Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Rècord de reproducció de flamencs al Delta de l’Ebre amb el naixement de 2.200 polls

Aquest diumenge s'anellen unes 400 cries per fer-ne seguiment científic internacional

Imatge d’uns flmanecs. Foto: Cedida
La colònia de flamencs ha assolit enguany el rècord de naixements d’aquesta espècie al Delta de l’Ebre, El vol fotogràfic, que el Parc Natural fa amb la Unitat Aèria dels Agents Rurals, ha permès comptabilitzar 2.985 parelles i 2.201 polls. La xifra més alta de reproducció de l’espècie al Delta corresponia a l’estiu del 2017, amb 2.136 cries. El control del gavià argentat de potes gorgues i de la guineu ha permès recuperar la reproducció de flamencs al Delta, que va caure en picat a partir de 2013. Com cada estiu, aquest diumenge, s’han anellat 400 polls, als quals es fa un seguiment científic internacional a través de la Mediterranean and West African Greater Flamingo Network.
Temporada de rècord en la reproducció de la colònia dels flamencs del Delta aquest any des que l’espècie va començar a criar en aquest indret l’any 1992 –ho van fer unes 250 parelles-. Amb els 2.201 polls comptats enguany, se superen les xifres màximes de reproducció dels flamencs al parc, el 2017, quan es van registrar 2.163 polls. La colònia, l’única d’aquesta espècia a Catalunya i un dels pocs punts de la Mediterrània, està establida a les salines de la Trinitat de la Punta de la Banya, a Sant Carles de la Ràpita (Montsià).

La població reproductora de flamenc d’enguany s’ha situat molt per sobre de la mitjana dels registres del Parc Natural. La població ha tingut diversos alts i baixos. A partir de l’any 2006 la reproducció va començar a créixer, arribant al 2009 a un màxim històric de parelles de 3.139. En cavi, a partir del 2013 aquesta tendència a l’alça es va trencar i es van succeir quatre anys adversos per a la reproducció de l’espècie al Delta. Entre 2013 i 2016 es van registrar menys d’un miler de parelles a les salines i la davallada es va relacionar amb els problemes que generaven als flamencs el gavià argentat de potes grogues (Larus michahellis) i la guineu (Vulpes vulpes). El Parc Natural va implementar accions de control dirigides a les dues espècies i la població de flamenc es va començar a recuperar, retornant als valors del període anterior al 2012.

La supervivència dels polls és actualment de 0,74 per parella, la segona xifra més alta dels darrers 20 anys (la primera correspon també al 2017, amb 0,77 polls per parella). Per tal de millorar el coneixement científic, tots els estius s’anellen prop de 400 polls de la colònia. Un grup de persones voluntàries hi ha col·laborat aquest diumenge. Se’ls col·loca una anella metàl·lica i una altra blanca de PVC amb un codi alfanumèric. Aquesta última permet identificar l’exemplar a distància i conèixer els moviments a gran escala de cada individu anellat.

L’anellament de flamencs és una eina de monitoratge coordinada internacionalment en el marc de la Mediterranean and West African Greater Flamingo Network. Aquesta entitat aplega els 7 països de la conca mediterrània, des de Mauritània fins a Turquia, on el flamenc es reprodueix habitualment. Des de l’any 2004, inclòs enguany, al Parc Natural del Delta de l’Ebre s’han anellat 4.370 exemplars de flamenc, la qual cosa ha permès observar-los en un total de 14 països. Majoritàriament, un 36% es desplacen a França, un 21% a altres llocs de l’estat espanyol i un 19% a Itàlia. També s’han registrat observacions en indrets més llunyans com Mauritània, Senegal, Montenegro i Turquia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La caminada nocturna Sembrats de Silenci s’estrena amb un centenar de participants als Secans de Vilagrassa i Anglesola

Notícia següent

Detenen un jove acusat d’agredir la seva exparella embarassada a Lleida

Notícies relacionades