El Museu de les Terres de l’Ebre programa diverses activitats per commemorar el Dia de la Dona

Avatar photo

Una exposició i tres conferències volen destacar el paper de la dona i reflexionar sobre la desigualtat de gènere al s XXI

L’exposició Dones: ficcions i realitats s’emmarca en la commemoració del Dia Internacional de les Dones, que es celebra el 8 de març, i està organitzada pel Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, el Museu d’Història de Catalunya i la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya. Es podrà visitar al vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre, entre el 8 de març,  i l’1 d’abril.

Aquesta exposició, de caràcter itinerant i produïda pel Museu d’Història de Catalunya, vol contribuir a la disminució de la desigualtat entre dones i homes, d’una banda, reflectint com durant el segle XX es van crear certs estereotips entorn de la dona, que van ser difosos a partir del cinema i dels mitjans de comunicació, alguns dels quals encara són patents avui en dia; i, de l’altra, mostrant com les dones han viscut, de manera més o menys conflictiva i incòmoda, aquest model reduccionista del seu paper.

Dones: ficcions i realitats exposa alguns dels moments més emblemàtics en què es fa palesa aquesta desigualtat, partint dels anys posteriors a la Segona Guerra Mundial i l’arribada del franquisme, quan el paper de la dona va començar a quedar subordinat per lleis que la van apartar de l’àmbit laboral, limitant-la a ser “l’àngel de la llar”, passant per l’star-system de Hollywood, que va imposar estils, modes i cànons estètics sobre el cos i la sexualitat femenins que van tenint un gran impacte en la construcció de l’imaginari col·lectiu sobre el fet de ser dona; i continuant amb el moviment feminista, les mobilitzacions i els avenços fonamentals que es van fer pel reconeixement dels drets de les dones al llarg dels anys seixanta, quan es va fer palesa la necessitat de fer una relectura del seu paper subsidiari.

Dissortadament, en ple segle XXI queda encara per endavant un llarg recorregut en la disminució de la igualtat entre dones i homes, ja que hi ha llocs on les dones viuen encara discriminades, pel sol fet de néixer dones.

Conferències per destacar una dona ampostina i dos xerrades – col·loqui per trencar mites de la desigualtat de gènere

El mateix dia de la inauguració de l’exposició tindrà lloc la conferència “Coia Pujol, farmacèutica i dona única”,  a càrrec de Carmen Romances Pujol, que posarà punt i final a la setena edició delcicle Biografies Ampostines.

Els dies 15 i 22 de març tindrà lloc el cicle de xerrades-col·loqui Trencant mites sobre la desigualtat de gènere al segle XXI, que aborda l’estat actual de la igualtat de gènere en àmbits diversos com el social, jurídic, econòmic i laboral. A les sessions programades es cercaran nous punts de vista sobre el tema i es farà una reflexió a través del debat posterior, integrant el coneixement teòric amb el pràctic.

Inclou dos sessions a càrrec de la Dra. Neus Oliveras, professora de Dret Públic a la URV especialista en Dret Constitucional i Europeu: la primera el 15 de març a les 19.30 h es titula “La violència de gènere no és un tema de dones” anirà; i la segona,el 22 de  març a les 19.30 h, titulada “Dones als llocs de decisió. Quotes sí quotes no”.El Cicle està organitzat pel Campus Extens de la URV a Amposta, Observatori de la Igualtat de la URV, Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Montsià, Serveis Socials de l’Ajuntament d’Amposta, Museu de les Terres de l’Ebre i Ajuntament d’Amposta. Està oberta al públic en general, a les persones sensibilitzades en aconseguir la igualtat de gènere a tots els nivells i a tots aquells professionals que treballen en algun dels sectors en els que la jornada focalitza el debat i la reflexió.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Sant Cugat serà laboratori de proves del desplegament de la tecnologia 5G

Notícia següent

Tarragona celebrarà segona jornada sobre PlanetYouth per prevenir addiccions entre adolescents

Notícies relacionades