Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Cinta Pascual, presidenta d’ADEDE: “Encara costa donar un punt de vista femení al món empresarial ebrenc”

Avatar photo

Quan i per què neix ADEDE, l’Associació de Dones Empresàries, Directives i Emprenedores de les Terres de l’Ebre?

El 2009 vam fer-ne la presentació a l’Auditori Felip Pedrell. L’any anterior hi havia hagut eleccions a la Cambra de Comerç de Tortosa. Jo era l’única dona d’un plenari de 21 membres. AlíciaGamundi, directora de Serveis d’Atenció de l’Institut Català de la Dona, ens va esperonar a fer-hi alguna cosa.

Es va celebrar una reunió posterior que va aplegar dones de totes les Terres de l’Ebre. Arran d’aquí va néixer ADEDE. Ara som més de 150 dones de totes les professions.Encara costa donar un punt de vista femení al món empresarial ebrenc. Volem donar visibilitat al teixit empresarial encapçalat per les dones.

Quins altres objectius teniu?

Amb l’Institut Català de la Dona, per exemple, hem dut a terme els projectes Talenta, que persegueixen, entre altres propòsits, que la ciutadania del territori no l’abandoni per marxar a treballar.Ens importa el teixit econòmic. No som només empresàries: a ADEDE hi ha tota mena de perfils i aprenem molt unes de les altres.

Quins canvis necessita l’economia ebrenca?

El talent femení i el masculí han d’unir esforços. Hem de sumar. Cal que els horaris de les reunions de la Cambra de Comerç, per exemple, tinguin en compte la conciliació familiar.

Els homes també necessiten conciliar…

És clar. Jo em dedico al món de la geriatria. Per què el 95 % de l’atenció a la gent gran recau en la dona? Estic totalment a favor de la llei de Dependència, però en contra que s’ajudi econòmicament les dones perquè siguin elles les que es quedin a casa cuidant els pares. Els estimem, els pares, però no ens poden dir que en som les cuidadoresnates. Hi ha el missatge subliminal que a les dones no ens val la pena entrar el mercat laboral. I és mentida.
No podem canviar l’opinió de certes generacions, que opinen que fins i tot és correcte que les dones cobrin menys que els homes. El que és inconcebible és que ho pensi gent més jove. O que hi hagi empresaris que considerin que contractar una dona els surt més barat. Cal emprendre un salt generacional: fer-ho entendre a les nostres filles i fills, i empoderar-los.

Molts empresaris afirmen que prefereixen no contractar dones perquè tenen la garantia que no agafaran la baixa de maternitat. Com es pot contrarestar aquest criteri?

Jo tinc una plantilla de 1280 persones, majoritàriament dones. La maternitat és una cosa completament natural; per tant, pots ser mare i fer-ho absolutament tot. Estadísticament, una dona no baixa la producció d’una empresa a llarg termini: mirem-nos els resultats que generen les dones que treballen.
Si la maternitat es fa bé, no és un obstacle per treballar.El problema és quan la maternitat recau en el 100 % en la dona i no en el seu company.

Quina és la presència femenina a l’empresariat ebrenc?

Hi ha dones a moltes empreses, però la titularitat acostuma a ser masculina, i això ho hem de canviar. Fins i tot hi ha negocis familiars que estan a nom del pare o d’un germà, però les decisions les prenen la mare o una germana.

Costa ser dona i empresària a les nostres comarques?

Jo no he tingut mai problemes, però encara hi ha molts estereotips. En les eleccions a la Cambra de Comerç, caldria considerar-hi la paritat. Tot el món empresarial està fent esforços en aquest sentit, però aquí el debat sobre la paritat a les institucions empresarials encara no ha arribat. ADEDE l’està promovent, però a mi m’agradaria que vingués de tot arreu.

Si ens haguéssim d’emmirallar en algun altre país quant a la situació de la dona empresària, quin seria?

Els països nòrdics estan sens dubte molt més avançats quant a polítiques de maternitat, conciliació i horaris, per exemple.

Val a dir que al nostre país la política està canviant molt, però continua sent un territori molt masculí.Encara em deixa parada pensar en el fet que la meva mare, també empresària, va néixer sense dret a votar.

Per què és tan difícil ser autònom al nostre país?

Ens estem equivocant. Si volem un país d’emprenedors, aquestes coses han de canviar. Els autònoms generen riquesa i ocupació, però actualment estan abocats a una pensió de jubilació desastrosa. Els autònoms són clau,a més d’una figura molt catalana: els hem d’ajudar i promoure.

Com valorael fet que Tortosa tingui la seva primera alcaldessa de la història?

Meritxell Roigé és una alcaldessa excel•lent i és extraordinari que sigui dona. Ha treballat moltíssim i s’ho ha guanyat a pols; sap perfectament el que té entre mans.
En el seu primer any al càrrec, la nostra entitat va inaugurar Expoebre. Són símbols necessaris en moments com l’actual.
ADEDE aplaudirà tots els municipis on les dones s’empoderin i siguin cada cop més visibles.

El procés a Catalunya ha afectat el teixit empresarial ebrenc?

Pertanyo al Comitè Executiu de Foment del Treball. Des de fa molts anys, cada mes rebem un estudi exhaustiu de tota Catalunya, incloses les comarques del sud. I la veritat és que l’economia catalana va en ascens. Millora l’ocupació i fa anys que estem en ple creixement.
En la situació política recent, l’empresariat català encara s’ha esforçat més per tirar endavant i obrir-se al món. Ho portem a l’ADN. Ja els va fer amb la crisi, aquests esforços, i va patir molt.
Les exportacions del nostre territori han crescut. Hi ha moltíssimes empreses de l’Ebre que estan venent arreu del planeta. La indústria ebrenca ha fet un salt.

Qui pot ser membre d’ADEDE?

Qualsevol dona i qualsevol home, per una quota simbòlica de 30 euros anuals. Els socis no tenen per què ser empresaris: poden ser directius, emprenedors, persones amb inquietuds perquè els seus fills visquin en una societat millor…En definitiva, volem generar riquesa al nostre territori, que ens estimem amb bogeria.
ADEDE pot ser un instrument per donar-se a conèixer. D’altra banda, també ens ajuda a sentir que no estem soles. Avui la veu d’ADEDE té força al món empresarial, no ens arraconaran.

Quins projectes de futur teniu?

Aspirem a continuar treballant amb els joves del territori, a través de Talenta. Que s’adonin que ser empresari des de l’Ebre és possible.
Volem que les properes eleccions a la Cambra de Comerç siguin paritàries, i ens hi esforçarem.
Estic convençuda que contribuirem a millorar la societat i fer-la més paritària, més justa, més compromesa i amb més valors.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Almenys 55 detinguts en la macrooperació policial a Ciutat Vella contra els narcopisos

Notícia següent

Tortosa construeix un columbari amb capacitat per 80 urnes al cementeri municipal

Notícies relacionades