Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa: “Les obres als terrenys de davant la catedral marcaran un abans i un després al centre històric”

Imatge de l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. LA CIUTAT

S’acaba de complir un mes de l’inici del seu mandat com a alcaldessa. Com l’ha viscut?

He començat aquesta nova etapa al capdavant de l’Ajuntament de Tortosa amb molta il·lusió i ganes i amb un projecte de ciutat que ja tenia i que vull portar a terme d’ara endavant. A més, espero que compti amb el suport dels ciutadans el pròxim any a les eleccions municipals.

Quin canvi hi ha hagut en el seu dia a dia que és el que la fa sentir alcaldessa

Canvia molt, he passat de ser regidora a ser la número u de l’organigrama de l’Ajuntament de Tortosa. Això vol dir assumir totes les responsabilitats i fer coses que abans no em pertocaven. Fins ara m’ocupava de l’àrea d’Urbanisme i Infraestructures, és a dir l’àrea de Serveis al Territori, però ara sóc responsable de tot. Per tant, tot i que les hores de feina més o menys són les mateixes, sí que significa molta més responsabilitat i dedicació en tots els àmbits.

Li fa especial il·lusió viure com a alcaldessa algun dels projectes actuals que té la ciutat?

Sí, el dels terrenys de davant la catedral, un projecte que ja l’he treballat com a regidora d’Urbanisme. Al seu moment, l’enderroc de les cases i tota la gestió prèvia ja va ser molt il·lusionant i ara ho és poder finalitzar-ho posant en valor les excavacions arqueològiques, creant la plaça que relacionarà la catedral amb el riu, amb l’antic escorxador i amb l’avinguda Felip Pedrell. És un projecte que marcarà un abans i un després al centre històric de la ciutat de Tortosa.

Li ha donat algun consell l’exalcalde Bel?

Treballar molt, escoltar a la gent i ser propera. Un alcalde ha de ser proper i saber quines són les necessitats de la gent. De fet, una de les primeres coses que estic fent és reunir-me amb les associacions de veïns, amb entitats culturals, esportives, etc.

Parlant de Bel, va comentar que el PdCat de Tortosa faria primàries de cara a les eleccions del maig del 2019. 

Sí, segueixen previstes. S’ha d’acabar de decidir per part del president local i de l’executiva però en principi, o abans de setmana santa o just després, farem les primàries.

Estem en plena votació dels pressupostos participatius, com funcionen?

Els pressupostos participatius suposen que una part del pressupost de l’Ajuntament la puguin decidir directament els ciutadans. Per tant, més enllà del pressupost aprovat per l’Ajuntament de Tortosa per tot el 2018, hi ha 200.000 euros que els ciutadans poden decidir en què s’inverteixen. Respecte de l’any passat hem passat de 150.000 a 200.000 euros, per tant hem incrementat la quantia en 50.000 euros. Així, 170.000 euros són per al nucli de Tortosa i els 30.000 restants són per als pobles de Vinallop i d’Els Reguers, amb 15.000 euros cadascun. Queden exclosos Campredó, Bítem i Jesús perquè com a EMD ja tenen la seva dinàmica de pressupostos participatius i les seves pròpies competències.

A partir d’aquí, des del 5 de març i fins al dia 16 qualsevol persona pot fer la seva proposta –sempre que sigui competència de l’Ajuntament- i en el marc de l’Expoebre començaran les votacions entre totes les propostes que s’hagin validat. Cada persona, amb un mínim de 16 anys i empadronada a Tortosa, podrà votar fins a un màxim de tres propostes.

Un dels projectes de la ciutat que està més avançat és el complex d’aigües. Tindrem piscines a l’octubre, tal com està previst?

Sí, esperem que abans i tot! Serà tot un complex d’aigües i esportiu amb una piscina de 20×25 amb 10 carrils, una altra piscina per a fer aquagym i també per a nadons i xiquets, una zona spa i una d’activitats dirigides i gimnàs. A més, un cop acabi aquesta actuació que significarà el canvi d’una piscina a l’altra, a la zona de l’actual piscina hi van més vestuaris i pistes de pàdel. Per tant és un complex que va més enllà d’una piscina i que la idea és que estigui finalitzat al mes de setembre i que la piscina estigui en funcionament a partir de l’inici del curs vinent.

