La Ciutat del Garraf

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el 43è FIMPT de VNG

El 43è FIMPT de Vilanova i la Geltrú convida a la descoberta de nous talents i creacions musicals

El Festival Internacional de Música Popular Tradicional 2024 (FIMPT) es prepara per oferir les millors propostes del moment de la música d’arrel, en una programació acurada i de gran qualitat, que inclou artistes de referència, tant en l’àmbit internacional com de casa nostra.

L’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, i la primera tinenta d’Alcaldia i regidora de Cultura, Teresa Llorens, han presentat els principals trets de l’edició d’enguany, en una roda de premsa al Centre Artesà Tradicionàrius, a Barcelona. L’alcalde ha definit el FIMPT com “un festival de país”, que amb més de quatre dècades d’història ja està “consolidat com a referent de la música popular i tradicional”.

Músiques d’arrel amb trets contemporanis

De l’11 al 14 de juliol, la música d’arrel es farà sentir, sobretot, a la plaça del Port de Vilanova i la Geltrú. Destaca la participació de la cantant d’origen kurd Aynur Dogan, que ja va ser a Vilanova i la Geltrú en l’edició del festival l’any 2006. El dissabte 13 de juliol tornarà a l’escenari del FIMPT com a artista de renom, oferint la seva música basada en la cançó tradicional kurda però impregnada de la contemporaneïtat de la música occidental, que li confereix un estil propi. El públic d’Aynur Dogan la coneix pel seu caràcter reivindicatiu i de testimoni del patiment del poble kurd, especialment de la població femenina.

Se suma a les propostes d’àmbit internacional el cantautor italià Antonio Castrignanò, que actuarà divendres 12 de juliol. Procedent de la regió de la Púglia, Castrignanò és un referent del gènere de la pizzica, amb un estil extremadament personal i innovador.

I en l’àmbit nacional, destaca la participació del cantautor valencià Pep Gimeno “Botifarra”, que pujarà a l’escenari el diumenge 14 de juliol. Artista de llarga trajectòria en la música com a element festiu, ha esdevingut un gran representant i preservador de la tradició i de la música popular de la seva terra.

La regidora de Cultura, Teresa Llorens, ha incidit en la “vocació de donar suport a la creació” que conté el festival vilanoví. En el cartell d’enguany s’inclou una àmplia mostra d’aquest fet, amb propostes més noves i joves, però que es nodreixen de la tradició per generar innovació i experimentar amb la contemporaneïtat.

Atenent aquesta línia, destaca el músic català d’origen senegalès Momi Maiga, que farà una pre-estrena del seu nou disc, en una producció conjunta del FIMPT amb la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival (A)phónica de Banyoles i El Canal -Centre d’Arts Escèniques de Salt i Girona. Una clara mostra de l’aposta pels nous creadors, on Momi Maiga ofereix una música plena de fusió cultural i musical.

El FIMPT comptarà amb altres noms singulars, com l’arpista flamenca Ana Crismán, o les basques Neomak, que havien acompanyat durant anys a Kepa Junkera, o el projecte d’origen cubà Conjunto Tradición Cariñosa, o els grups catalans Criatures, Els Quatrevents i Artiga Folk.

I en la línia de divulgar també la nova música d’arrel catalana, entra en la programació la formació Trèvol, guanyadora del concurs Sons de la Mediterrània 2023, i amb Groovin’Cat, sorgit de l’Obrador d’Arrel de la Fira Mediterrània de Manresa.

L’alcalde de Vilanova i la Geltrú ha destacat la singularitat i el caràcter intercultural del FIMPT: “és una invitació a viatjar a través de la música, especialment en aquest moment de crisi i conflictivitat internacional és més important que mai fomentar el coneixement i l’admiració per les cultures del món”.

En aquest sentit, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Teresa Llorens, ha presentat el FIMPT com “un festival de descoberta: tenim un públic molt fidel i públic que ve per un grup concret, però pot passar que qui vingui descobreixi i s’enamori d’altres artistes”.

Suport a la producció musical

En la clara aposta pel foment a la creació, el FIMPT va més enllà dels quatre dies de festival i avança en l’assoliment de nous reptes per ser al servei dels creadors, i fa xarxa amb altres festivals, fires i espais de creació. Així doncs, de tota la programació d’enguany, el festival vilanoví ofereix fins a quatre coproduccions de les quals forma part.

Per una banda, i per tercer any consecutiu, el FIMPT participa en la producció de les propostes de l’Obrador d’Arrel de la Fira Mediterrània de Manresa. Així mateix, el festival vilanoví forma part del Concurs Sons de la Mediterrània, de la mà del Grup Enderrock, el Centre Artesà Tradicionàrius, la Fira Mediterrània de Manresa i d’altres festivals. I s’estrena també com a coproductor del nou treball de Momi Maiga, alhora que col·labora amb la producció i gravació del disc de l’últim treball de la formació Inxa Brass Band.

Com a activitats complementàries al propi festival, el FIMPT inclou també tota una línia artística dedicada “a la visualització del talent local”, tal com ha afirmat Teresa Llorens: “part de l’èxit del FIMPT és l’arrelament a la ciutat de Vilanova i la Geltrú, on s’han produït bons músics, amb una escola i conservatori de música que aposta per la formació en música popular i tradicional”.

Al FIMPT 2024 trobarem mostres del talent local. En són exemples la fira Firasac, trobada oberta dels músics de sac de gemecs, flabiol i tamborí; la participació del grup vilanoví Vila Folk a l’escenari FIMPTeca; o la cercavila de dissabte al matí, protagonitzada per alumnes de l’Escola i Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat.

Aquest 43è FIMPT manté el format i els espais de les últimes edicions, començant la primera jornada a la plaça de l’Assumpció, i instal·lant-se a la plaça del Port per a les jornades de divendres, dissabte i diumenge amb un escenari de gran format i un de més reduït, l’espai FIMPTeca.

En la seva vocació de posar la cultura a l’abast de totes les persones, aquest és un festival gratuït i accessible a tothom, que instal·la el seus escenaris al costat del mar. Esdevé un festival de descoberta, on el públic assistent busca la música d’arrel més tradicional però, a la vegada, es deixa seduir per noves propostes desconegudes i sorprenents.

Essent un festival d’iniciativa pública, promogut per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el FIMPT compta amb el suport d’altres institucions, com són la Generalitat de Catalunya o la Diputació de Barcelona.

Adrià Torres Redacció

Missatges recents

Se celebren els 25 anys de la primera pedra de Sant Jaume dels Cortals

Com cada primer de maig, els encampadans i encampadanes s'han apropat fins a l'església de…

11 minuts fa

VÍDEO | Un xoc entre un camió i un cotxe a l’AP-7 provoca cues quilomètriques

Un accident complicació la circulació aquest dimecres a la tarda a l'autopista AP-7 al seu…

27 minuts fa

El PP aposta per a reactivar l’economia i crear ocupació

El Partit Popular oferirà seguretat jurídica a les empreses, una bona gestió i impostos més…

40 minuts fa

Collboni diu que el pressupost que entra en vigor aquest dijous suposarà un “punt d’inflexió” a la ciutat

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha explicat que el pressupost del 2024 que entrarà en…

58 minuts fa

VÍDEO | Un home atraca i estrangula la caixera d’un supermercat

Eren les 20:30 h del vespre quan la caixera d'un supermercat ubicat al barri malagueny de…

1 hora fa

ERC aposta per la jornada laboral de 35 hores setmanals

L’erradicació de la bretxa salarial per gènere i l’assoliment de la igualtat efectiva; la recuperació de l’autorització…

2 hores fa

Esta web utiliza cookies.