Es disparen els casos d’abusos sexuals a les Terres de l’Ebre durant els últims cinc anys

Avatar photo

Els fets delictius cauen gairebé un 27%

La Regió Policial Terres de l’Ebre ha registrat durant l’any 2016 un total de 7.324 fets penals. La xifra representa un descens del 4,52% respecte el 2015 però consolida el descens dels fets delictius dels últims anys, que s’han reduït un 26,8% des de 2012. L’any passat també es van reduir els delictes contra les persones en un 8,09%, en l’àmbit rural un 11%, i contra el patrimoni en un 2,72%. La taxa de fets penals a les Regió Policial de les Terres de l’Ebre és de 40,05 fets per cada mil habitants, 22,4 punts per sota de la mitjana de Catalunya, una de les més baixes del país. Per segons any consecutiu no s’ha donat cap cas d’homicidi o assassinat però, pel contrari, s’ha observat un augment significatiu del 155,56% dels casos d’abusos sexuals, una tendència que es repeteix en tot el territori català i que, segons Albert Batlle, director general de la Policia, és resultat d’un increment de les denúncies d’aquest tipus de delicte que fa “aflorar” xifres negres” que ja existien.

La disminució dels delictes ha estat una constant durant el 2016 en les tres Àrees Bàsiques Policials del territori. La davallada ha estat al Montsià del 6,95%, a la Terra Alta-Ribera d’Ebre del 6,40% i al Baix Ebre del 2,28%. Del total dels 7.324 fets coneguts, un 78% corresponen a delictes contra el patrimoni (que han disminuït un 2,72% respecte a l’any anterior), un 19% a delictes contra les persones (que han disminuït un 8,09%), i un 4% a altres fets (que han disminuït un 19,54%). En conseqüència, també hi ha hagut un descens del 28,28% de les detencions, del 5,77% de persones denunciades i del 8,36% pel que fa a investigats (abans imputats).

Delictes contra les persones
En aquest àmbit delinqüencial, a les Terres de l’Ebre, com ja va passar el 2015, no s’ha registrat cap cas d’homicidi o assassinat. Els maltractaments en l’àmbit domèstic han disminuït un 11% (de 198 fets l’any 2015, a 176 l’any 2016) però els casos de violència física o psíquica habitual en la llar han augmentat un 50% (de 14 casos a 21).

També hi ha hagut un augment significatiu dels abusos sexuals, amb un increment del 155,56%, que s’ha relacionat amb una major conscienciació de la societat per denunciar aquest tipus de delictes. “Hi ha xifres negres que afortunadament estan aflorant”, ha destacat Albert Batlle, director general de la Policia.

Batlle ha assenyalat que s’ha passat de 6 a 7 agressions sexuals en el darrer any, i de 9 a 23 casos d’abusos, la majoria lligats a l’àmbit més familiar o a de l’oci nocturn. “L’increment d’aquests delictes al territori, no és especialment preocupant a les Terres de l’Ebre tot i que hem de lluitar i els hem de fer aflorar” ha defensat el director general de la Policia. Batlle ha posat com exemple l’augment de les denuncies a la ciutat de Barcelona, en casos com els tocaments soferts en el transport públic. “La part negativa és que hi ha el delicte i la part positiva és que les dones cada vegada es veuen més animades a denunciar-ho”, ha afegit.

També l’any passat a l’Ebre van pujar els delictes per coaccions un 42,11%, per amenaces un 2,12% , i de lesions un 7,51%.

Delictes contra el patrimoni
Els fets contra el patrimoni a les Terres de l’Ebre mantenen la tendència a la baixa dels darrers anys. Dels 5.681 fets registrats l’any 2016, el robatori amb força representa el 28% -entre els quals també s’ha produït una baixada del 10,85% en els robatoris amb força a domicili-, i els furts representen un 34%. Per altra banda, els delictes d’estafa han crescut un 14,69%, una tendència que s’arrossega des de l’any 2014 i que va directament relacionada amb l’ús fraudulent de targetes de crèdit i transaccions per Internet. Hi ha hagut també un lleuger repunt dels robatoris amb violència i/o intimidació sobretot en els casos ocorreguts en domicilis, que han passat d’1 a 9 casos.

Els fets delictius en el món rural segueixen caient, un 11% respecte el 2015 i un 51 %inferior als fets de l’any 2012. Com ha apuntat Joel Boldú, sotscap de la regió ebrenca, la delinqüència en aquest àmbit ha estat un dels eixos principals del treball del cos de Mossos d’Esquadra des del seu desplegament a les Terres de l’Ebre. L’aplicació del Programa Operatiu Específic (POE) del Món Rural ha suposat “una major transferència bidireccional d’informació amb tots els col·lectius i persones relacionades amb l’àmbit rural que ha estat molt important per prevenir els fets delictius”.

Boldú ha descrit un perfil de delinqüent en aquest àmbit “poc especialitzat, oportunista, provinent de fora de la regió policial” i amb un modus operandi barroer i destraler. Accedeixen a les propietats mitjançant el forçament de portes o finestres i sostreuen preferiblement materials fèrrics o eines metàl·liques, cablejat, motocultors, altra maquinaria auxiliar, bateries, plaques elèctriques o generadors. DE vegades, fins i tot objectes de poc valor, menjar o begudes alcohòliques. “Les propietats afectades per aquests tipus de fets solen ser masies, segones residències, magatzems rurals i explotacions agràries ubicades fora de les poblacions, de fàcil accés i amb poques o nul·les mesures de seguretat”, ha explicat el sotscap ebrenc.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

En funcionament l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor a Cambrils

Notícia següent

Covestro mantindrà finalment la planta de Tarragona en funcionament fins almenys 2020

Notícies relacionades