Tortosa ja viu immersa en la 24 Festa del Renaixement

El president de la UCEC, Jaume Domingo, ha reclamat durant el pregó una millor atenció del país per a Tortosa i les Terres de l'Ebre, un territori que "se sent orgullós de ser com és"

0
439
Acte inaugural de la 24a Festa del Renaixement. Cedida.

La Festa del Renaixement ha iniciat aquest dijous a la tarda la 24a edició. Ho ha fet, com és habitual, amb l’acte inaugural a la plaça de l’Ajuntament, que ha fet un tastet de la diversitat d’actuacions i representacions que tindran lloc des d’ara i fins diumenge a tots els racons del nucli històric. L’acte ha comptat amb la presència d’un nou personatge, Leonardo da Vinci, que és protagonista d’una de les novetats d’enguany, pel que fa als espectacles d’aforament limitat. A més a més, ha lliurat l’estendard de la Festa a l’associació de Famílies Nobles de la Festa del Renaixement, en reconeixement a la contribució que fan des de les primeres edicions lluint vestits elaborats amb molt treball i luxe de detalls, o bé recuperant les danses que sonaven als palaus del segle XVI a la ciutat.

D’altra banda, durant l’acte inaugural també s’ha fet el lliurament del reconeixement que acredita la Festa del Renaixement com la millor festa popular de l’Estat, elegida a través del concurs impulsat per l’agrupació d’allotjaments rurals Casas Rurales, que aplega 20.000 establiments de tota la Península.

Després d’aquest acte, la Festa s’ha desplaçat cap al Portal del Romeu, on ha tingut lloc l’entrada simbòlica a la Tortosa del segle XVI, i a la plaça de l’Absis, on s’ha fet el jurament dels procuradors (els dirigents de la ciuat a l’època del Renaixement) i ha tingut lloc el pregó.

El president de la UCEC, Jaume Domingo, durant el pregó de la 24a Festa del Renaixement. Cedida.

L’encarregat de fer-lo ha sigut Jaume Domingo, el president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), a qui s’ha encomanat aquesta distinció en reconeixement a tot el treball que va fer perquè Tortosa acollís al principi del juliol els World Sports Games. L’alcaldessa (procuradora en cap durant la Festa), Meritxell Roigé, ha agraït els esforços de Domingo, com a “ànima i artífex” que els jocs es fessen a Tortosa, així com a totes les persones i entitats qui s’hi van implicar per fer-los possibles, i molt especialment als voluntaris, “sense els quals no hauria sigut possible”.

Per la seua banda, Jaume Domingo ha explicat que amb el seu pregó ha volgut explicar “com us veu un foraster. Un que estima molt la vostra terra, orgullosa de ser com és”, i ha recordat que coneix molt bé les Terres de l’Ebre, on sovint hi passa molts moments. Amb l’ajuda de diverses cançons de grups i cantautors de l’Ebre, Domingo ha fet seues moltes de les reivindicacions que fa la ciutat i el territori per millorar la seua situació al conjunt del país, perquè “Catalunya és molt més que l’àrea metropolitana, i cal tindre un país equilibrat”.

Domingo ha conclòs subratllant la importància de l’esport popular i ha posat Tortosa al llarg de la història com a exemple de la defensa de les llibertats i la convivència, com demostren les diverses cultures que hi han passat.

A partir d’ara comencen quatre dies amb centenars d’actes al carrer i amb una quinzena d’espectacles d’aforament limitat, que ajuden a transportar Tortosa al segle XVI, època de màxima esplendor cultural, política i social al llarg de la història.

FER UN COMENTARI