Xavier Dalmau, regidor independent del PP: “El polític municipal no es deu al partit, sinó a la ciutat.”

Regidor independent del PP de Tortosa

Per primer cop en la història, Tortosa té alcaldessa.

Ho valoro positivament, primerament pel fet de ser dona. A més a més, és treballadora i té molta experiència en el govern de la ciutat, coneix Tortosa. Ara bé, els projectes que abordarà fins a les properes eleccions municipals, dintre d’un any, ja venien d’abans. Encara no ha pogut desenvolupar la seva personalitat com a alcaldessa i les seves pròpies iniciatives. Meritxell Roigé té un repte important: demostrar la seva vàluaen un any, per aconseguir el seu nomenament a través de les urnes. No serà fàcil: ha de convèncer l’electorat que és algú diferent del seu antecessor.

Què el preocupa de la ciutat?

El peculiar tarannà dels tortosins. Seria bo que el seu alcalde o alcaldessa dotés d’un nou sentit la idiosincràsia de la nostra localitat. Ens creiem el melic del món, però un cop sortim del municipi ens atemorim. Ens falta empenta i desinhibició.

Cal potenciar Tortosa com a veritable capital de les Terres de l’Ebre. Hem de trobar la nostra capacitat de lideratge com a ciutat, que cap de les administracions anteriors ha sabut construir. Tortosa ha patit una davallada, potser perquè els polítics no han trobat la manera de dotar-la de força. Ha de desenvolupar-se més en el terreny econòmic, social, polític.

Fins ara, tot el que s’ha fet a la ciutat ha estat gràcies a les administracions externes. El Pont Roig, el passeig fins a l’Escorxador i tots els equipaments de la vora del riu són producte de la més gran inversió que l’estat central ha fet mai a la localitat. El mateix Pont de l’Estat es va reformar recentment amb recursos de la Diputació. Hem depès molt de l’exterior i no hem sabut desenvolupar un sistema d’economia.

No és un problema de competències, doncs.

No, l’Ajuntament pot dur a terme qualsevol projecte, si truca a les portes adequades. Per exemple, aviat s’iniciaran les obres per convertir els terrenys d’ADIFque envolten l’estació de tren en un nou eixample. Estic convençut que qui se’n farà càrrec serà el Partit Popular, que és qui té el poder a Madrid. Tanmateix, l’ideal seria que, en aquesta mena de projectes, no s’atribuís el mèrit a cap partit, sinó que es reconegués que són fruit de la coordinació entre els tortosins de diverses formacions. Tortosa s’ha d’unir; si no, som dèbils.

Què més necessita Tortosa?

Estimular el turisme amb l’agressivitat suficient. Tortosa i les Terres de l’Ebre tenen un potencial enorme en aquest sector. Per aprofitar-lo, cal forjar aliances al teixit polític de la ciutat. No mirem tant pel partit i pels propis interessos. En comptes d’estar sempre discutint entre natros, tirem endavant tots junts.

Què li sembla el nou photocallamb el nom TORTOSA?

La idea m’agrada, però jo hauria situat aquest reclam a l’entrada de Tortosa, perquè el seu propòsit és vendre la idea que estàs en aquesta ciutat, i a l’emplaçament actual queda una mica amagat. Tampoc no m’agrada el disseny de les lletres.

Més propostes turístiques?

Tortosa viu d’esquena al riu.Quants bars amb terrasses hi ha al voltant de l’Ebre que li donin vida de nit i de dia?Una de les funcions de l’Ajuntament és fer arrancar aquesta mena de locals, mitjançant la reducció d’impostos i taxes, i l’agilitació dels tràmits per traspassar negocis.

De fet, s’ha de facilitar qualsevol negoci d’autònoms. Al ple d’ahir, Movem Tortosa va proposar l’aportació d’un seguit d’ajudes a Tortosa, i l’equip de govern va votar-hi en contra. Jo mateix, fa molt, vaig suggerir que les zones blaves fossin gratuïtes o tinguessin un cost mínim per als autònoms acreditats.La meva idea tampoc no va prosperar.

Els emprenedors generen llocs de treball i cal fomentar-nel’activitat. El mateix pot dir-se dels polígons industrials: Tortosa està cobrant quantitats molt elevades als polígons, i se’ls ha de donar facilitats.

Ha parlat dels enfrontaments constants a l’Ajuntament. Són producte de la fractura que viu el país o ja venen d’abans?

Sempre ha estat així, però la situació actual ho ha agreujat. En l’àmbit local, però, el polític no es deu al partit, sinó a la ciutat. Ens voten perquè donem qualitat de vida a tota la ciutadania de Tortosa, no només als que ens han escollit. Estic convençut que l’electorat vota els 21 regidors del municipi perquè treballin conjuntament, no perquè s’enfrontin. Cal que l’equip de govern sàpiga aprofitar el potencial de què disposa al consistori. A Tortosa hi ha 9 regidors sense cap funció de govern.

Vostè se sent desaprofitat?

Sí, però no només jo. La resta de l’oposició està constantment demanant la possibilitat de col·laborar en l’administració de la ciutat.

Hi ha els pressupostos participatius…

Precisament van ser una idea que vaig aportar jo en una moció, que posteriorment també va presentar el PSC. Curiosament, els grups municipals de l’oposició no participem en la selecció de les propostes que s’executaran.La nostra participació seria la garantia que no hi hagués irregularitats.

