Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Ismael Piñas, gerent Regió Sanitària Terres de l’Ebre: “En recuperar la Gerència per a les Terres de l’Ebre, hi ha una millor gestió”

Avatar photo

Quin balanç en fa del temps que porta sent director dels serveis territorials de Salut de les Terres de l’Ebre?
Les meves fites i prioritats lligades al càrrec eren tres i molt concretes. Una es va assolir de forma molt ràpida i molt completa que va ser retornar la Gerència de l’Institut Català de la Salut a les Terres de l’Ebre. Durant l’anterior legislatura la Gerència havia desaparegut es va unir a la Gerència de Tarragona. Això va crear, al meu entendre, una sèrie de disfuncions.

En recuperar la Gerència per a les Terres de l’Ebre hi ha una millor gestió. Tenim un director de serveis d’informació i gestió, una directora territorial d’infermeria,un director de centre a l’Hospital Verge de la Cinta, un director de Serveis i una directora econòmica , un director de gestió de les persones i desenvolupament del personal. Per tant jo penso que hem consolidat un equip que treballa en matèria de Salut per a les Terres de l’Ebre i jo demanaria que en un futur, manés qui manés aquesta feina no es perdi.

Ho enfoca molt en treball d’equip?
Sí. Absolutament,s’està fent una gran tasca de treball d’infermeria, etc. Una altra de les meves metes en responsabilitzar-me del càrrec era crear aquest treball en Equip. Estàn fent un nou model d’infermeria molt innovador i bo i s’està implantant una reordenació de tota l’assistència sanitària a les Terres de l’Ebre creant una Xarxa Territorial de Salut.

Aquesta xarxa, té un nucli inicial que és la constitució de l’empresa pública de salut que ja ho anunciat el conseller “Salut Terres de l’Ebre” que és la que a partir de l’abril del 2018 gestionarà l’Hospital Comarcal de Mora d’Ebre.

Al voltant d’aquesta empresa territorial s’han d’establir les aliances estratègiques adequades per tots els organismes de salut mantenint la seva personalitat i sentint-se còmodes passen a formar part d’una xarxa integrada. M’estic referint a l’Hospital Comarcal d’Amposta, Clínica Terres de l’Ebre, Hospital de la Santa Creu i el mateix institut Català de la Salut a les Terres de l’Ebre. En això estem treballant.

El tercer objectiu que portem a terme és el de la mobilitat i reordenació de l’aparcament i l’ampliació de l’Hospital Verge de la Cinta. Per part d’infraestructures.cat s’està elaborant un avantprojecte que contempla l’aparcament del talús de l’hospital que a més de crear 400 places d’aparcament servirà per ampliar l’Hospital Verge de la Cinta. Està previst que a començaments del 2018 surti a concurs la licitació de l’obra per començar a executar-la. Aquests són el principals reptes però també n’hi ha d’ altres com la implantació del Treball Social a Primària que s’està començant a fer, reduïr llistes d’espera amb un pla de xoc.

Cal millorar el tema de la Salut Mental tant a Primària com les Urgències . Dins del Pla de Salut Mental tenim a l’Institut Pere Mata i dins de les Terres de l’Ebre s’està treballant perquè qualsevol centre que en algun moment requereixi una urgència psiquiàtrica tindrà un suport per part de la fundació Pere Mata amb una guàrdia localitzada que a més de donar suport es desplaçarà ,si és necessàri , cap on estigués la urgència psiquiàtrica.

Per tant com resumiria a la ciutadania tortosina i ebrenca en general l’assistència sanitària en Xarxa?
La Sanitat, cada vegada és més complexa i la tecnificació de la medicina cada vegada fa que sigui molt difícil disposar de tots els recursos a tots els llocs. Es necessita per adquirir expertesa i reduir recursos un nombre suficient d’usuaris. Aleshores,nosaltres hem de treballar en un nombre d’usuaris molt escàs i dispers i hem de treballar en Xarxa de manera que tots els serveis de tots els Hospitals s’interrelacionen.

Els serveis bàsics han d’estar a tots els llocs però hi han serveis especialitzats que no necessàriament i ,aleshores hem d’aprofitar l’expertesa de cada lloc per oferir aquest servei. Això no vol dir que per exemple un usuari del Montsià s’hagi de desplaçar a l’Hospital de Móra per obtenir un servei sinó que el professional de Móra es desplaçaria al Montsià per formar a la resta de professionals i oferir a l’usuari els seus serveis. Això és treballar en xarxa. Treballar en Xarxa també significa compres integrades, amb la qual cosa s’obté uns millors preus, treballar en economia d’escala en definitiva. I també utilitzar els coneixement i que els coneixements flueixin per aquesta xarxa. Això ,només pot aportar beneficis als usuaris de totes les Terres de l’Ebre.

