El sector de l’olivera tindrà pèrdues de fins el 70% en algunes zones del Baix Ebre

Baix Ebre i el Montsià s’enfronten a una possible quarta campanya consecutiva de pèrdues en la producció d’olives

Unió de pagesos del baix Ebre preveu una altra campanya amb pèrdues d’entre el 30 i el 70% de la producció mitjana, que amb aquesta seria la quarta consecutiva, fruit de la sequera que s’està patint a la zona del Baix Ebre i del Montsià.

Des del sector de l’olivera asseguren que durant aquest 2018 ha plogut menys de la mitjana i que sumant-li als tres anys previs de sequera que porten, les oliveres s’estan ressentint. “S’ha secat la flor de l’arbre, i ja se veu que l’oliveta que queda és molt poca cosa. (…) Sí que és cert que durant el mes de febrer i juny ha plogut més de la mitjana però de les pluges que han caigut en un període molt curt de temps solament en són aprofitables una tercera part”, explica El coordinador territorial a les Terres de l’Ebre d’Unió de Pagesos, Hilari Curto.

Segons els balanços que ha estat fet Unió de pagesos les pèrdues de producció a la comarca del baix Ebre serien del 60% i del Montsià d’entre el 50 i el 55%. Destaquen a més, que en algunes zones com l’Aldea i Camarles podria haver una reducció d’entre el 60 i el 70% de la collita. És per això, que Curto, reclama que l’administració consideri els fenòmens climàtics adversos que han patit i se’ls articuli diversos ajuts d’Estat. “Considerem que una reducció de mòduls és insuficient, perquè fiscalment pagues una mica menys dels edificis que tens, però en cap cas et supleix la falta de producció” explica Curto. Per això, demanen a l’administració ajuts directes basats en les pèrdues de cada pagès, préstecs bonificats en els interessos i amb amortitzacions de capital a càrrec de l’Administració, reduccions fiscals de l’IBI rústica i en les quotes de la seguretat social.

Un altre del fet que des del sector de l’oliva se reclama modificar és el sistema d’assegurança biennal, ja que, diuen, és cara pel pagès i no compensa les pèrdues ocasionades per la sequera. A més, denuncien que els preus que regulen la Llotja de Tortosa i de Reus no s’adeqüen al valor real de l’oli i reclamen la posada en marxa d’un observatori de preus.

Per la seva part, Unió de Pagesos de les Terres de l’Ebre exposarà tots aquests ítems al Departament d’Agricultura, l’encarregat d’articular tot allò que reclamen.