Ferran Bel, alcalde de Tortosa: “Al Renaixement el transit rodat estarà recuperat i les obres del pont pràcticament finalitzades”

Primer de tot, felicitar-lo pels World Sports Games 2019. Quina valoració en fa passats uns dies de la noticia?
La valoració és molt positiva i a la vegada ens carrega de responsabilitat. Nosaltres vam presentar la candidatura, de la mà de la Delegació de la Unió de Consells Esportius de Catalunya, amb molta il·lusió però amb una gran incertesa. Ara hem estat elegits, i estem molt contets. Com va dir el Secretari General de l’Esport no és nomésun projecte de territori, sinó de país.

A nivell de ciutat, com encaren el repte?
Tenim per endavant diversos objectius. Des del punt de vista esportiu, ha de ser un element clau per a que l’esport vinculat a l’oci i a la salut rebi un impuls important. També ens ho plantegem com una oportunitat de promocionar la ciutat i el territori, perquè tingui projecció internacional. Quan la gent coneix la grandesa de les Terres de l’Ebre es sorprèn, tal i com els va passar a les persones de la pròpia organització. També ha de ser un repte, un incentiu addicional per acabar d’endreçar la casa. Hem fet moltíssim feina en els darrers deu anys i pensem que en els dos propers en podem fer més encara en la línia de sumar esforços per a finalitzar aquells gran projectes de ciutat que tenim entre mans. El següent pas és la creació del comitè organitzatiu de l’esdeveniment.

Com esta actualment aquest tema?
El comitè es materialitzarà durant aquest mes d’abril. Tindrem també properament la visita a la ciutat del President de l’entitat que organitza aquest jocs mundials i, segurament també, de la Consellera responsable d’aquest àmbit de govern. Aprofitarem la cita per poder fer una avanç de com es materialitzarà aquest comitè organitzador que a la vegada ha de tenir també un comitè tècnic i una representació de totes les institucions implicades.

Pel que fa a les obres del pont: s’està treballant sobre el calendari previst?Nosaltres hem presentat ja la modificació de projecte que marca un calendari clar i que estic convençut que es complirà. En aquest calendari es ratifiquen els objectius que ja havíem marcat: que al Renaixement el transit rodat ja estigui recuperat i les obres pràcticament finalitzades.

S’està preparant alguna actuació arrel dels resultats obtinguts a la consulta pel monument del riu?
Donat que no esta clara de qui és la propietat, hem de recol·lectar aquells elements administratius que ens permetin actuar. En aquests moments estem treballant en això i a la vegada, en veure com s’hauria de fer el monument a la pau, tal i com va establir el mandat de les urnes.

Els retard i les incidències en els trens que connecten el nostre territori no aturen. Veu alguna solució a tota aquesta problemàtica?
Les línies R15 i R16 pateixen del mateix: falta de compromís inversor. És veritat que, degut a les actuacions de la Generalitat, les coses han millorat però és bo que hi hagi manifestacions i que es faci soroll, perquè la situació que s’està produint és injusta. Ara la única solució que hi ha és que el tram de via única entre Vandellòs i Tarragona, que és coll de botella per a poder implementar més serveis i combois, es solucioni. Quan tinguem aquest tram en doble via tindrem la capacitat de posar mes combois que siguin semidirectes; que no eliminem cap parada de les actual però que puguin reduir el temps de recorregut entre Tortosa i Barcelona.

Ara per ara disposem de l’Euromed…
La Generalitat de Catalunya ha assolit un objectiu que feia més de vint anys que es reclamava i és que els Euromeds s’aturin a l’Aldea. Per tant, aquesta és una fita important que ens ha de servir perquè quan acabi aquesta situació conjuntural en la que ens trobem, els trens segueixin parant al nostre territori i siguin un element de major competitivitat territorial.

I ja per acabar, com està anant aquesta legislatura en línies generals?
Tinc molts de reptes pendents: podem parlar de la catedral, del pont, de la piscina i d’altres que projectes importants per a la ciutat que tinc el compromís no solament d’iniciar i encarar sinó de finalitzar-ne alguns. Ser alcalde de la meva ciutat és l’activitat política que més satisfaccions m’ha donat. També es veritat que ja vaig anunciar la última vegada que la meva voluntat és no continuar i replantejar-me la meva reincorporació a l’activitat privada. Tot i això, avui per avui tenim encara molts de reptes.

Alba Monclús