“Del mercat a casa”, nova iniciativa dels mercats municipals, que garanteixen l’abastiment dels productes locals

El Mercat del Centre i el Mercat de Mar obren cada matí de dilluns a dissabte, i la producció d'agricultors, ramaders i pescadors no s'atura

Imatge de l'interior del Mercat de VNG. Cedida

“El Mercat del Centre i el Mercat de Mar estan oberts cada dia, i no hi ha problemes d’abastiment. Demanem a la gent que no surti cada dia a comprar, i que procuri no fer-ho en divendres o dissabte, que és quan hi ha més gent”. Aquest és el missatge del regidor de Producció del 1r sector, Jaume Carnicer, que ha presentat una nova iniciativa per incentivar la compra de producte fresc.

L’estat d’alarma decretat pel govern espanyol durant la crisi sanitària pel coronavirus ha suposat la suspensió dels mercats ambulants dels divendres al voltant del Mercat de Mar, i dels dissabtes al voltant del Mercat del Centre, exceptuant les parades de producte fresc en el mercadal de dissabte.
Els dos mercats municipals estan oberts aquests dies de dilluns a divendres de 9 a 14 hores, els dissabtes de 8 a 14 h, i tanquen a la tarda.

Pel que fa al mercadal de producte fresc que se celebra els dissabtes fora del Mercat del Centre, el regidor ha explicat que “hem vist que la plaça de Soler i Carbonell és prou àmplia per poder allotjar una vintena de parades, tant locals com de fora. D’aquesta manera garantim una oferta més gran de producte, i evitem aglomeracions de gent que ve a comprar. En aquest sentit, cal felicitar la ciutadania a l’hora de complir les normatives i restriccions d’aforament d’aquests dies”.

Vilanova i la Geltrú i la comarca del Garraf compten amb un teixit productor agrícola capaç de subministrar producte fresc i de qualitat cada dia, i els mercats li volen donar sortida garantint el submnistrament diari a la ciutadania. A banda, diverses barques de la Confraria de Pescadors encara surten a pescar, malgrat les limitacions sanitàries que han fet que moltes confraries catalanes hagin hagut de tancar. De moment, a la ciutat hi ha el 35% d’efectius treballant a la Confraria. Segons Jaume Carnicer, “els preus del peix han tornat a normalitzar-se per l’època en que ens trobem. De moment no hi ha cap cas positiu de Covid19 en el món de la pesca a la ciutat, i la Confraria seguirà treballant mentre es pugui complir amb la normativa sanitària, i sempre i quan les llevantades ho permetin”.

“Del mercat a casa”
Els mercats municipals han posat en marxa al seu compte d’Instagram la campanya “Del mercat a casa”, per promocionar el producte fresc i de qualitat present a les seves parades, i també la figura del paradista com a professional facilitador de consells i receptes, que entén els gustos i les necessitats del seu client. Així, es donarà a conèixer les parades, els productes i els paradistes dels mercats municipals.¿D’altra banda, també es vol donar importància a la ciutadania com a clientela dels mercats, i per això serà la coprotagonista d’aquesta campanya, obrint les portes de casa seva per mostrar com cuina les seves receptes i, alhora, encoratjar tothom perquè, des del confinament, cuini de manera saludable.
Durant aquestes setmanes, a l’Instagram dels mercats municipals es publicaran diferents vídeos que mostraran el procés de realització de diverses receptes, des de la compra dels ingredients necessaris als mercats municipals fins a la realització pas a pas a mans de ciutadans i ciutadanes, paradistes i personatges populars de Vilanova i la Geltrú.¿La campanya vol posar de manifest valors que es desprenen dels mercats municipals com la qualitat, la salut, la sostenibilitat, la nutrició i la cooperació, tan necessària en aquests moments de crisi.

Servei a domicili
Els mercats de la ciutat faciliten per a les persones que no poden sortir de casa el servei a domicili, un servei que també funciona la resta de l’any: el client ha de trucar al repartidor al telèfon 656 27 54 90 i concretar quina disponibilitat té per fer el lliurament. També haurà d’informar al repartidor del volum aproximat de la compra i la parada o les parades per on haurà de passar a recollir les comandes. Un cop acordat amb el repartidor el moment de lliurament de la comanda, el client ha de trucar a la parada o les parades, fer les comandes i informar-les del dia que passarà el repartidor a buscar-les. Un cop recollides i lliurades a domicili, les comandes es poden pagar a través de Bizum a les parades que en disposin, o bé en efectiu al repartidor. S’està treballant la possibilitat d’incorporar el pagament amb targeta. El cost inicial del servei és de 5€ per lliurar la comanda al centre de Vilanova, un preu que es pot veure incrementat en funció de la quantitat de parades on cal fer la recollida o de la distància respecte dels mercats municipals, ja sigui fora de la trama urbana o en localitats properes.