És important que els governants entenguin que la ciutadania no s’ha de limitar a esperar la seva actuació en la gestió de les ciutats; també han de participar-hi.

Ja fa temps que proposo que les associacions de veïns estiguin presents als plens, sense vot però amb veu. A la Junta de Seguretat també hi han de ser la Federació d’Associacions de Veïns i els comerciants. Tenen moltes coses a dir en aquest terreny. La ciutadania ha d’estar al si de l’Ajuntament.

Com ha tractat la Generalitat Tortosa en les darreres dècades?

Som el cul de sac de Catalunya. Hi fan inversions mínimes, el ferrocarril falla constantment… Actuen com els colonitzadors a l’Àfrica: s’emporten les riqueses naturals del territori, sense donar-nos res a canvi. És amb aigua d’aquí que van fer el complex petroquímic de Tarragona i Port Aventura. Ni tan sols ens permeten que el Consorci d’Aigües de Tarragona tingui un president ebrenc.

Dels impostos a les 3 centrals nuclears de les Terres de l’Ebre, amb tot el risc ambiental i sanitari que comporten, només ens en correspon el 10 %. Fins i tot el petroli que extreuen a la Ràpita se l’emporten directament a Tarragona.

Tot plegat genera un sentiment negatiu contra el Nord, contra Barcelona.

Què el preocupa de Catalunya?

Estem anant cap a una societat on la concòrdia, la tolerància i el diàleg es perden. Em preocupa la incompetència de la classe política: l’únic que han aconseguit a Catalunya ha estat enfrontar la població.

Solucionem el tema del procés, dialoguem. Aquí han fallat tant el govern espanyol com el català. S’ha de resoldre, perquè hi ha altres temes igualment importants per a la ciutadania, com l’atur, les pensions i la corrupció.I no s’hi està fent res. Cal que els dirigents seguin a parlar: que no facin politiqueria, que governin.

Avui han detingut membres dels CDR. Què en pensa?

Les coses s’han de fer de bones maneres: parlant. No es pot interrompre la circulació d’una via, perquè és una acció no autoritzada que perjudica la ciutadania. La democràcia permet la protesta i la reivindicació, però dins d’uns paràmetres, amb respecte i pacifisme.

Acusar de terrorisme una ciutadana per haver tallat una autopista no li sembla exagerat?

Vivim uns temps en què tot es magnifica, en tots els bàndols.En qualsevol cas, aquests fets s’investigaran i qualificaran com correspon. És una acusació greu, però els sistemes jurídics determinaran si les accions a les autopistes van ser una gamberrada o terrorisme.

Hi ha separació de poders, a l’estat espanyol?

Sí. Pel que fa al poder judicial, tan qüestionat avui, cada partit té una quota de participació a l’hora de designar els membres de la judicatura. Evidentment, aquest fet condiciona les característiques del poder judicial. Per sota dels grans tribunals, crec que la justícia no està polititzada: els funcionaris fan la seva feina tan bé com poden.

Hi ha membres del Govern empresonats o desplaçats a altres països d’Europa.

Torno a dir que aquest tema s’ha de solucionar mitjançant el diàleg i el consens. Cal respectar les lleis, que hem votat entre tots; si no ens agraden, modifiquem-les. Ignorar-les no és el camí.

De tota manera, jo soc regidor. És als membres del Parlament a qui els correspon debatre les lleis. A natros ens paguen per resoldre els problemes actuals i futurs de tortosins i tortosines. Per això jo només faig mocions municipals i municipalistes. A la ciutadania el que li interessa és el que jo i la resta de grups de l’Ajuntament fem per millorar l’espai on viuen.

Sembla que al PP català falten bons líders.

A Catalunya, el Partit Popular experimenta una crisi notable.No ho dic jo, ho diuen les xifres.

Convergència i Unió, l’actual PDCat, va ser un hàndicap important per al PP català. Es va emportar tot el substrat social que votava pel Partit Popular.

Actualment hi ha l’onada de Ciutadans: és un partit més jove, més inflexible, i això pot agradar a un determinat sector de la població. Com vam veure a les eleccions a Catalunya, però, no es tracta d’un fenomen minoritari.

D’altra banda, el govern popular de Madrid ha adoptat unes postures que n’esquitxen la sucursal a Catalunya. Això passa amb tots els partits que tenen doble govern; el PSOE i al PSCtambé s’hi van trobar.

Al PP espanyol, amb tots els casos de corrupció, no li va gaire millor: cas Gürtel, targetes black, cas Cifuentes…

Jo soc independent: represento el PP a l’Ajuntament, però no hi milito. La ciutadania diposita la seva confiança en els càrrecs públics, i aquesta confiança no es pot trair. Si es demostra que és veritat el que diuen de la presidenta de la Comunitat de Madrid, ha de dimitir. El Partit Popular actua malament fent-li costat. Ara bé, de casos com el de Cristina Cifuentes, n’hi ha a tots els partits.

Aquestes coses no passarien si els partits contrastessin els currículums de les persones que nomenen per als càrrecs. El problema de la corrupció no és d’un partit; és de tot el sistema polític. Cal un pacte d’estat sobre la corrupció, entre altres temes.

La corrupció s’ha d’erradicar, i aquesta tasca correspon a les formacions polítiques. Davant un cas de corrupció demostrat, cal expulsar les persones implicades i que responguin al jutjat.