El govern d’Olivella explica al ple les mesures i accions adoptades per la crisi sanitària del coronavirus

El ple, que s’ha celebrat per primer cop de forma virtual, ha retut homenatge al regidor socialista Josep Maria Bayarri, traspassat a l’abril

Imtage d'un dels vehicles encarregat de realitzar la distribució a domicili. Foto: Aj. Olivella

L’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo, ha explicat amb detall, en un ple extraordinari, les diverses accions que el govern i la plantilla de l’Ajuntament han fet per organitzar i ajustar els serveis municipals a la situació de confinament decretat per l’estat d’alarma.

El personal de Serveis Socials, de l’Oficina d’Atenció Ciutadana i els Agents Municipals han estat la primera via de contacte amb l’administració local. L’OAC, que va activar el servei d’atenció i informació telefònica des de l’inici, ha rebut 910 trucades en aquest període.

L’OAC i altres departaments han trucat la gent gran i les persones més vulnerables pel confinament. En total, han contactat i ofert suport i acompanyament a 523 persones d’aquests col·lectius. A més, el consistori també ha fet distribució alimentària (cistella de la compra i pa) als domicilis de la gent gran, de les persones que viuen soles i de les famílies més vulnerables del municipi.

L’ajut econòmic més significatiu impulsat durant l’últim mes i mig és l’ampliació de la partida d’ajuts socials amb 25.000 euros, que es va fer immediatament quan va començar l’estat d’alarma.

Des de Serveis Socials’ha incrementat la tramitació d’ajuts per fer front als subministraments bàsic i als aliments, entre aquests, s’han tramitat 15 ajuts de lloguer, es fan cada setmana 250 trucades-tant per part de les professionals del servei com del personal d’altres departaments que fa un reforç-, s’han cedit 4 ordinadors i 9 mòdems USB amb dades per permetre la connexió a internet als alumnes dels instituts i l’escola, i s’han realitzat més de 30 serveis per atendre les emergències puntuals icircuits d’aliments a famílies vulnerables.

El Banc d’Aliments de la Creu Roja, en coordinació amb Serveis Socials, ha arribat a 52 famílies, que en l’últim mess’han incrementat, ja que 24 famílies més s’han acollit a aquest servei. També s’ha fet acompanyament telefònic periòdic a 86 persones i repartiment de medicació i alimentació a domicili a 15 famílies.

L’Ajuntament d’Olivella ha cooperat amb el Consell Comarcal del Garraf en el repartiment de 52targetes moneder que cobreixen les beques menjador als domicilis, estalviant a les famílies els desplaçaments per accedir a aquest recurs.

El consistori tambéha finançat el servei de missatgeria de la medicació hospitalària de dispensació ambulatòria als pacients del municipi, per evitar que els pacients i els seus acompanyants hagin de desplaçar-se a l’hospital per rebre el tractament durant l’estat d’alarma. Aquesta mesura s’ha impulsat entre els sis ajuntaments de la comarca i el Consell Comarcal del Garraf per donar suport al Consorci Sanitari de l’Alt Penedès-Garraf (CSAPG). Amb aquests sistema s’atenen 15 pacients d’Olivella.

El Agents municipals i la brigada han mantingut el treball presencial al llarg d’aquests dies de període d’alarma. Els agents han treballat en la seguretat ciutadana amb punts de presència i controls conjunts amb la Guàrdia Civil per complir amb el Real Decret de l’estat d’alarma. A més, els agents han col·laborat amb altres departaments de l’Ajuntament fent serveis assistencials, senyalització de la via publica i parcs, logística municipal, atenció ciutadana i resolució d’incidències veïnals.

El personal de la brigada municipal i l’empresa de neteja viària hanprioritzat el treball de desinfecció de les zones més transitades i de les zones de contenidors. I s’han preocupat demantenir aquests punts en les màximes condicions de neteja i lliures d’andròmines.

Pel que fa als tributs la Diputació de Barcelona, d’acord amb l’Ajuntament d’Olivella, s’ha ajornat el termini de pagament de l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica. A més, el consistori ofereix la possibilitat de personalitzar el pagament de qualsevol impost o taxa a les persones i les empresa del municipi més afectades econòmicament a causa de la COVID-19.A banda, no es cobraran les quotes de la llar d’infants, es compensarà l’import del servei no prestat i que es va girar en el rebut corresponent al mes de març, assumint els cost de la diferencia de l’aportació de les quotes de les famílies.

Agraïment i condol

L’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo, ha reconegut la tasca dels professionals i voluntaris que aquestes setmanes han estat treballant “incansablement” per fer front als efectes derivats de la pandèmia.

A més, ha enviat el condol del conjunt de regidors i regidores del ple “a totes les famílies que han perdut algun dels seus familiars o amicsa causa de la COVID-19 i que, lamentablement, no han pogut estar al seu costat en aquests moments tan complicats.”

Homenatge a Josep Maria Bayarri

El ple ha retut homenatge al regidor socialista traspassat a l’abril Josep Maria Bayarri. La sessió ha començat amb unes paraules sentides de l’alcaldessa en record al regidor i ha demanat un minut de silenci.

El ple, en remot i en directe

Aquest ple extraordinari del 5 de maig del 2020, s’ha celebrat, per primer cop, de forma virtual, degut a les mesures de confinament i distanciament social establertes per l’estat d’alarma, i s’ha retransmès, també per primera vegada, a través de la pàgina de Facebook de l’Ajuntament i està disponible al canal de Youtube del consistori (https://youtu.be/_V4t4GmjX8M).