Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

El FabLab, en funcionament a l’estiu del 2019

Avatar photo

S’ubicarà a la planta baixa de l’edifici del Sindicat i es connectarà amb la resta de FabLabs del MIT, amb més d’un miler de punts arreu del món

El FabLab Terres de l’Ebre, que s’ubicarà a la planta baixa de l’antic edifici del Sindicat estarà en funcionament d’aquí un any. Aquestes són les previsions amb les quals treballen tant l’Ajuntament d’Amposta, com el Consell Comarcal del Montsià, i els empresaris i makers impulsors d’aquest projecte d’innovació i cooperació. Amposta i el conjunt de territori se sumarà així a la xarxa mundial de FabLabs, del MIT (Institut de Tecnologia de Massachussets i de la xarxa Cat Labs de la Generalitat). Es tracta uns espais de producció, fabricació d’objectes físics i prototips que disposen de maquinària digital i on hi podran accedir empreses, emprenedors, alumnes, inventors i la ciutadania en general.

«L’objectiu del FabLab és actuar com a motor del desenvolupament innovador i tecnològic territorial», diu l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, tot posant èmfasi amb el fet que és un equipament territorial i que aposta pel cooperativisme i el treball en xarxa. «Els fablabs són espais de col·laboració i cooperativisme al voltant de la innovació i la creació», diu.

El coneixement que s’hi genera «és en codi obert». «El que es fabrica a un FabLab es pot copiar i replicar a un altre FabLab», explica Joan Estellé, un dels empresaris impulsors del projecte, per tant, el FabLab d’Amposta estarà connectat a la xarxa MIT i els seus usuaris podran accedir i ser beneficiaris de les accions de formació i intercanvi que es produeixin dins aquesta xarxa. «Està orientat principalment al sector educatiu i formatiu; als inventors, que tindran un espai on podran explotar les seves idees, i als empresaris que podran prototipar i provar els seus projectes. Podrem connectar totes les persones: joves, empresaris inquiets i
que busquen la innovació i els inventors de qualsevol edat».

La recuperació de la planta baixa del Sindicat, inclosa dins del projecte de recuperació de tot l’edifici, té un cost de mig milió d’euros. D’aquests, uns 200.000 estaran subvencionats per fons europeu FEDER, dins el Projecte d’Especialització i Competitivitat (PECT) i els altres 100.000 amb una subvenció de la Diputació.

Què és un FabLab?

El Fab Lab (Laboratori de Fabricació o makerspace) és un espai de creativitat, d’ideació, prototipatge, validació i producció d’objectes físics amb accés directe a impressores 3D, talladores làser, fresadores i altres eines, controlades per ordinadors. Un lloc on s’interactua amb emprenedors, empreses, makers, es creen sinergies, es generen continguts, prototipant noves idees i solucions a reptes, intercanvi de coneixement…

Com funcionarà el FabLab?

Hi haurà una persona que gestione i dinamitze el FabLab. S’encarregarà de programar formacions, el Fab Academy, amb una formació concreta de la xarxa, contactar amb centres educatius (primària, secundària, cicles formatius i universitat), contactar amb el teixit empresarial, centre tecnològic… En definitiva, difondrà la cultura emprenedora des de la vessant d’innovació tecnològica i farà d’enllaç amb la coordinació d’accions que tinguin lloc a la xarxa de Fab labs del MIT. En el cas de l’usuari individual i maker l’accés al FabLab funcionarà amb abonaments mesuals o per hores que donaran dret a la utilització de tot el que hi ha al FabLab.

El Fab Lab estarà ubicat als baixos de l’edifici del Sindicat a l’Av. de la Ràpita on hi estarà ubicada l’oficina d’Amposta Empresa i Polítiques Actives d’Ocupació.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Rock i Mestissatge, plats forts musicals al Festival Sota la Palmera

Notícia següent

Dídac Nadal reclama l’adequació del camí de ronda des de l’Arrabassada fins a La Móra-Tamarit

Notícies relacionades