Reconeixen l’Observatori de l’Ebre com a estació centenària

El consell executiu de l'entitat reconeix també les estacions del Retiro de Madrid, de Daroca de Madrid i d'Izaña de Tenerife

0
908
La continuïtat de l’activitat un segle després de la seva fundació (el 1904) li ha valgut a l’Observatori de l’Ebre de Roquetes (Baix Ebre) el reconeixement d’estació centenària d’observació meteorològica de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM). El consell executiu de l’entitat, en la seva 69ena edició, ha reconegut l’organisme ebrenc juntament amb les estacions del Retiro de Madrid, en funcionament des de 1893; de Daroca (Saragossa), des de 1909; i d’Izaña (Tenerife) oberta des de 1916. L’estat espanyol és l’únic amb 4 observatoris distingits en aquesta convocatòria, on se n’han reconegut 60. Les estacions centenàries formen part de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) una xarxa de més de 3.000 estaciones que recaven informació climatològica bàsica.

Amb aquest reconeixement l’OMM vol posar re relleu el paper d’aquestes estacions meteorològiques centenàries i ajudar als països membres a mantenir-les (algunes estan en risc de tancament o de pèrdua de les normes bàsiques d’observació).

Els criteris per ser reconegudes com a estacions centenàries són que faci com a mínim cent anys que es van fundar, que segueixin funcionant, que els períodes d’inactivitat no siguin superiors al 10% del temps (excloent moment de conflicte i desastres naturals), i que l’estació no hagi sofert reubicacions que afectessin les característiques climatològiques inicials. També han de complir criteris que garanteixin l’obtenció de dades d’alta qualitat i la continuïtat de l’activitat a l’estació.

L’OMM destaca que aquestes estacions són “patrimoni climàtic de gran valor en la vigilància i l’adaptació al canvi climàtic”

L’Observatori de l’Ebre

L’Observatori de l’Ebre de Roquetes va ser fundat l’any 1904 per la Companyia de Jesús i compta amb 109 anys complets i 2 incomplets de recollida de dades de precipitacions i 111 anys complets i només 1 incomplet de registres de temperatures. Està ubicat a 50 metres d’altitud, molt prop del delta de l’Ebre. S’hi estudien i observen fenòmens geofísics i és un institut universitari de la Universitat Ramon Llull i un centre coordinat del Consell Superior d’Investigacions Científiques. El Patronat de la Fundació és format per l’Ajuntament de Roquetes, l’Agència Estatal de Meteorologia, l’Ajuntament de Tortosa, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, el Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Institut Geogràfic Nacional i el Servei Meteorològic de Catalunya.

FER UN COMENTARI