els museus de Vilanova i la Geltrú celebren de forma conjunta i coordinada des de fa set edicions.
Aquest any el tema triat per l’ICOM, el Consell Internacional dels Museus, és “Els museus com a eixos culturals: el futur de la tradició”, per divulgar la seva re invenció. En el cas de Vilanova també es distingirà per la creació d’una nova marca i d’una línia de comunicació que integra tota l’oferta patrimonial de la ciutat.

Programa d’activitats del DIM 2019 i Nit dels Museus de Vilanova
Al Museu del Ferrocarril s’ha preparat un programa molt ampli per al cap de setmana. Comença el dissabte 18 de maig, amb l’obertura de 10.30h a 14.30h de la nau recentment rehabilitada del taller de locomotores de vapor. Una edificació històrica que es va construir al mateix temps que l’estació al 1881, data d’inauguració d’aquesta línia ferroviària. Es trobava fora d’ús des de 1967 -any en què es va tancar el Dipòsit de locomotores de vapor, incorporant-se al Museu com a magatzem el 1999. Està previst que aquest nou espai expositiu de 1.200 m2 s’obri al públic amb una innovadora museografia el 2020, de forma permanent. La segona fase dels treballs està previst que continuï amb la intervenció en la coneguda com a Nau del Pont Grua (280m2) i la museografia d’aquests espais. El 18 de maig es podrà conèixer la nova Nau Panoràmica, on a les 18.30h l’orquestra simfònica Mestre Montserrat dirigida per Francesc Serra oferirà el concert inaugural dels actes de la Nit dels Museus a Vilanova i la Geltrú. Continuarà a les 20.00h amb un concert d’un grup integrat per 14 arpistes dirigides per l’Esther Pinyol, també del Conservatori de Música (ECMMM), i a les 21.30h l’actuació d’un grup de Dansa de l’escola Dance-it amb coreografia de Cecilia Segòvia. El Museu estarà obert aquest dia fins a les 24h.
A l’exterior de la Gran Nau durant tot el cap de setmana hi haurà un servei de restauració ofert per RedBar.

El diumenge, 19 de maig, s’obrirà amb portes obertes des de les 10.30h a les 14.30h i, entre les 11.30hi les 13.30h, es podrà gaudir de l’activitat “L’Ou ja es mou”. Un petit vehicle, una Dresina de vies i obres, que permet als visitants experimentar la màgia del viatge en tren per la nova via de contorn del Museu, des del Baixador del Pont de Pineda fins al del Pont de Senyals, situats al Passeig Entrevies. Aquest històric vehicle, al qual la seva forma li ha valgut el sobrenom d’Ou, va ser fabricat artesanalment el 1940 pels treballadors del ferrocarril i és també protagonista d’un dels contes de la col·lecció del Museu que, en el nou format del ConteTREN estrenat aquesta primavera, es durà a terme aquest diumenge. La transformació que s’està produint no només arriba a les instal·lacions si no també als continguts i a les noves activitats que s’han dissenyat. Un Pla d’Accessibilitat i Inclusió elaborat en paral·lel està permetent adaptar la nostra oferta d’activitats a les necessitats de la major part de les persones.
Resultat de la primera fase de les obres del Museu (2016 – 2019)
La direcció del projecte de rehabilitació és de l’arquitecte d’Adif, José Ramón Pastor, autor de la remodelació de l’estació de França el 1991 pel qual va obtenir diversos premis. Aquest arquitecte al costat del responsable executiu de l’obra, Jordi Roig, són els autors de l’avantprojecte arquitectònic integral del Museu del Ferrocarril de Catalunya realitzat l’any 2008, plantejament que han marcat el full de ruta del procés global de renovació de les instal·lacions, espais i edificis.

Gràcies a les dues esmenes als pressupostos generals de l’Estat dels anys 2009 i 2010 va ser possible, amb fons del Ministeri de Foment, realitzar els projectes arquitectònics de la Gran Nau i de l’edifici de la Rotonda que van possibilitat sol·licitar els fons del’1,5 % cultural. Entre el 2015 i finals del 2018 el Ministeri de Foment va aprovar dues subvencions per un import total de 2.300.000 € destinats a la recuperació, rehabilitació i ampliació de la Gran Naude l’antic taller de reparacions de locomotores de vapor de l’any 1881. Les obres van ser adjudicades mitjançant concurs públic a la constructora Acsa Sorigué. Aquesta aportació econòmica ha suposat una oportunitat perquè la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols, com a entitat gestora del Museu, elaborés el Pla Director 2016-2021 per actuar en la totalitat del conjunt mitjançant una inversió moderada i esgraonada que en els últims anys ha estat de més de 200.000 €, per posar en valor aquestes valuoses edificacions de marcat estil industrial modernista. Unes actuacions que permetran doblar les zones expositives, augmentant en 1.700m2 els espais i que es presentaran per primera vegada amb motiu de la festa internacional dels museus el 18 de maig.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Anella Mediterrània espera un nou model de gestió que en potenciï les instal·lacions

Notícia següent

ERC Sitges proposa naturalitzar l’espai entre la Riera de Ribes i Colls Miralpeix i un pla de xoc en matèria de reciclatge

Notícies relacionades