Categories: La Ciutat del Garraf

Els Mossos creen una nova Unitat Central d'Agressions Sexuals

L’augment de denúncies per delictes de caire sexual que s’ha registrat en els darrers anys a Catalunya de gairebé un 50% comparant l’any 2015 amb l’any 2019 ha comportat l’inici d’un canvi de model policial per millorar l’eficàcia en les investigacions i el tractament a la víctima, dissenyar noves eines de prevenció i avançar en l’anàlisi de les dades per conèixer el fenomen amb major profunditat. Per tal d’afrontar la situació actual, en què almenys un 80 per cent del casos no es denuncien, la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra posa en marxa la nova Unitat Central d’Agressions Sexuals, depenent de la Divisió d’Investigació Criminal de la Comissaria General d’Investigació Criminal. 

La creació d’aquesta nova unitat s’ha anunciat en el marc de la Jornada sobre delictes contra la llibertat sexual, que sota el nom “La Culpa No és Teva”, ha reunit a policies, criminòlegs, jutges, periodistes i experts en violències sexuals que han debatut sobre com treballar el fenomen i quin ha de ser el nou model policial que abordi la realitat actual.  El comissari en cap, Eduard Sallent, ha recordat que “el Cos de Mossos d’Esquadra sempre ha tingut un compromís en la lluita contra la violència masclista” i ha remarcat que quan va ser nomenat cap del cos “vaig anunciar que aquesta seria una línia prioritària i de manera especial tot allò que afecta als delictes sexuals”.

I en aquest sentit ha anunciat que “treballem per canviar l’enfocament de com estem fent les investigacions relacionades amb delictes sexuals. L’enfocament que fem els cossos policials té marge de millora, podem fer coses diferents que al final donin confortabilitat a la víctima i garanteixin aquesta restitució tant en la situació personal com en la d’obtenir les proves adequades per tenir la càrrega penal suficient que permeti una sentència condemnatòria”. 

La nova Unitat Central d’Agressions Sexuals neix amb la voluntat de centralitzar les investigacions policials relacionades amb delinqüents reincidents i depredadors sexuals que actuen a tot Catalunya. Cal destacar, però, que els fets que es produeixen a Barcelona i l’àrea metropolitana representen el 70% dels delictes de naturalesa sexual que es denuncien a Catalunya. 

La sotscap de la Comissaria General d’Investigació Criminal, la comissària Marta Fernández, ha parlat dels casos de violència sexual que no es denuncien i ha apuntat que “hi ha una elevada xifra negra”, que ha situat al 80%. La comissària ha dit que “les denúncies han augmentat i han augmentat per un increment en l’esforç social, la qual cosa és positiva en el sentit que fa aflorar una situació”. La comissària ha remarcat que les víctimes menors de 16 anys són les que menys denuncien, cosa que ha apuntat cal treballar perquè no succeeixi.

El comissari Sallent ha explicat que la nova Unitat “estarà formada per una trentena de mossos i mosses, als quals també s’afegiran les unitats d’investigació de les comissaries i les àrees centrals que tenen responsabilitat sobre aquestes investigacions. Haurem de canviar la manera que estan treballant, haurem d’incorporar aquesta mirada victimocèntrica en la qual tinguem en compte les situacions personals que viu la víctima i l’impacte emocional que està vivint per l’agressió que ha patit”. 

La nova Unitat, que serà el referent de la DIC sobre delinqüència sexual a Catalunya, també vetllarà per la coordinació amb la resta de serveis policials que participen en tot el procés. L’objectiu és una millora en prevenció de fets, en la qualitat de la investigació i la generació d’intel·ligència policial per a la detecció de delinqüents sexuals reincidents i en l’atenció de qualitat a la víctima. 

Un dels reptes que preveu aquest nou model és connectar de manera més eficient i eficaç amb la resta d’operadors implicats en el tractament del fenomen per a contribuir en la prevenció, investigació i tractament de les víctimes, ja siguin hospitals, serveis socials, psicòlegs, escoles, universitats, associacions i sector de l’oci nocturn, entre d’altres. 

Els equips d’investigació que s’especialitzaran en aquesta tipologia delictiva rebran una formació específica en la investigació, l’atenció a la víctima i la prevenció.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Voluntaris de govern es troben a la casa de colònies d’AINA

Una seixantena de voluntaris s’han trobat aquest dissabte a la casa de colònies d’AINA per…

9 hores fa

Un menor atropella una dona de 84 anys, que perd la vida

Una dona de 84 anys ha mort aquest dissabte al matí, després de patir un…

9 hores fa

Èxit de les Jornades de Portes Obertes a la Subdelegació del Govern a Lleida

Més de 300 persones han participat des de dijous i fins avui a les Jornades…

9 hores fa

Gran èxit de les observacions astronòmiques a Andoflora

Andoflora ha incorporat a la seva programació observacions del cel, una activitat que està tenint…

10 hores fa

Quatre ferits en sortir-se de la via i bolcar el vehicle en què viatjaven

Quatre persones, tres homes i una dona, han resultat ferides en un accident de trànsit…

10 hores fa

FOTOS | La Nit de Sant Anastasi aplega 115.000 persones a Badalona

115.000 persones van omplir ahir els carrers de Badalona per gaudir de la Nit de…

11 hores fa

Esta web utiliza cookies.