Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

El bisbat de Tortosa i Cultura acorden prorrogar cinc anys més la cessió dels Reials Col·legis a l’Arxiu Comarcal

La Generalitat es compromet a aportar 120.000 euros en obres de restauració i a invertir 500.000 euros en la Catedral

Imatge dels signats del conveni. D’esquerra a dreta: Jordi Jordan, Mariàngela Vilallonga, Enrique Benavent i Meritxell Roigé. CEDIDA

El bisbat de Tortosa i el Departament de Cultura, juntament amb l’Ajuntament i el Consell del Baix Ebre, han signat un conveni per prorrogar fins 2024 la cessió dels Reials Col·legis com a seu de l’Arxiu Històric Comarcal. L’acord permetrà, d’una banda, un marge de temps més ampli perquè la Generalitat trobi una solució definitiva per ubicar l’arxiu i, al mateix temps, donar compliment als termes del primer conveni per ocupar aquest espai l’any 1997 i que preveia recursos econòmics per a la restauració i manteniment de l’edifici. Concretament, Cultura s’ha compromès a invertir 120.000 euros al llarg dels pròxims quatre anys per aquest concepte, així com aportacions de fins a 500.000 euros durant els pròxims dos anys per a la catedral.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha celebrat que l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre pugui continuar conservant els seus fons i donant servei a la ciutadania als Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties de Tortosa, fins el 2024. La consellera ha fet aquesta valoració en l’acte de signatura del conveni de col·laboració que ha tingut lloc aquest matí al bisbat de Tortosa. Vilallonga ha valorat el dia de avui com a “joiós” per la signatura d’un conveni que permet la continuïtat de l’arxiu a aquest espai patrimonial, on s’ubica des de la seva creació, el 1983, i que és propietat del bisbat de Tortosa. “Ens alegrem tots plegats de la signatura del conveni amb el bisbat, l’Ajuntament i el Consell Comarcal” i “ens comprometem a seguir treballant per a una seu definitiva. L’arxiu comarcal necessita més espai”, ha reblat.

En l’acte de signatura, el Bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, ha agraït l’interès de la consellera i ha dit que l’edifici dels Reials Col·legis “ha d’estar al servei dels ciutadans”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha coincidit a valorar com a “molt important per a la ciutat i el territori la continuïtat de l’arxiu en un edifici que també és una joia per a la ciutat”.

Finalment, el vicepresident del Consell Comarcal del Baix Ebre, Jordi Jordan, ha recordat que el consell comarcal és gestor de l’arxiu i que “la documentació podrà ser consultada pels historiadors i la gent que ho requereixi”.

L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre
L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre conserva un dels més rellevants llegats documentals de Catalunya i aplega una cinquantena de fons. Hi ha dos fons que destaquen per la seva riquesa i antigor: el de l’Ajuntament de Tortosa, que s’inicia el 1149 i que conserva grans sèries documentals força íntegres des de la baixa edat mitjana (clavaria, provisions, establiments, obres), així com 1754 pergamins, i el fons del districte notarial de Tortosa, amb protocols des de  la meitat del s. XIV i amb més de 2.000 volums.

Un arxiu que aplega un patrimoni documental molt rellevant de documentació tant pública com privada de la comarca del Baix Ebre. L’equipament disposa avui d’una capacitat de 3.500 metres. Es preveu un reajustament per l’entrada amb vigor de l’administració electrònica que situarà la capacitat total en els 6.000 metres.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Junts per Tarragona demana l’elaboració d’un Pla Local d’Atenció a les Persones amb Capacitats Diverses

Notícia següent

Un 37% dels habitatges d’ús turístic amb llicència a Girona s’ofereixen al mercat mentre que la resta estan inactius

Notícies relacionades