Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Particulars xinesos envien material de protecció a l’hospital de Tortosa

Lamenten que no s'hagi actuat seguint la gestió dels països asiàtics i amb prou previsió d'utillatge

Pla general de dos voluntaris tancant una de les caixes de material de protecció que que la CSFF ha enviat a Tortosa per agrair l’assessorament d’una sanitària. Imatge del 31 de març del 2020. ACN

Una sanitària de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa va assessorar diversos hospitals de Wuhan i Shenzhen, a la Xina, per identificar els materials de protecció més eficaços per minimitzar el risc de contagi dels professionals sanitaris que assistien malalts de coronavirus. Per agrair la seva tasca, l’organisme China International New Media Short Film Festival (CSFF) de l’Administració Nacional de Ràdio i Televisió del Govern Popular Xinès, i 58 donants particulars del país, han enviat ara material per a l’hospital ebrenc, on treballa la sanitària. Les partides, que s’envien etiquetades amb missatges encoratjadors, es faran arribar també a l’hospital d’Igualada, al de Saragossa i als cossos i forces de seguretat.
“Cuidar uns dels altres, una marea unida davant les dificultats. Manteniu-vos forts! Tots estem amb vosaltres!”. Aquest és el missatge que arriba de la Xina en les etiquetes que acompanyen diferents partides de material de protecció contra la covid-19 i que han enviat organismes i particulars xinesos per mostrar el seu agraïment a l’assessorament desinteressat que els va oferir una professional de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa en plena crisi sanitària.

La dona, que prefereix conservar l’anonimat, ha explicat a l’ACN que els va ajudar a identificar quina era la millor protecció per als professionals mèdics que estaven atenent, a primera línia, els malalts en hospitals de campanya i centres desbordats de les regions de Wuhan i Shenzhen. Les seves recomanacions van servir per dotar de material adequat el Shenzhen Infectious Disease Hospital, el JingZhou third peoples Hospital, el Huanggang Central Hospital i l’Hospital Pediàtric de Wuhan.

A diferència dels protocols d’aquí, es van coordinar perquè tot el personal sanitari treballés amb granotes d’aïllament impermeables, mascaretes sense vàlvula i ulleres integrals, així com màscares de plàstic de protecció extra. La situació en ple epicentre de la pandèmia a la Xina era tan complicada que els sanitaris fins i tot treballaven amb bolquers per no haver de parar gens. Actualment segueixen treballant amb tot l’equipament de protecció: granota, ulleres i mascareta.

La sanitària de Tortosa els va ajudar, per exemple, a identificar les granotes d’aïllament més hermètiques, sense costures, amb juntes segellades, laminades -perquè la mida del virus no traspassés- i que superessin les normatives més exigents. El seu assessorament servia als particulars xinesos que volien fer donatius o comprar material i necessitaven determinar quin era el millor que podien adquirir. Si algú volia donar guants, vestits o mascaretes, la sanitària els oferia assessorament tècnic perquè compressin els més efectius.

Diu que les donacions que particulars xinesos segueixen fent per ajudar a la resta del planeta, un cop superada la crisi sanitària al seu país són de desenes de mils d’euros. “Ha estat una experiència molt constructiva i he vist que hi ha molt bona gent al món. El més bonic és que ha tingut un retorn”, explica a l’ACN. Aquest retorn és una partida que ja ha enviat amb avió l’organisme CSFF de l’Administració Nacional de Ràdio i Televisió del Govern Popular Xinès. S’entregarà a l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa, però es posarà a disposició de la regió sanitària de les Terres de l’Ebre. La donació, a voluntat dels promotors, anirà destinada al centre sanitari de referència del territori i a la resta de personal sanitari, però també es repartiran algunes partides a l’hospital d’Igualada, que travessa una situació crítica, a Saragossa i als cossos de seguretat del país.

Crítica als protocols locals

Els sanitaris d’un hospital xinès aconsellaven al març en el manual ‘Handbook of covid-19 prevention and treatment’ que el primer que calia “assegurar” davant la pandèmia era que el personal mèdic tingués “recursos suficients, experiència i tecnologia” per fer front al virus. En canvi, segons denuncien diversos professionals, en molts hospitals de l’Estat els protocols que els protegeixen dels contagis han arribat tard, tot i haver-se pogut preveure les necessitats amb antelació, diuen, un cop analitzada la gestió que n’havia fet la Xina.

“En època de contenció, abans que es declari la pandèmia són claus els bons aïllaments, la protecció i la detecció de la malaltia. S’hauria pogut planificar una mica millor”, lamenta aquesta sanitària. “Molts companys han entrat amb màniga curta i sense EPI, o amb bosses d’escombraries a atendre malalts. Si s’hagués previst, potser no caldria treballar amb heroïcitat”, afegeix Juan Luís Cardona, delegat de la CGT a l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

“Si tenim en compte la densitat de població i comparem la xifra de sanitaris contagiats a la Xina i els que portem aquí, les dades, francament, canten”, lamenta. “Encara estem debatent sobre l’efectivitat de les mascaretes i ens canvien contínuament els protocols: ahir s’aconsellava netejar les mans amb tovalloletes i avui ho canvien perquè pot danyar la mucosa de la pell”, exemplifica el delegat sindical.

Hi ha països que la treballadora mèdica assenyala com a exemplars en la prevenció i estratègia contra el covid-19. Un d’ells és Singapur on la població rebia cada dia missatges amb informació als seus telèfons mòbils. En aquest petit país asiàtic també es van repartir tres mascaretes a cada ciutadà i s’han establert protocols per cadascuna de les feines essencials: caixeres de supermercat, neteja, gasolineres i residències d’avis, entre d’altres. “Aquí s’ha explicat que la població no ha de dur mascareta quirúrgica i en un moment de pandèmia és fonamental fer-ho per no fer transmissió o minimitzar el risc”, apunta.

Analitzat des de criteris tècnics, el sindicat lamenta que aquí els protocols s’han adaptat depenent dels materials que es disposava en lloc de comprar els materials necessaris per poder aplicar protocols com els xinesos. La sanitària defensa que estalviarien feina si es copiessin els protocols que han funcionat a l’Àsia per aturar la pandèmia i adverteix que, en el traspàs dels que s’han fet a l’Estat, hi ha contradiccions o concrecions entre els estatals i les de les comunitats autònomes. Per exemple, explica, mentre els protocols del Ministeri de Sanitat recomanen treballar amb granotes d’aïllament a l’UCI, als autonòmics aquest requisit no s’especifica.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Peixateries gironines al límit pel tancament de llotges pel coronavirus

Notícia següent

Salut confirma la mort de 5 persones més amb coronavirus i 73 nous positius a les comarques de Lleida

Notícies relacionades