Un altre dels projectes és el de les obres dels terrenys de davant la catedral. En quin punt estem?

Des de l’Ajuntament hem plantejat un concurs en dues fases. Ara ja s’ha efectuat la primera, de la qual han sortit tres despatxos d’arquitectura per poder presentar un avantprojecte. Disposen de temps fins a primers d’abril per presentar-lo i llavors l’adjudicarem a un dels tres, que haurà de fer el projecte executiu. Confiem que estigui acabat abans de l’estiu i que poguéssim iniciar la licitació de les obres per poder-les començar cap al setembre o octubre

Quan serà una realitat?

Esperem que abans de l’estiu del 2019 puguin estar finalitzades o almenys pràcticament finalitzades.

En aquesta legislatura els tortosins van votar impulsar la rehabilitació del monument a Batalla de l’Ebre. Com va aquest projecte? Hi ha alguna consulta prevista a curt termini?

A hores d’ara no hi ha cap consulta a curt termini. El que hem de fer, com ja fixava la resposta, és impulsar la reinterpretació del monument. Impulsar perquè aquest monument no és de l’Ajuntament i no en tenim les competències i per tant el que hem de fer és ajudar per tal que es porti a terme. Jo em crec molt el dret a decidir, en tots els àmbits, i com alcaldessa he de respectar la decisió dels qui van votar, perquè 7 de cada 10 votants van decidir que es mantingués i reinterpretés el monument. Estic esperant també que hi hagi Govern per tal de veure com ho portem a terme.

Ha començat alguna gestió pels terrenys de la Renfe?

He començat a treballar-ho amb la intenció d’arribar a un acord amb Adif per tal d’alliberar aquells terrenys i que puguin ser per a la ciutat. En el seu moment es va signar un conveni que és inviable, econòmicament parlant, per a l’Ajuntament de Tortosa i el que fem de fer és intentar refer-lo.

Recentment ha guanyat el concurs de gestió de la gossera municipal una empresa a qui s’acusa de maltracte animal. Fareu algun seguiment per comprovar que no sigui així?

Sí, ho estem fent. Nosaltres vam fer un concurs i el va guanyar una determinada empresa. Ara el que hem de fer com a Ajuntament és vetllar perquè es compleixi la normativa i les condicions del contracte. A més, vull recordar que en el seu moment ningú va presentar cap al·legació al respecte. De tota manera, ho estem fent des del primer dia tenint en compte que ens basem en la normativa catalana, que és la que regeix i la que s’ha de complir.

L’any vinent Tortosa acollirà els World Sport Games. S’hauria de fer una pista d’atletisme. Com van els preparatius?

Seguim treballant en els diferents equipaments que fan falta, com la pista d’atletisme, però no és imprescindible per poder organitzar els jocs. Com s’ha dit hi haurà diferents seus i encara no s’ha decidit on es disputarà cadascun dels esports.

En l’últim ple municipal s’ha proposat Tortosa com a Capital de la Cultura Catalana el 2021…

Sí, s’ha aprovat al ple per unanimitat de totes les formacions polítiques de l’Ajuntament. La proposta es presenta pels anys 2020 o 2021, però nosaltres hem determinat que sigui pel 2021 tenint en compte que l’any vinent tenim els World Sports Games i que ho volem organitzar de la manera més eficient. És un repte que tenim com a ciutat i que permetria cohesionar la nostra cultura, fent referència al nostre patrimoni, als equipaments i a la xarxa d’entitats culturals, que ja ha mostrat la seva disposició a formar part del projecte.

Un altre tema de cultura és l’ampliació del Museu de Tortosa…

Sí, com a govern municipal és un altre dels projectes que portarem a terme entre enguany i l’any vinent. Des del departament de cultura ja estan treballant amb el projecte de rehabilitació del pavelló corresponent a l’Escorxador i, també, amb el projecte museístic.