El Carnaval esclata a Sitges amb l’arribada del Carnestoltes, indecís entre les plomes i la bogeria

Sa Majestat s'apodera del municipi al costat de l'una malèfica Reina del Carnaval

Sitges ha quedat aquest dijous eclipsat per l’essència del Carnaval. La música, el maquillatge, el vestuari, el xató, el confeti i una desena d’elements icònics de la festa representats en disfresses espectaculars han donat la benvinguda a Sa Majestat Carnestoltes I, que ha estat aclamat pels centenars d’espectadors que han desafiat les baixes temperatures i la pluja d’aquest vespre. Després de diversos experiments científics, Sitges ha aconseguit el Carnestoltes idoni, tot i que molt indecís: durant la propera setmana viurà en el dilema constant d’haver d’escollir entre les disfresses de plomes i les de ‘fardo’ sitgetà, marcat per la bogeria. Amb una insòlita doble personalitat, Sa Majestat s’ha apoderat del municipi per manar-hi els propers set dies en companyia d’una malèfica Reina del Carnaval.
L’Arribo s’ha convertit en un duel entre el Carnaval de plomes i lluentons i les disfresses més descarades i irreverents. Sota la direcció de la colla Huerto’s, els dos estils han competit per convertir-se en essència de la festa, al costat d’altres elements com el confeti, els colors, la música, les entitats o les carrosses. La disputa, però, ha acabat provocant l’esclat de la màquina ideada pel Doctor Pere Poma, d’on ha sorgit un Carnestoltes indefinit i indecís entre les disfresses esbojarrades i les més glamouroses.

Un cop declarada l’arribada del Carnaval a la vila, Sa Majestat i tota la seva cort s’han trobat amb la Reina del Carnaval, ‘La Reina Tallatestos del Cabronisme il•lustrat’. Organitzada per la colla Matxambrats, simbolitza una dona malèfica, transgressora i feminista, que passa comptes amb aquells qui no han tingut bon comportament. Junts, han pres la vara a l’alcalde Miquel Forns, que queda metafòricament destituït durant els propers set dies.

Festa ininterrompuda durant set dies

Amb la festa de l’Arribo, Sitges dona aquest dijous el tret de sortida a una setmana on la festa és l’única protagonista. Aquest mateix dijous al vespre, les entitats celebren l’inici del Carnaval amb diverses xatonades a les entitats, mentre demà divendres els seguicis del Carnestoltes i la Reina visitaran els centres educatius i residències, i per primer cop se celebrarà un dinar popular al Centre Cultural Miramar. El dia acabarà amb la primera edició de la Rua d’Antes, oberta a tothom qui hi vulgui participar disfressat.

Dissabte serà el torn del ‘fardo’ sitgetà, que tindrà el seu punt àlgid amb la cursa de llits, mentre que diumenge arribarà el gran dia de la Disbauxa, amb la rua infantil del migdia i la multitudinària rua adulta del vespre, que enguany seguiran el mateix recorregut. Les festes i balls continuaran també dilluns, i serà dimarts quan tornaran les populars desfilades de carrosses, amb l’Extermini. Finalment, els set dies de festa conclouran Dimecres de Centra amb l’enterrament del rei Carnestoltes.

Més de 250.000 espectadors i un ampli dispositiu de seguretat

Fins dimecres, Sitges espera rebre més de 250.000 espectadors. Sobretot es concentraran dissabte a la nit –per les festes a les discoteques-, i a les rues infantils i adultes de diumenge i dimarts, que cada any es converteixen en la gran icona del carnaval. Per garantir la seguretat davant la gran quantitat d’actes i la multitud de visitants, un any més hi ha previst un dispositiu que mobilitza 1.100 efectius, entre Policia Local, Mossos d’Esquadra, Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), Creu Roja, Protecció Civil, Bombers de la Generalitat i Bombers Voluntaris.

Tot aquest dispositiu es reforçarà novament amb un centenar d’agents d’un servei de vigilància privada al llarg dels recorreguts de les rues de diumenge de Disbauxa i dimarts d’Extermini. Al mateix temps, aquests dos dies Renfe habilitarà 45.000 places addicionals en 33 trens especials per connectar Sitges amb Barcelona a través de la línia R2 en horari de matinada, mentre Monbus també incrementa la freqüència de pas del bus interurbà.