En marxa els tractaments aeris per controlar els mosquits del delta de l’Ebre

Les pluges i inundacions d'aquesta primavera obliguen a multiplicar fins a les 2.000 hectàrees els espais naturals tractats i compliquen la campanya

Dues avionetes sobrevolen des d’aquest dimarts al matí els arrossars que envolten els nuclis de població del delta de l’Ebre per efectuar els tractaments de control de les poblacions de mosquit que hi proliferen. Els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) preveuen, en total, que s’aplicaran els tractaments en 6.300 hectàrees en tres tandes, seguint el cicle de l’arròs, fins a mitjans d’agost. Es tracta d’una operació planificada, a diferència de les actuacions que ja s’han hagut d’efectuar als espais naturals i que estan complicant considerablement aquesta campanya. Enguany, les pluges de la primavera, les baixes pressions atmosfèriques i l’elevat cabal del tram final del riu han provocat la inundació dels espais baixos i la proliferació de les larves, obligant el Copate a multiplicar els tractaments de forma inusual fins a les 2.00 hectàrees.
Els tractaments aeris dels arrossars perimetrals arribaran a tots els nuclis de població del Delta, incloses urbanitzacions com Riumar –a Deltebre- i Eucaliptus –Amposta-. Abastaran 2.100 hectàrees en cadascuna de les tres operacions previstes fins mitjans mes d’agost, seguint el cicle de l’arròs. “Com tots els anys, al voltant de Sant Joan, els arrossars comencen a produir mosquits que s’han de controlar perquè facin el mínim d’estralls possibles”, ha explicat el responsable tècnic del Copate, Raül Escosa.

Es tracta d’una de les fases previstes dels tractaments d’una campanya que els mateixos tècnics, admeten, serà complicada i amb un resultat incert. La primavera “atípica”, amb episodis de pluges, baixes pressions que permeten la pujada del nivell del mar i alts cabals al tram final del riu ha permès la inundació d’espais baixos, com els calaixos de Buda, el Garxal o Riumar. Un hàbitat perfecte per a la proliferació dels temuts ‘aedes’ (ochlerotatus Caspius), una espècie present a tots els aiguamolls de la Mediterrània i que pica amb virulència especialment durant la fase diürna del dia, causant principal de les molèsties a la població.

“Portem 2.000 hectàrees tractades en espais naturals, que no és normal. Ha estat un any complicat i veurem com l’acabarem”, apunta Escosa. Habitualment, aquesta superfície oscil·lava entre les 500 i les 1.000 hectàrees, en el pitjors dels casos. Cada cop que s’inunden i, posteriorment, s’assequen aquestes zones d’aiguamoll, els ous dipositats donen lloc a larves que s’han de tractar. Amb major recurrència, si cap, perquè per al seu control s’usen productes biològics com el BTI, que actuen per ingestió i amb poca persistència en la seva acció. Per a la seva aplicació, s’empren mètodes manuals i també una avioneta en funció de l’accessibilitat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Miquel Casellas: “Superant barreres, trencant protocols obsolets, reordenant el calendari festiu”

Notícia següent

Ingressa a presó un home acusat de tràfic de drogues a Riudoms

Notícies relacionades