En respecte al Pla de Mobilitat quines millores s’han previst?
El tema de les escales mecàniques i ascensor va lligat al projecte que hem parlat abans de l’aparcament del Verge de la Cinta. Nosaltres, considerem que totes les noves tècniques quirúrgiques han millorat i disminuït el temps d’hospitalització del pacient i el que cal potenciar és les tècniques quirúrgiques menys invasives, la cirurgia major ambulatòria, l’atenció en Hospitals de Dia i Àrea de 24 hores. En definitiva, he, d’ampliar l’Hospital Verge de la Cinta en millorar proves diagnòstiques… Hem d’ampliar això i millorar l’accessibilitat tant a nivell físic per arribar a l’Hospital com per arribar al servei (llistes d’espera…).

Això implica la implantació realitzada del bus llançadora i un nou aparcament. També que la gent pugui accedir des d’una plataforma inferior amb unes escales que salven el primer desnivell i després el segons desnivell que és més pronunciat mitjançant un ascensor.

Creu que ha millorat el servei i la coordinació de les ambulàncies a les Terres de l’Ebre? Explique’ns que és el programa Pandora.
En els inicis ens vam trobar amb alguna dificultat amb el nou servei d’ambulàncies. Progressivament s’ha anat millorant i en aquests moments estem en una situació correcta. Des del moment que s’ha coordinat des de les Terres de l’Ebre.

El programa Pandora és un programa informàtic que en aquests moments està en fase de proves i que permet des del moment que el prescriptor fa una demanda d’un trasllat en ambulància permet introduïr aquesta informació dins el programa i ,amb aquesta informació és programa l’activitat de les ambulàncies. Es pot saber en cada moment en quin lloc està l’ambulància, en quina fase del servei està,si ha deixat l’usuari al lloc, si està en fase de retorn al domicili.

Com a ginecòleg creiem que té especial sensibilitat cap a la salut de les dones.

Com seran els nous mamògrafs que han d’arribar a les Terres de l’Ebre i a quins Hospitals funcionarà? 
Com es sap, la Fundació Amancio Ortega va fer unes donacions. En aquests moments tenim 3 hospitals on es fa el programa de cribratge del càncer de mama. Per fer aquest cribratge necessitem disposar d’aparells de gran qualitat per al diagnòstic que en ofereix una imatge d’altíssima fiabilitat.

Tots els hospitals on es fa el cribratge del càncer de mama tindran el seu aparell digital nou, un a Amposta , un a Móra i un a l’Hospital Verge de la Cinta.

A tot Catalunya hi hauran 4 centres que disposaran d’un aparell de superior qualitat que permetran fer més coses com biòpsies guiades estarà a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Amb aquests aparells lesions d’1-2 mm permetran ser detectades.

En aquesta descentralització és milloraran altres centres com l’Hospital Comarcal d”Amposta?
Evidentment,el comarcal d’Amposta s’ha de potenciar. En aquests moments té un espai diàfan per construir que permetria ampliar a dues noves plantes. Per això quan parlo de treballar en xarxa des de cada Hospital significa que cada hospital disposa d’espai suficient.
El futur del comarcal d’Amposta és molt bo i cal treballar-hi.

Cada Hospital s’especialitzarà en una àrea mèdica concreta?
No, no es forçarà això . El que és cert que de forma natural moltes vegades pel motiu que hi ha un gran equip un hospital destaca en una àrea determinada concreta.

Llavors aprofitant que hi ha uns professionals que destaquen , un altre hospital podra aprofitar el seu servei per oferir als usuaris que trien si desitgen per reduir l’espera ser atès en un altre hospital de referència de les Terres de l’Ebre.

Cal un canvi de mentalitat en referència a la medicina actual, cal planificar i aprofitar els recursos.

En referència a l’atenció primaria el nou Cap de Roquetes . Tindrà servei de 24 hores? De quins especialistes disposarà?
El CAP de Roquetes no tindrà atenció continuada de 24 hores, el del Temple seguirà fent aquesta funció. Volem que aquest nou cap sigui un referent en medicina comunitària.

Volem que es doni a l’usuari una atenció integral.-només el 20% dels determinants de salut d’una persona estan condicionats per l’atenció sanitària que rep. L’altre 80% estan lligats a factors ambientals, factors socials, factors de treball, factors del que seria l’alimentació…

Volem incidir molt en aquest 80% i que el nou CAP de Roquetes sigui pioner en aquest sentit s’hi ha trasllada l’equip de salut publica del Baix Ebre al cap de Roquetes i establir protocols i estratègies de salut pública. També disposarà d’odontologia, ginecologia per potenciar l’atenció a la dona. Serà un referent a Catalunya quant a Salut Pública.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’examen forense apunta a un doble crim a Susqueda

Notícia següent

Alumnes universitaris i de secundària surten al carrer per donar suport al Referèndum

Notícies relacionades