La CUP reclama que els hospitals municipals de Tortosa es gestionin de forma pública

El consistori ha optat per traslladar al Consorci de Salut i Social de Catalunya la gestió dels dos centres després de la sortida del grup Sagessa

0
1358
La CUP reclama que els dos hospitals de titularitat municipal de Tortosa –la Clínica Terres de l’Ebre i l’Hospital de la Santa Creu de Jesús- siguin gestionats directament de forma pública. Després de fer-se efectiva, a finals del passat desembre, la sortida de GINSA i Sagessa –grup sociosanitari controlat per l’Ajuntament de Reus i qüestionat per diferents investigacions judicials sobre casos de corrupció-, el consistori tortosí ha deixat la seva gestió en mans del Consorci de Salut i Social de Catalunya. Tot i admetre que es tracta d’un ens públic, i que, per tant, els centres continuaran mantenint totalment aquesta totalitat, els cupaires recorden que, de la mateixa manera que amb Sagessa, la gestió no ho serà i es regirà pel dret mercantil, com si fos una empresa privada. En aquest context, la formació ha criticat l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, per evitar l’autocrítica sobre la vinculació amb Sagessa i la continuïtat del model privat de gestió.
“No n’hi ha prou amb la titularitat 100% pública”, han assegurat des de la formació anticapitalista, tot exigint que “la gestió també ha de ser pública”. Consideren que la sortida de Sagessa, “un model amb casos de corrupció i nombroses imputacions”, tot recordant també les irregularitats en les contractacions als dos centres municipals tortosins, podia haver servit per tancar la porta a aquest model. Ara, però, lamenten que el consistori hi torni a “apostar amb un canvi de gestor”.

En el cas del Consorci de Salut i Social de Catalunya, tampoc els convencen els arguments del director dels serveis territorials del Departament de Salut, Ismael Piñas, remarcant el 100% de titularitat pública i la voluntat de descentralització. En aquest sentit, remarca la CUP que el model de gestió serà “el mateix que Sagessa, amb titularitat pública però regit pel dret mercantil que fa més difícil el control, la fiscalització, la transparència i no limita el sou dels càrrecs posats a dit”. “Si es vol apropar la presa de decisions i descentralitzar, per què no s’ha consultat els treballadors i treballadores i no s’han pres les decisions de manera consensuada?”, han preguntat a Piñas.

De fet, els anticapitalistes consideren que el model de gestió en qüestió “permet l’entrada d’activitat privada als centres públics per aprofitar les seves instal·lacions i maquinària”, a més d’obrir les portes a dobles cues –una pública gratuïtat amb llargues esperes i una de privada molt més ràpida i de pagament”. També alerten que la gestió del consorci permetria, en el futur, incorporar al model el gran centre de salut de referència a les Teres de l’Ebre, l’Hospital Verge de la Cinta.

FER UN COMENTARI